GündemBöbrek hastasında ölüm ‘10 kat’ fazla

Böbrek hastasında ölüm ‘10 kat’ fazla

25.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemide korkutan uyarı... Araştırmalara göre Kovid-19’a yakalanan böbrek hastalarının yoğun bakıma gidişleri ve hastane içi ölüm oranları, diğer hastalara oranla 10 kat fazla...

Böbrek hastasında ölüm ‘10 kat’ fazla

MERT İNAN İstanbul - Yapılan son çalışmalara göre; Kovid-19’a yakalanan böbrek hastalarının ölüm riski, normal hastalara oranla 10 kat fazla.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden bir grup bilim insanı, Kovid-19’un neden olduğu böbrek hasarı ve bu hasara bağlı yoğun bakıma yatışları mercek altına alırken, ilginç sonuçlara ulaştılar. Araştırmaya ilişkin sonuçları Milliyet ile paylaşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Kovid-19’un akut böbrek hasarına yol açtığına dikkat çekti.

Akut böbrek hasarı

Tükek, “Kovid-19’un böbrek hastalarındaki seyri daha kötü oluyor. Yatan hastalarımızın yüzde 11.9’un da enfeksiyona bağlı akut böbrek hasarı tespit ettik. Bu hastaların yoğun bakıma gidişleri ve hastane içi ölüm oranları da diğer hastalardan 10 kat daha yüksekti” dedi. 

Vaka ve ölüm oranlarındaki artışa da dikkat çeken Prof.Dr.Tükek, “Yatan hasta sayısı, 1 aylık sürede  3 katına çıktı  Yaz dönemi İstanbul’dan gidenler tekrar dönüyor. Eylül başındaki tablo bize daha net bilgi verecektir. Kovid-19 kronik kalp, akciğer, karaciğer hastaları gibi böbrek hastaları için de büyük risk anlamına geliyor. Kovid-19’a bağlı böbrek fonksiyonları bozulan çok sayıda hastamız oldu. Üstelik her yaş grubunda bu olumsuz tablo ortaya çıkıyor. En ufak böbrek problemi olan hastalar bile Kovid-19 olmaları durumunda hastanede tedavi görmeli Böbrek bozukluğuna bağlı koronavirüs olgularında kusma ve ishal varsa böbrek iflası ve ardından çoklu organ yetmezliğine bağlı ölümler yaşanıyor. Bu yüzden ısrarla aşı, maske, mesafe diyoruz” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Ateş ise böbrek sorunu olan vatandaşların mutlaka Kovid-19 aşısı olması gerektiğinin altını çizerken, “Böbrek hastalarında enfeksiyon bulaşma riski diğer kişilerden daha riskli Böbrek hastası olmayıp Kovid-19’a yakalananlarda yüzde 4 olan ölüm riski, böbrek hastalarında yüzde 20’ye varabiliyor. Enfeksiyon kapan ve durumu ağırlaşan hastaların yüzde 30’a yakınında akut böbrek hasarı görülüyor. Koronavirüs solunum sisteminden sonra en çok etkilediği ikinci organ böbrekler. Böbrek üzerinde bulunan bir takım reseptörler virüsün hücreye girişine aracılık ediyor. Ayrıca böbrekler Vücudumuzdaki kanının yüzde 20’sini alıyor. Kanlanması çok zengin bir organ olduğundan virüs bu organa daha kolay etki ediyor. Kovid-19’u ağır geçirenlerde akut böbrek hasarı yanı sıra nefritler de görülüyor. Böbrek hastaları virüse karşı çok dikkatli olmalı, kural ve hekim önerilerinden taviz vermemelidir. Böbrek hastası olup Kovid-19’a yakalanan her 5 kişiden 1’i hayatını kaybediyor” bilgilerini paylaştı.

Haberin Devamı

Yıldız: Toksik etki yapıyor

Prof. Dr. Alaattin Yıldız (Türk Nefroloji Derneği Başkanı): “Öncelikle Kovid-19 nedeniyle yoğun bakıma kaldırılan veya yaşamını kaybedenlerin neredeyse tamamı ya aşısız kişiler, ya da yetersiz aşısız dediğimiz grup. Virüs böbrek hasarına yol açtığı gibi, çok ciddi ölüme varan tabloların doğmasına yol açıyor. Kovid-19 böbreklerde toksik etki yaparken, süreç çoklu organ yetmezliğine kadar gidebiliyor.

Böbrek yetersizliği olan hastalarda bağışıklık sistemi olumsuz etkilendiğinden bu kişilerde enfeksiyon daha ağır seyredebiliyor. Bu nedenle diyalize girenler de dahil olmak üzere böbrek sorunu yaşayan her vatandaş mutlaka Kovid-19 aşılarını olmalı.”