19.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU KARAKAŞ Bursa
Aile içi şiddet mağdurlarına destek sağlamak amacıyla kurulan ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) ilki dün Bursa’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla açıldı. Şahin, uygulama ile şiddet mağdurlarına tek elden destek sağlanacağını vurgulayarak, “Kadına yönelik şiddeti insan hakkı ihlali olarak değerlendiriyoruz. ’Tek kapı sistemi’ ile, 7 gün 24 saat hizmet sağlayacak merkezlerde ekonomik, hukuki ve psikolojik destek tek elden verilecek.
Şiddet gören herkesin istifade edeceği bir sistem. Şiddete maruz kalan bireyin cinsiyeti önemli değil. Erkekler de başvurabilecek. Bu merkezlerde ilgili birimlerin yanı sıra, istatistiki veriler de tek çatı altına toplanacak. Vaka bazlı analizler yapılacak” dedi. ‘Panik butonu’ olarak da adlandırılan güvenlik butonlarının şiddet mağdurlarına mahkeme kararıyla dağıtılacağını belirten Bakan Şahin, butona basıldıktan 6 saniye içinde 155’e ihbar bilgisi gideceğini ve mağdura en yakın kolluk biriminin olay yerine yönlendirileceğini söyledi.
9 ayrı birim var
Bursa’daki proje kapsamında ilk etapta şiddet gördüğü mahkeme kararıyla belirlenen 50 kişiye buton dağıtılacağı öğrenildi. Osmangazi’de açılan ŞÖNİM ağırlıklı olarak mavi tonlarında döşenen merkezin girişinde danışma yer alıyor.
Yemekhane ve mutfağı da bulunan merkezde, polis irtibat bürosu, sağlık destek birimi, Alo 183 Şiddet Hattı birimi, eğitim destek birimi, çocuk oyun odası, dinlenme odası, psikososyal destek birimi, STK ve meslek kursları çalışma ofisi ile hukuki destek birimi bulunuyor.
GSM üzerinden çalışıyor
- Atosis ve Avea tarafından üretilen M6 model cihaz, kullanıcının konum bilgisini GPS uydularından aldığı bilgilerle sunucu bilgisayara GSM hattı üzerinden gönderiyor. Cihazın acil SMS ile konum bilgisi gönderme, acil durumu çağrı yapma, sesli görüşme ve titreşim olmak üzere 4 adet teknik özelliği bulunuyor. Cihazın ön yüzünde ise üç buton ve üç durum ışığı yer alıyor. Sesli görüşmede kullanım içinse, sol alt köşede mikrofon yüzeyi, üç butonun kesişim noktasındaysa hoparlör yüzeyi yer alıyor. Butonların fonksiyonları şöyle:
- Ünlem işaretli buton: Acil durumda, ünlem işaretli butona basıldığında titreşim ile kullanıcıya geri bildirim yapılıyor. Cihaz konumu 6 saniye içinde 155’e gönderilerek acil yardım alınacak kişi ile görüşme sağlanıyor.
- Mektup işaretli buton: Acil durumda mektup butonuna basıldığında acil yardım alınacak kişiye kısa mesaj (SMS) gönderiliyor. Aynı şekilde, cihaz konumu 6 saniye içinde 155’e bildiriliyor. Gönderilen kısa mesaj içeriğinde, acil durum uyarısı ve konum bilgisi yer alıyor.
- Ahize işaretli buton: Bu butona basıldığında ise destek/bilgi/danışma almak istenen kişi ile sesli görüşme sağlanıyor.
Durum ışıklarının fonksiyonları:
- GPS: GPS uydularından geçerli bilgi alındığını gösteren kırmızı ışık, saniyede bir yanıp sönüyor.
- GSM: GSM durumunu gösteren ışık, ilk açıldığında kırmızı ışık sabit yanıyor. GSM sistemine bağlanıldıktan sonra ise iki saniyede bir kırmızı ışık yanıp sönüyor.
- CHG: Cihaz şarja takıldığında kırmızı, sabit ışık yanıyor. Şarj süresi sona erdiğinde ise ışık sönüyor.
Cihazın, sesli görüşmede kullanım şekli için ise sol alt köşede miktofon yüzeyi bulunuyor. Üç butonun kesişim noktasında ise hoparlör yüzeyi yer alıyor.
25 erkek de sırada
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Sayın validen bilgi aldım. Bursa’da 25 erkek, ’şiddete maruz kalıyorum’ diye başvurmuş.
Biz aile bireyi diyoruz. Dolayısıyla şiddet gören bir erkek de varsa gelip burada hizmet alacak.
Şiddete maruz kalan bireyin cinsiyeti önemli değil. ’Ben şiddet görüyorum beni koruyun’
diyen herkesi korumak zorundayız” dedi.