21.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Aleyna Sevim - Lokanta ve kafelerde, enflasyon ve kur artışıyla açıklanamayan zamlar yapıldığını belirten bazı sosyal medya kullanıcıları boykot çağrısı yaptı. #fahişyemeğeboykot hashtagiyle başlayan tepkiler sonucunda, fahiş fiyata tepki gösterenler 20-21 Nisan boykot tarihinde kafe, lokanta ve restoranlara gitmeyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine biz de, İstanbul’daki kafe ve restoranlara gezerek boykot çağrısının yansıyıp yansımadığığnı gözlemledik. Yer yer boş olan mekanlara karşılık bazı yerlerde sipariş sıralarının olduğu gözlemlendi.
Yer yer doluluk
Beşiktaş’ta bulunan bazı kafelerde oturmaya yer olmadığı, bazılarının ise boş olduğu görüldü. Bunu hava durumuna yoran işletmeci ve vatandaşlar akşam saatlerinde burada adım atılmadığını kaydetti. Beşiktaş Akaretler tarafında daha lüks restoranların olduğu yerlere baktığımızda ise buradaki masaların tek tük dolu olduğunu gördük. Yağmura rağmen insan hareketinin yoğun olduğu bölgede bazı alkollü mekanların boş olduğu gözlemlense de işletme çalışanları akşam saatlerinde buraların dolacağını söyledi. Beşiktaş’a karşılık Taksim’de ise bazı kafelerin nispeten daha kalabalık olduğu görüldü. Bazı kafelerde sipariş sıralarında uzun kuyruklar oluşurken ara sokaklardaki kafeler boş kaldı. Akaretlerdeki lüks bir restoran işletmeci, boykot çağrısından X sosyal medya platformu üzerinden haberdar olduğunu söyleyerek, “Açıkçası ben boykot falan yapılacağını düşünmüyorum. Bugün haftasonu. Bak yağmur yağdığı halde birçok insan dışarıda. Bu çağrıyı iki entelektüel boykot edecek sonra da bunlar gidip Cihangir’de ya da başka yerde kahveye 150 lira verip fiyatlar çok pahalı diye konuşacak. Çözüm bu mu?” dedi.
‘Fiyat algımızı kaybettik’
Arkadaşıyla Beşiktaş’taki bir kafede oturan bir vatandaş şunları kaydetti: “Ben öğrenciyim. Bugün bir arkadaşımla aslında sahile gidecektik ama hava yağmurlu olduğu için yine kafeye geldik. Benim boykot çağrısından haberim var destek de oluyorum aslında ama 2 gün gitmeyeceğiz sonra ne olacak yine gideceğiz. Belki bir farkındalık yaratılır ama bunun sürdürülebilir olması lazım. Tatlı ve kahve aldık 520 lira tuttu. Her yerde böyle fiyat algımızı zaten kaybetmiş durumdayız” dedi.
‘Hep ekonomi konuşuyoruz’
Fiyatların normalin çok üzerinde olduğunu söyleyen diğer bir vatandaş, “Boykotu gördüm. Belki yetkili birileri görür ‘dur’ der. Ben haftada bir iki defa dışarı çıkıyorum. O da arkadaşlarla sosyalleşmek için. Buluşup ekonomiyi konuşuyoruz. Buna sadece yeme içme değil her şey dahil” diye konuştu.
‘Devlet ilk marketleri denetlemeli’
Beşiktaş Meydan’da bir zincir restron çalışanı fiyatların şu an normal olduğunu ifade ederek, “Bizim de alım fiyatlarımız ve bunu maliyet etme oranlarımız belli. Personel de çalıştırıyoruz. Buna yapacak bir şeyimiz yok. Devlet ilk önce fahiş fiyat artışlarına marketlerden başlamalı. Bundan 6 ay önce marketten aldığımız bir yiyeceği yine o zamanki fiyatla alabiliyor muyuz? Hayır. 2-3 kat fiyat artışı oldu. Dükkanımızın kirası çok yüksek. Elektriğimiz, suyumuzun fiyatı da var” dedi.
‘Boykot falan yok’
Taksim Çiçek Pasajı’nda alkollü mekan işletmecisi kişi boykot çağrılarını haberlerden ve sosyal medya üzerinden gördüğünü söyleyerek, “Ben size söyleyeyim. Boykot falan yok. Bak burası şu an boş ama akşam herkesin rezervasyonu var. Evet fiyatlar pahalı ama çözüm bu mu değil. Devlete çağrı yapmak lazım. Hem esnaf mağdur olmasın hem vatandaş mağdur olmasın. Önümüz yaz belki fiyatlar daha çok artacak. Nereye kadar insanlar dışarıya çıkmayacak. Bu fiyatlar konusunda yetkililer devreye girmeli. Ederinden fazla fiyata satılıyorsa bir şey cezası kesilsin” dedi.