Gündem‘Bu tür teklifler ciddiye alınmamalı’

‘Bu tür teklifler ciddiye alınmamalı’

10.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Gazze’de sürgün” önerisine tepkisini sürdürerek, “Bu türden tekliflerin ciddiye alınması gerektiğini düşünmüyoruz. Bu biraz tarihi bilmemek manasına gelir” dedi.

‘Bu tür teklifler ciddiye alınmamalı’

Fidan, Palestine TV’de yayımlanan röportajında özetle şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

KABUL EDİLEMEZ: Filistin tehciri kabul edilemez. Bu türden tekliflerin biz ciddiye alınması gerektiğini düşünmüyoruz. Bu biraz tarihi bilmemek, anlamamak manasına gelir. 1948’de Filistinliler bir defa tehcir edildiler. Daha sonra bu sorunun ortadan kalkması için, 1967 sınırları temeline dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe haiz bir Filistin Devleti’nin kurulmasıyla İsrail’le yan yana yaşayabilecek iki devletli bir çözümü, aslında formülünü uluslararası toplum ortaya koymuştu. Biz İslam dünyası olarak, Türkiye olarak, Arap dünyası olarak ve uluslararası toplumun kahir ekseriyeti, en son Birleşmiş Milletler’de yapılan oylamaya baktığınız zaman da görürsünüz bunu, bu görüşün arkasında.

Haberin Devamı

MUHALEFET DEVAM EDECEK: Dünyada bu görüşün desteklenmesinden daha fazla desteklenen başka bir siyasi proje yok. Fakat ne acıdır ki bu kadar büyük bir genel kabule sahip iki devletli çözüm projesi pratikte hayata geçirilemiyor. Tekrar edecek bir tehciri kabul etmiyoruz. Uluslararası toplum olarak, bölge ülkeleri olarak, Arap dünyası, İslam dünyası, Avrupa Birliği, Afrika, Güney Amerika, Asya Pasifik; herkes bu konuya kendi muhalefetini yapmaya diplomatik yollardan devam edecek.

PROBLEMLİ TİPLER: Tarihe baktığımız zaman şunu görürüz: Orta Doğu’daki halklar, onurlu halklar. Bu türden psikolojik problemli tiplerin projelerini çok gördü ve bunlar tarihin çöplüğüne gittiler.

KESİNTİSİZ DESTEK: Bizim Filistin yönetimine desteğimiz zaten kesintisiz devam ediyor. Hangi alanda bizden destek isterlerse, iş birliği alanı ortaya çıkarsa biz onu veriyoruz. Filistinli kardeşlerimize elimizden gelen her türlü desteği vermeye de devam edeceğiz. Elimizden ne geliyorsa Filistinlilerin acısını hafifletecek, yükünü biraz da olsun alacak, bunu yapmaya devam edeceğiz.

‘Buna orman kanunu diyoruz’

GÜÇ MATEMATİĞİNE DÖNÜŞTÜ: Amerika’nın kayıtsız şartsız desteği var. Amerika’nın ve Batı’nın bazı ülkelerinin kayıtsız şartsız destek verdiği, askeri destek verdiği bir durumda diğer ülkelerin toplam gücünün... Yani bu bir matematik meselesi, ona bakmak lazım. Adalet meselesi olmaktan, hak ve hukuk meselesi olmaktan çıktı ve matematiğe döndü, güç matematiğine dönüştü. Gücü daha fazla olan, yanlış veya doğru olduğuna bakmaksızın kan dökmeye yol açıyor. Buna orman kanunu diyoruz biliyorsunuz.