GündemBursa'da saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

Bursa'da saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

12.10.2024 - 16:15 | Son Güncellenme:

Bursa'da kalp krizi geçiren hastayı taşıdığı ambulansın önünü, kullandığı otomobille kesen tekstilci S.Y. (53) ile oğlu Melih Y. (22) tarafından darbedilen paramedik sürücü Muhammed Ali Karasulu (26), olayı DHA muhabirine anlattı

Bursada saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

Olay, 10 Ekim'de saat 19.00 sıralarında, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nda meydana geldi. Kalp krizi geçiren N.G. (80) adlı kadın hastanın Gemlik Devlet Hastanesi'nden Bursa Şehir Hastanesi'ne sevk edildiği ambulans, emniyet şeridinde ilerlediği sırada arkadan gelen otomobilin sürücüsü selektör yapıp, korna çalarak yol istedi. Paramedik ambulans sürücüsü Muhammed Ali Karasulu, otomobile yol verdi. İddiaya göre, otomobildeki tekstil firması sahibi S.Y. ile oğulları S.Y. (23) ve Melih Y., Karasulu'ya ambulansın içinde hasta olmadığını ve boşuna siren çaldığını söyleyerek tepki gösterdi. Baba ve oğulları otomobille ambulansın önünü kesti.

Haberin Devamı

Bursada saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

CEP TELEFONU İLE GÖRÜTÜLEYİP, TEHDİT ETTİ

S.Y. ile oğullarının otomobilin içindeyken cep telefonlarıyla, emniyet şeridinde seyir halinde olan ambulansı çektikleri görüntüler de ortaya çıktı. S.Y. kullandığı otomobille, ambulansın önünü kesip, aracından inerken, yanına gittiği sürücü Karasulu’nun, "Hasta var, önüme kırıyorsun" dediği, S.Y.’nin de ambulans şoförüne, "İl Sağlık Müdürü’ne atıyorum şimdi" diyerek küfrettiği görüldü.

Ambulansın araç içi kamerasına yansıyan görüntülerde ise emniyet şeridinde duran ambulansın önüne, kullandığı otomobilini çeken S.Y.’nin, Melih Y. ve diğer oğlu S.Y. ile birlikte indiği, baba ile büyük oğlu S.Y.’nin cep telefonu kamerasını açarak ambulansa ilerledikleri görüldü. Ambulansın arkasında hasta olup, olmadığını kontrol eden baba ve oğulları, o anları cep telefonu kamerasıyla da kayıt altına alırken, ambulansın sürücü tarafına geçen baba S.Y.'nin, sürücü Karasulu’nun boğazını sıktığı iddia edildi. Yaşananlara tepki gösteren kadın sağlık görevlisinin üstüne yürüyen Melih Y.’nin, kendisini engellemek isteyen Muhammed Ali Karasulu’ya ardı ardına yumruk attığı anlar da görüntüye yansıdı. Görüntüde, bir süre daha sağlık görevlileriyle tartışan baba ile oğullarının, otomobillerine binerek uzaklaştığı anlar da yer aldı.

Haberin Devamı

Bursada saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

YARALI HALDE AMBULANSI KULLANDI

Hastayı yetiştirmek için yaralı halde ambulansı kullanıp, Bursa Şehir Hastanesi'ne giden Karasulu'nun dil kıkırdağının kırıldığı, dudağının darbeye bağlı olarak yarıldığı ve çene kemiğinde travma olduğu tespit edildi. İlk müdahalesi yapılan Karasulu'ya 7 gün iş göremez raporu verilirken, şikayet sonrası gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden iş insanı S.Y. çıkarıldığı mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, oğlu Melih Y. tutuklandı.

Bursada saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

‘UZUN SÜRE TAKİP EDİP, ARACI ÖNÜME KIRDILAR’

Paramedik sürücü Muhammed Ali Karasulu, olay anını DHA muhabirine anlattı. Emniyet şeridinde seyir halindeyken, şüphelilerin uzun süre, otomobilleriyle ambulansın arkasından geldiklerini belirten Karasulu, “Gemlik Devlet Hastanesi’nden aldığım hastayı, Şehir Hastanesi’ne sevk ediyordum. Otobanda, emniyet şeridinde seyrederken, arkama bir araç takıldı. Uzun süre beni takip etti. Sonrasında aracı önüme kırdılar. Telefonlarla birlikte çıktılar. Tehditlerle, ‘Biz bu videoyu, İl Sağlık Müdürü’ne atacağız. Araç boş, ambulans boş. İçeride hasta yok. Boşuna siren çalıyorsun, emniyet şeridinde gidiyorsun’ diye aracı durdurdular” dedi.

Haberin Devamı

Ekip arkadaşlarının tehdit edilmesi üzerine ambulanstan indiğini ve S.Y.’nin boğazını sıkması sonucu dil kökü kıkırdağının kırıldığını söyleyen Karasulu, “Ekip arkadaşlarım çıktı, ‘Araçta hasta var, ne yapıyorsunuz’ dediler. Ekip arkadaşlarıma tehditler ve hakaret edince ben de indim. Aracın şoförü ben araçtan iner inmez boğazıma yapıştı. Benim boynumu sıkmaya başladı. Baba, şoför olan, boğazımı sıktı. Ben orada kurtuldum, aracın önüne geçtim. ‘Ağabey hasta var, ne yapıyorsunuz’ dedim. Bu sefer, yine bağırarak, hakaretlerle üstümüze yürüdü. ‘Gitmemiz gerekiyor, hasta acil bir hasta, kalp krizi geçiriyor’ dedim. Tam araca yönelirken yumruk yedim. 2-3 tane yumruk vurdular. Oğlu vurdu. Önce babası boğazımı sıktı, bir kıkırdak kemiğim de kırıldı boğazımdaki. Daha sonra ben, ‘Kamera çekiyor, ambulansın kamerası çekiyor. Lütfen gidin’ dedim. Bunlar önden gittiler. 3-5 saniye darbenin etkisiyle afalladım, sonra biz acil hasta olduğu için, araca bindim. Hastaneye, kalp krizi geçiren hastayı yetiştirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bursada saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

‘HASTANIN HER DAKİKASI, HER SANİYESİ ÇOK ÖNEMLİ’

Halen yoğun bakımda bulunan ambulanstaki hastanın sağlık durumu riskli olduğu için, yaralı haldeyken ambulansı kullanıp, hastayı hastaneye yetiştirdiğini söyleyen Karasulu, “Hasta kalp krizi geçiren bir hasta. Kalbi besleyen bir damarın tıkanması demek bu. Onun da her dakikası, her saniyesi çok önemli. Müdahale edilmesi lazım, o yüzden sevk ediliyor. Hasta çok acil olduğu için ve sadece tek düşüncemiz hasta olduğu için, maalesef o halde de götürmek zorunda kaldım. Çünkü, hasta kalp krizi geçiren bir hastaydı. Ben biraz zorlandım, başım döndü. Hastaneye gittiğimde, acil serviste de zaten midem bulandı. Ama o can havliyle de hastayı götürmek zorundaydık. Hastayı teslim ettikten sonra, benim müdahalem yapıldı. Dudağımda 12 dikiş var, dil kökü kıkırdağım kırıldı. Çeneme vurduğu için, çenemde büyük hassasiyet var. Yutkunmada güçlük çekiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bursada saldırıya uğrayan ambulans şoförü konuştu: Araçtan iner inmez boğazıma yapıştı

‘HİÇ BÖYLE BÜYÜK BİR ŞİDDETE UĞRAMAMIŞTIK’

4 yıldır paramedik olarak görev yaptığını ve ilk kez fiziki şiddete maruz kaldığını söyleyen Muhammed Ali Karasulu, şöyle konuştu:

“Fiziki olmasa da ambulansla çalıştığımız için, olay yerine ilk müdahaleye giden ekip biziz. Daha önce sözlü hakaret, tehdide uğradık ama hiç böyle bu kadar büyük bir şiddete uğramamıştık. Hep güncel hayatta bütün sağlık çalışanları şiddete uğruyor, sözlü, tehdit. Ama bu tabii büyük bir olay oldu. Çünkü baya darbedildik. İş göremez raporum 1 hafta ama onu uzatacağım. Çünkü yutkunmada biraz güçlük var. Bir de dikişler var, dikişler atıyor.” 

SAĞLIKTA ŞİDDETİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİ'

Bursa’da kalp krizi geçiren hastayı taşıyan ambulansın önünü, otomobilleriyle kesen tekstilci S.Y. ile oğlu Melih Y.’nin paramedik ambulans sürücüsü Muhammed Ali Karasulu’yu darbettiği saldırının sağlıkta şiddetin geldiği noktayı gösterdiğini söyleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, “Biz bu şiddetlerin hepsinin karşısındayız. Bu vakayı da özel olarak takip edeceğimize, hukuk büromuz açısından da takip edeceğimize emin olmalarını istiyoruz. Bu olay, sağlıkta şiddetin ne boyutlara geldiğini gösteren en önemli göstergesidir” dedi.

'AMBULANSLARIMIZA BU TARZ YAKIN TAKİBİ SIK SIK YAŞIYORUZ'

Trafikte seyir halindeki ambulanslarla sağlıkçıların, sık sık yakın takiple karşılaştığına ve bunun büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Binbaş, ''Gemlik'ten, 80 yaşındaki bir kalp krizi geçiren bir hastayı, ambulansımız paramediklerimizle birlikte Bursa Şehir Hastanesi'ne güvenlik şeridinden götürdüğü sırada, arkasından otomobil çok fazla yanaşıyor. Bu çok yaygın bir durumdur. Ambulansın arkasına takılmak, çok tehlikeli de bir olaydır. Ambulans normal hızla gitmeyebilir ve sık sık fren sıkabilir. Genelde ambulans ve diğer taşıtlarda çok yakın takipleri yaşarız. Arkadaşlarımız, bu konuda uyarı yapmış. Bu uyarı üzerine ambulansımızın önünü kesmişler. Aracımızı durdurmuş ve içinde hasta olup olmadığını kontrol etmek için ambulansa yönelmişler ve kendi cep telefonlarından çekim yapmışlar. İçeride hasta olduğunu görünce, cep telefonunu kapatmışlar. Sonra paramedik arkadaşımıza şiddet uygulamışlar” diye konuştu.

'ŞEHİR EŞKIYALARI AMBULANSI ÇEVİRİP KONTROL ETMİŞ'

Soruşturma aşamasını özel olarak takip edeceklerini belirten Binbaş, şunları söyledi:

"Arkadaşımızın dudağında 12 dikişlik bir kesi var. Kıkırdağında bir kırık var. Türkiye'nin gözleri önünde görülen o ki şehir eşkıyaları, bir ambulansı çevirerek içerisini kontrol etmiş. Bu yasal anlamda suçtur. Çünkü, ambulansların bazen içi boş olur. Vakaya ulaşırken de sirenlerini açmak, geçiş önceliklerini kullanmak zorundadır. Ambulansta bulunan 80 yaşındaki hastamızı, şiddet olayından sonra ambulanstaki arkadaşlarımız yaralı olmasına rağmen, bu hastayı sağ salim bir biçimde Şehir Hastanesi’ne yetiştirmiş. Saldırıya uğrayan arkadaşımızla da görüştük. Son derece üzgündü. Çok değerli bir kamu hizmeti yaparken, 80 yaşındaki bir büyüğü olabilecek, en acil vakalardan birisi kalp krizi geçirirken, hastaneye yetiştirmesi çabası içerisindeyken, bu saldırıyı son derece kınıyoruz. Ama sağlıkta şiddet, hekim, hemşire, sağlık memuru ve paramedik hiç fark etmiyor."

'AMBULANSLARDAKİ KAMERALAR, ŞİDDETİ VE DARBI GÖZ ÖNÜNE SERDİ'

Ambulanslara takılan kameraların, sağlık personellerine yönelik şiddeti açıkça gösterdiğini ifade eden Binbaş, ''Tüm basın-yayın kuruluşlarında bu kamera görüntüleri yansıtıldı. Şöyle güzel bir şey olmuş. Ambulanslarımızda artık bu tür olaylarda delil teşkil etmesi açısından, korumak açısından, ambulanslarımıza kameralar yerleştirilmiş. Bu kameralar sayesinde arkadaşlarımızın uğradığı şiddeti ve darbı çok rahat bir biçimde halkımızın gözleri önüne sermiş olduk” ifadelerini kullandı. 

'BİZİM DAVRANIŞIMIZ MAKSADINI AŞMIŞTIR'

Bursa'da paramedik ambulans sürücüsü Muhammed Ali Karasulu'yu darbettiği iddiasıyla gözaltına alınıp, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan tekstil firması sahibi S.Y. açıklama yaptı. S.Y., 'Kamuoyunun bilgisine’ başlığı ile yaptığı yazılı açıklamada, "Sonuçlarından herkesin üzüldüğü doğal olarak da evladımın davranış biçimi maksadını aştığı için, evladım ve şahsıma yönelik kamuoyunun tepkisini saygıyla karşılıyoruz. Ne olursa olsun, bizim davranışımız maksadını aşmıştır ve doğru değildir. Türk halkını, kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Ancak şunu ifade edelim ki adı geçen ambulans şoförü, güzergah boyunca araçta bizim ile camdan diyaloga geçmiş, ambulans şoförü olmanın ötesinde, maksadını aşan davranış biçimi ve sözler sarf etmiş, önü boş olmasına rağmen devam etmemiş, emniyet şeridinde de değildir. Durmamızı kendisi istemiştir, işaret etmiştir. 'Kolluk kuvvetlerini çağırıyorum. Çekin sağa' diye kendisi camdan belirtmiştir. Bizler önünü kesmedik ve durdurmadık. Yandan camda diyalogdan sonra araç önüne geldiğimizde, içeriden hemşire hanım yanımıza geldi, 'Hasta var' dedi. Oğlum da 'Madem hastanız var, önünüz açık, neden devam etmiyor şoför' deyince, şoför küfür ederek oğlumu ittirmiş ve ayağına basmıştır. Ayağında kırık olan oğlum, ağrı, sinir, stres ve refleks ile kendini tutamamış ve maksadını aşmıştır. Devletin arabası bu şekilde hasta varken kullanılmamalı, ambulans sürücüsü ve sürücüler ile diyaloga geçilmemeli. Sadece işi olan hastayı acilen yetiştirmek olmalı. Tüm ambulansın iç ve dış kayıtları tam izlenmeli. Sadece sonuna bakılarak paylaşılması, kamuoyunu yanlış bilgilendirmek ve yanlış yöneltmektir. Bu şekilde olmasına rağmen, bizim göstermemiz gereken tepki bu olmamalıydı. Hele de maksadını aşan şiddet dili hiç olmamalıydı, bunun farkındayız. Elbette ki biz de insanız, işlediğimiz kusurun da farkında olarak kamu önünde bir kez daha sizlerden özür diliyoruz. Konu yargı sürecindedir. Süreç avukatlarımızca paylaşılacaktır" dedi. (DHA)