25.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
OZAN ÖMER KADÜKER - Türk yazılı basınında 74 yılı geride bırakan Milliyet Gazetesi, dünyada ve Türkiye’de birçok akademik araştırmaya kaynak oldu. Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi Kullanıcı Hizmetleri Müdürü Cem Özel, Milliyet Gazetesi’nin bilimsel çalışmalarda aldığı atıfları analiz etti.
Milliyet’in çocukluktan bu yana okuru olduğunu aktaran Özel, “Milliyet Gazetesi’ne ayrı bir sevgim vardır. Bu sevgimi de çalışmamla taçlandırmak istedim. Çalışmada, ulusal bir gazetemizin bilimsel dünyadaki etkilerini gördük. Yapılan çalışmayı Scopus Atıf İndeksi verilerine dayanarak 2001 yılından itibaren Milliyet Gazetesi’nin web sayfasını esas alarak hazırladım. Milliyet’in 74 yıllık geçmişini dikkate aldığımızda bu sayılar daha da artacaktır” dedi.
Dünyanın kaynağı Özel’in gerçekleştirdiği analizinden öne çıkan veriler şöyle:
■ Milliyet Gazetesi menşeli her tür haberin, 2001’den bu yana atıf aldığı yayın sayısı 1.222.
■ Yıllara göre dağılımına baktığımızda en çok 118 atıfla 2019; 113 atıfla 2020; 115 atıfla 2016 yılı öne çıktı.
■ Milliyet, 952 atıfla en çok sosyal bilimler alanından atıf aldı. Onu sanat, sağlık, ekonomi izledi.
■ Yayın türüne bakıldığında ise 783’le en çok makalelerden atıf bulunuyor. Onu 262 kitap ve kitap bölümü takip etti.
■ Üniversitelere göre atıflar incelendiğinde en çok atıf Bilkent, Sabancı, İstanbul Teknik, Koç, Orta Doğu Teknik, İstanbul Bilgi, Hacettepe, İstanbul, Dokuz Eylül, Boğaziçi üniversiteleri olarak sıralandı. Dünyadan ise London School of Economics ile Harvard, Oxford, Manchester gibi gözde üniversiteler de Milliyet’i kaynak olarak kullandı.
■ 40 yılı aşkın süredir, Milliyet’te 10 binden fazla yazı kaleme alan Abbas Güçlü’nün yazıları, ‘Türkiye’de eğitim’ konulu birçok araştırmada atıf aldı.
ABD İLK SIRADA
■ Dillere göre en çok İngilizce, Türkçe, Rusça, Fransızca, Almanca’da atıf yapıldı.
■ Türkiye’den sonra en çok ABD ve İngiltere’deki araştırmacılar, atıflarında Milliyet’i kullandı.
■ Atıf yapılan yayınların anahtar kelimelerinde Türkiye, dış politika, eğitim, ekonomi, insan hakları, kadın, İstanbul, Kovid-19, pandemi, Avrupa Birliği, Orta Doğu, Ak Parti, CHP gibi konular öne çıkıyor.