15.05.2008 - 14:01 | Son Güncellenme:
Ali GÜLER- Hasan BÖLÜKBAŞ/AKSARAY (DHA)
AKSARAY'da salı gününden bu yana hastanelere mide bulantısı, karın ağrısı şikayetiyle başvuranların sayısı 2 bin kişiye ulaştı. Nedeni belirlenemeyen zehirlenmelerle ilgili Valilik, Kriz Merkezi oluşturdu.
Hastane yetkilileri tedbiren suyun kaynatılarak içilmesi uyarısında bulunurken, belediye yetkilleri, içme suyunun temiz olduğunu ve güvenle içilebileceğini söyledi. Kent merkezinde sadece Devlet Hastanesi’ne zehirlenme şüphesiyle tedavi altına alınanların yasıyı 1024’e ulaştı. İl dışında bulunan Vali Sebati Buyuran, çok sayıda hastanın da serum takılarak evlerine gönderildiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı’ndan bir heyet kente gelerek incelemelere başladı.
Aksaray’da salı günü başlayan ve henüz nedeni belirlenemeyen mide bulantısı ve karın ağırısı şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısı 2 bine yaklaştı. Dün gece yarım saat içinde 500 kişi hastanelere başvurunca, valilik kriz merkezi oluşturdu. Valilik, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü yetkililerinden oluşan Kriz Merkezi, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İzinli olarak bulunduğu Adana’dan DHA muhabirine telefonla açıklama yapan Aksaray Valisi Sebati Buyuran, “Dün gece yarım saat içerisinde 500 kişi hastanelere başvurdu. Kriz merkezi oluşturuldu. Çok sayıda vatandaşımız serum takılarak evlerine gönderildi. Su numuneleri laboratuvarlara gönderildi. Hastane yetkilileri, içme sularının kaynatıldıktan sonra kullanılmasını tedbiren tavsiye ediyor” dedi. Aksaray Belediye Başkan Vekili Sadi Özdil ise “Sularımız temiz. Tahliller temiz çıktı. Endişeye gerek yok” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI HEYETİ KENTE GELDİ
Zehirlenen vatandaş sayısının 2 bine yaklaşması üzerine Sağlık Bakanlığı heyeti de Ankara’dan, Aksaray’a geldi. Heyet, doktorlar ve kriz merkezi yöneticileriyle görüşerek bilgi aldı. Heyet üyelerinin hastalarla da görüşeceği öğrenildi.
Dün gece Aksaray Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz, Aksaray Devlet Hastanesi'ne gelerek, hastane başhekimi Mustafa Yordam'dan hastaların sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Hastane çıkışında gazetecilere açıklama yapan Vali Yardımcısı Yılmaz, “Aksaray Devlet Hastanesi’ne başvuran hastaların büyük çoğunluğu ayakta tedavi görmüştür. Bir kısmı ilaç verilerek, serumla tedavi edilmiştir. İçme suyu konusunda araştırmalar, çalışmalar yapıldı. Eldeki verilere göre, suda herhangi bir anormallik, olumsuz bir konu olmamakla birlikte, vatandaşlara içme suyunu kaynatarak içmelerini öneriyorum. Bu konu önem arz ediyor. Bunun yanında kişisel hijyene de özen göstermek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’ndan bir heyet gelerek inceleme yapacak” dedi.
HASTALAR TEDİRGİN
Aksaray’daki 3’ü özel toplam 5 hastane, 2 sağlık ocağında 3 gündür zehirlenme şüphesiyle başvuranların sayısı 2 bine yaklaştı. Hastalar, kendilerine aydınlatıcı bilgi verilmediği için tedirgin olduklarını söyledi. Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 28 yaşındaki Recep Özdil, “Başağrısı, mide bulantısı, ishal nedeniyle hastaneye geldim. Şehir şebekesinden su içiyorum. Neden kaynaklandığını bilmiyorum. Doktor ilaç tedavisi başlattı” dedi. Tedavisi süren belediye işçisi 25 yaşındaki Gökhan Irk, iki gündür hasta olduğunu belirterek, “Karın ağrısı, vücut kırgınlığı, baş dönmesi ile hastaneye geldim. Burada doktorlar tahlil yaptı. Sonuçlarını bekliyorum” dedi. 59 yaşındaki Şahin Güden, “Bende hiçbirşey yoktu. Sanayideki dükkanımı açtım. Burada çay yapıp içtikten sonra fenalaştım. Arkadaşlarım hastaneye getirdi” dedi. Emekli astsubay Ömer Kaçar hazır su kullandığını belirterek, “Akşam zehirlenme olaylarını televizyondan öğrendim. Sabah ben de rahatsızlandım. Tahlil sonuçlarını bekliyorum. Duyduğuma göre şehir suyuna karıştığı söylentisi var. Ama ne olduğunu net bilmiyorum” dedi.
Çiftçilik yapan Çapan Dinç ise, “İşyerinden eve geldim. Şebeke suyunun bozuk olduğunu söylüyorlardı. İnanmadım. Su ve çay içtim. Gece 03.00’te fenelaşınca hastaneye geldim. Sabah 07.00’e kadar 400-500 hastanın geldiğini gördüm. Şebeke suyuna zehir karıştığı söylentileri var” diye konuştu.
Ev kadını Serpil Başbuğ, evde kızı ve yeğeninin hastalandığını vurgulayarak, “Şehir şebeke suyuna zehir ve ilaç karıştığını duydum” dedi. Aşçı Zeynep Arbaş da, Aksaray Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin geldiği kafeteryada aşçı olarak çalıştığını belirterek, “Dün 30-40 öğrenciyi, bu sabahta 10 öğrenciyi hastaneye gönderdik. Hastanedeki bazı görevlilerinde hasta olduğunu duyduk. Şebeke suyunda zehirleme olduğunu duydum. Dün kendim çocuğum rahatsızlandı. Ben çocuğumu okula göndermiyorum. 3 günlük rapor aldım. Şebeke suyunu kesinlikle içmiyorum. Bulaşık ve çamaşırda ise 90 derecede kullanıyorum. Korkuyorum. Bundan sonra da kullanmayı düşünmüyorum” dedi.
Bazı arkadaşlarının da rahatsızlandığını belirten üniversite öğrencisi Gülseren Kesici, “Benim arkadaşlarımda rahatsızlandı. Gece hastaneye kaldırıldı. Ben hazır su kullanıyorum” diye konuştu.
Üniversite öğrencisi Adem Akgül de, arkadaşlarının rahatsızlandığını belirterek, hastaneye 1000’in üzerinde kişinin geldiğini duyduğunu söyledi.
Belediye su müdürlüğü yetkilileri ise konuşla ilgili açıklama yapmaya yetkili olmadıklarını söyledi.
BELEDİYE: SU TEMİZ ÇIKTI
Aksaray’da zehirlenme vakalarının nedeni henüz netlik kazanmadı. Sağlık Müdürlüğü’nün saat 15.00’da yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde yapılan su analizlerinde suyun temiz olduğuna yönelik sonuçlar elde edildiği belirtildi.
Aksaray’da yaşanan olayla ilgili Aksaray Üniversitesi de çalışma başlattı. Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hatim El Hatip, üniversite olarak su numunesini Çevre Mühendisliği bölümünde inceleteceklerini ifade etti. Prof.Dr. Hatip, “Şebeke sularından olabilir. Ama belediyenin her yaptığı analizlerde suların temiz olduğu söyleniyor. Sağlık Müdürlüğü de bunu teyit etti. Belki gıda zehirlenmesi olabilir. Şebeke sularından ziyade, açıktan gelen sular var. Biz bunlardan şüpheleniyoruz. Belediyenin verdiği sular kontrol altında” dedi.
Sağlık Müdür Vekili Yusuf Çetin, yaptığı açıklamada, “Hastanelerimize müracat eden tüm hastaların tedavileri anında yapılıyor. Birçoğunun da seruma gerek kalmadan tedavisi tamamlanıyor. Her hastada ishal şikayati yok. Bulantı, kusma ve karın ağrısı ortak bulgu. Bazılarında hafif ateş, bazılarında da bulantı bulunmakta. İshal olan hastalar serum tedavisi uyguluyoruz. Hastalar kısa süre içinde taburcu ediliyor. Hastanelerimiz de yatış yapılan vaka olmamıştır. Hayati tehlikesi olan hasta bulunmamaktadır. Pazartesi ve Salı günü alınan numunelerde olumsuz bir durum yok. Ekiplerimiz, gece boyunca çalışarak, su numuneleri aldılar. Klor değerlerimiz normal çıktı. Olayı araştırıyoruz. Nedenini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar bir neden ortaya konamadı” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı’ndan Aksaray’a gelen Sağlık Bakanlığı İçme Kullanma Suları ve Kaplıcar Şube Müdürü Ahmet Ceran ile Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’nda görevli Dr. Ümit Işıldak, İl Sağlık Müdürlüğü’ne gelerek bilgi aldı. Sağlık Bakanlığı heyeti, çeşitli bölgelerden alınan su numune raporlarını inceledi. Ahmet Ceran, “Büyük bir ihtimalle sudan olabilir. Geniş kitlelelere yayıldığı için sudan kaynaklandığını düşünüyoruz. Belediye kısa bir süre önce boru değişimi yapmış. Belediyenin boru değişimi konusunda dikkat etmediğini düşünüyorum. Orada küçük bir dikkatsizlik olabilir. Ama emin değiliz. Bugünkü çıkacak olan numune değerlerine göre karar vereceğiz. Son üç gündür alınan numune sonuçları temiz çıktı. Mikrobiyolojik sonuçlar da temiz. Kimyasal analizleri de Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’na gönderiliyor” dedi.