25.03.2015 - 15:19 | Son Güncellenme:
Nejat Güllü, “Baklava üzerinden gündem yönetmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz. GSO’nun bölgenin ekonomisi, istihdam ve ihracat oranları ile 2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye’de kalkınma yolundaki çalışmalara katkısı ile gündemi yönetmesi gerekir” dedi.
Nejat Güllü, “Baklavayı ülkemizle tanıştıran ve yaklaşık bir buçuk asırdır baklava üreten aile olarak, baklavanın standardize edilmesi konusunda olağanüstü çaba gösterdik. Bir sivil toplum kuruluşunun üretim lokasyonu üzerinden standart belirlemesini doğru bulmuyoruz. Baklavanın gerçekliğini lokasyon değil, kullanılan malzeme ve işçilik gösterir. GSO’nun bu konudaki tavrı işi hakkı ile yapan tüm imalatçılara karşı büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından baklavanın standardının belirlenmesinin ardından GSO tarafından esnafa uyarı yazısı gönderildi. Gönderilen yazıda ‘Antep Baklavası yöre dışında imal edilemez’ ibaresi kullanıldı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Güllü Ailesi’nin 5’inci kuşağının en büyük temsilcisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü şunları söyledi:
“Baklavayı ülkemizle tanıştıran ve yaklaşık bir buçuk asırdır baklava üreten aile olarak baklavanın standardize edilmesi konusunda olağanüstü çaba gösterdik. Geçtiğimiz günlerde TSE tarafından baklavaya getirilen standartları yerinde buluyoruz. Çünkü asırlardır söz konusu standartlarda üretim yapan bir kurumuz. Fakat bir sivil toplum kuruluşunun üretim lokasyonu üzerinden standart belirlemesini doğru bulmuyoruz. Çünkü baklavanın gerçekliğini lokasyon değil, kullanılan malzeme ve işçilik gösterir” diye konuştu.
“Baklavanın standardı biziz”
Hakiki Antep Baklavasının nasıl olması gerektiği konusunda bilgi veren Nejat Güllü, “Antep Baklavası yıllardır Güllüoğlu geleneğiyle devam eden bir tatlı çeşidi. Sağlıklı ve kaliteli baklavada kıstas yani standart bizim ürünlerimizdir. Türkiye'de baklavayı ilk yapıp üreten benim dedemin dedesi. Baklava bizim aileyle Türkiye'ye yayıldı. Gerçek baklava yağ, fıstık, un ve şeker olmak üzere 4 temel olmazsa olmaz maddeden meydana gelir. Baklava için kullanılan un, Harran Ovası'nda yetişmiş sert buğdaydan elde edilen bir undur. Ayrıca Urfa'nın Tektek Dağları ve Ceylanpınar Bölgesi'nde yetişen bitkilerle otlayan koyun ve keçilerin sütünden elde edilmiş Urfa Sade Yağı olması lazım ki yediğinizde midenizde ağırlık olmasın. Dünyanın hiçbir yerinde Antep'in Barak Ovası'nda yetişen fıstığın tadı yoktur. Bu lezzetler iyi bir ustalık, kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile birleşince gerçek Antep Baklavası olarak tanımlanabilir. Gaziantep’te üretiliyor olması ya da olmaması kıstas olarak gösterilemez” dedi.
“GSO başarılarıyla gündemi yönetsin”
“Baklava üzerinden gündem yönetilmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz. GSO’nun bölgenin ekonomisi, istihdam ve ihracat oranları ile 2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye’de kalkınma yolundaki çalışmalara katkısı ile gündemi yönetmesi gerekir” diyen Güllü, “GSO’nun bu konudaki tavrı işi hakkı ile yapan tüm imalatçılara karşı büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır” diye konuştu.