GündemBakan Uraloğlu yeni projeleri açıkladı! 'İstanbul-Ankara arası 80 dakikaya inecek'

Bakan Uraloğlu yeni projeleri açıkladı! 'İstanbul-Ankara arası 80 dakikaya inecek'

18.12.2023 - 23:15 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 Yılı bütçesi ile ilgili konuştu. Uraloğlu, süper hızlı trenle Ankara- İstanbul arasındaki seyahatin 80 dakikada gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Bakan Uraloğlu yeni projeleri açıkladı İstanbul-Ankara arası 80 dakikaya inecek

Bakanlığının faaliyet, proje ve hedeflerini anlatan Bakan Uraloğlu, "Karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını nakış gibi işledik. Böylece, bilgi, yük ve yolcu taşımacılığında daha hızlı, daha güvenli ve daha ekonomik bir dönemi başlattık" dedi.

Haberin Devamı

'YATIRIMLARIMIZIN DEĞERİ 250 MİLYAR DOLAR'

Bakan Uraloğlu, bakanlık bünyesindeki yatırımlardan bahsederek, "Son 21 yılda 198 milyar dolar yatırımı hayata geçirdik. Uluslararası döviz emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda, bakanlık yatırımlarımızın bugünkü varlık değeri toplam 250 milyar dolardır. Bu durum, doğru zamanda doğru finansman yöntemleriyle verdiğimiz yatırım kararlarının ülkemize ne derece katkı sağladığının bir örneğidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu yatırımların, 42 milyar dolarlık bölümünün, Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında yapıldığını aktaran Bakan Uraloğlu, "Küresel eğilimleri dikkate alarak planladığımız ulaştırma politikalarımızı yatırımlara dönüştürüyor, yatırımlarımızı, insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve ülkemizin kalkınmasına destek olmak için gerçekleştiriyoruz. Büyük bir aile olarak bugün itibarıyla; ülke sathında 2 bin 751 projede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte toplam 223 bin kişiyle, çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'YENİ HEDEFLER'

Bakan Uraloğlu, Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı, 12'nci Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda; lojistik sektöründe demiryolunun etkin bir şekilde kullanımını sağlayacaklarını kaydederek, "Mevcut 439 kilometre olan iltisak hattı uzunluğunu 2028 yılına kadar 663 kilometreye çıkartacağız. 2053 hedeflerimiz kapsamında, demiryolu ve haberleşme sektörlerine ağırlık vererek yatırımlarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

'TAMAMLANAN ÖNEMLİ PROJELER'

Bakan Uraloğlu, demiryollarında tamamlanan projelerle ilgili, "10 bin 948 kilometre olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye, 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğunu 8 bin 046 kilometreye, 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu 7 bin 142 kilometreye, ülkemizi hızlı trenle buluşturarak hızlı tren ağımızı 2 bin 251 kilometreye çıkardık. Havayollarında; 26 olan aktif havalimanı sayısını 57'ye, 55 milyon olan havayolu terminal kapasitesini 337 milyona, 60 olan toplam yurtdışı uçuş noktasını 343'e, 150 olan uçak sayısını 658'e çıkardık" bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Denizcilikte, 152 olan uluslararası liman sayısını 190'a, haberleşmede; 23 milyon olan mobil abone sayısını 91 milyonun üzerine çıkardıklarını belirten, Bakan Uraloğlu, 81 bin 304 kilometre olan fiber hat uzunluğunu ise 536 bin kilometreye çıkardıklarını anlattı.

'DEVAM EDEN PROJELER'

Bakan Uraloğlu, devam eden projelere ilişkin, "Şehir içi raylı sistem taşımacılığına desteğimiz de devam ediyor. 12 ilimizde toplam 922 kilometre şehir içi raylı sistem hattı işletilmektedir. Bunun 395 kilometresi de bakanlığımızca yapılmıştır. Başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Erzincan'da raylı sistem projelerimiz bulunuyor. Şu anda da bakanlığımızca İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Konya olmak üzere 4 ilde 9 ayrı hatta toplam 119,5 kilometrelik kent içi raylı sistem hattının yapımı devam ediyor" dedi.

34 milyon olan toplam havayolu yolcu sayısını; 2021 yılında pandemi şartlarına rağmen 128 milyonun üzerine, 2022 yılında 182 milyonun üzerine çıkardıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, "2023 yılı sonunda ise yolcu sayımızın 216 Milyonu aşmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

 

'ÖNE ÇIKAN YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR'

Bakan Uraloğlu, bakanlığının öne çıkan çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi:

"Ülkemiz; Asya, Afrika ve Avrupa olmak üzere üç kıtayı birbirine bağlayan jeopolitik konumu itibarıyla oldukça stratejik bir noktadadır. Asya'dan Avrupa'ya yeni lojistik koridorları oluşturuyoruz. Kalkınma Yolu Projesi ile Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak'ın güneyinde inşa edilmekte olan FAV Limanına gelecek yüklerin, Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya ulaştırılması amacıyla 1200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşa edilmesi planlanmaktadır. Bu koridorun ülkemizdeki demiryolu geçişi 2 bin 88 kilometre olacaktır. Önemli bölümü halen işletmede olan güzergahın eksik bölümlerini hızla tamamlıyoruz. Kalkınma koridorunun ülkemizdeki karayolu geçişi ise 1912 kilometre olacaktır. 1592 kilometrelik mevcut otoyolumuza ilaveten, 'Şanlıurfa-Ovaköy' arasında 320 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni otoyol yatırımımızla, karayolu geçişi tamamlanacaktır."

Haberin Devamı

Bakan Uraloğlu, deprem konutları bağlantı ve rezerv alanlarının 180 kilometre uzunluğundaki bağlantı yolları ile altyapısının, bakanlığı tarafından yapıldığını duyurdu.

'YENİ PROJELER'

Bakan Uraloğlu, yeni projelerle ilgili, "Erzurum- Kars güzergahında bölgesel turistik tren seferlerini başlatacağız. Çeşmeli-Kız Kalesi otoyol çalışmalarını hızlandıracağız. Akdeniz sahil yolunun yapım çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.

Bakan Uraloğlu, Çanakkale Köprüsünün yıl içinde 23 defa ödüle layık görüldüğünü söyledi. Bakan Uraloğlu, 'Milli Hızlı Tren Seti Projesi'nde tasarım çalışmalarını tamamlayıp prototip üretimine başlayacakları hızlı tren hatlarını da şöyle sıraladı:

"Ankara- İzmir hızlı tren hattı, Mersin- Adana- Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı, Bandırma-Bursa-Yenişehir- Osmaneli hızlı tren hattı, Ispartakule- Çerkezköy hızlı tren hattı, Yerköy- Kayseri hızlı tren hattı, Eskişehir- Antalya hızlı tren hattı ve Karadeniz Sahil Demiryolu İşi Etüt Projesi."

'SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI 2'NCİ PİSTİNİ HİZMETE AÇIYORUZ'

Bakan Uraloğlu, 25 Aralık tarihinde de Sabiha Gökçen Havalimanı 2'nci Pisti'ni hizmete açacaklarını duyurdu. Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın 2024 yılının mart ayında yer teslimini gerçekleştirecek ve SpaceX firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda, haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatacaklarını kaydetti.

Bakan Uraloğlu yeni projeleri açıkladı İstanbul-Ankara arası 80 dakikaya inecek

'İSTANBUL ANKARA ARASI 80 DAKİKAYA İNECEK'

Bakan Uraloğlu, yeni bir projenin müjdesini de vererek, "Milli maçımız 90 dakika, biz Ankara'dan İstanbul'a 80 dakikada gideceğiz, süper hızlı trenle bunu gerçekleştireceğiz. Amanosları, geçilmez olan Amanosları, Dörtyol- Hassa Projesi'yle hem demir yolu hem kara yolu tünelleriyle geçiyoruz. Zengezur Koridoru. Ermenistan topraklarından geçmesini planladığımız, o 'Buradan geçilmez' diye konuşuluyordu, halbuki şimdi gelinen süreçte Paşinyan artık bu koridorun kendi topraklarından geçmesi gerektiğini söylüyor. Biz de bunu hayata geçireceğiz" diye aktardı.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI İLE TARIM VE ORMAN BAKANLIKLARININ BÜTÇELERİ KABUL EDİLDİ

Genel Kurul’da konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Hükümetin devlet kaynaklarını kullanırken ve harcarken sektörel bazda dağılımını yapması gerektiğine dikkat çekerek, "Böyle bir dengenin olmadığını, şu andaki ulaştırmaya yönelik bütün projelerin, en azından büyük projelerin tamamının İstanbul ve etrafına yönelik olduğunu görüyoruz" eleştirisini getirdi.

'ÜLKEMİZİN 2053 HEDEFLERİNE ULAŞACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUZ'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay,  Türkiye’nin, jeopolitik konumu ve sahip olduğu dünya çapındaki altyapılarla ulaştırma ve lojistikte rekabet üstünlüğüne ve bölgesel bir üs olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, "Doğu-batı ve kuzey-güney akslarında önemli ulaştırma, ticaret ve enerji koridorları üzerinde yer alan ülkemizin 2053 hedeflerine ulaşacağına yürekten inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

SP Grup Başkanı Selçuk Özdağ da, 7 Ekim tarihinden bugüne Filistin'de bir dram yaşandığına dikkat çekerek, "Bu dram ve trajediyle ilgili olarak, maalesef, Batı dünyası, Hristiyan Batı dünyasının liderleri, hatta Musevi dünyasının liderleri de sessiz kaldılar fakat halklar ise burada seslerini yükseltmeye devam ediyorlar. Bu nedenle, Türkiye'de de Dışişleri eski Bakanı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Richard Falk başta olmak üzere, 1967'den bu yana işgal altında olan Filistin topraklarındaki insan haklarının durumu için; Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi olarak beraberce bir imza kampanyası açmak istediler. Türkiye'de ve dünyada çok seçkin profesörler, Nobel alanlar, çok seçkin milletvekilleri, başbakanlar, cumhurbaşkanları bu bildiriye imza attılar; kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

DEM Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Ulaştırma Bakanlığı’nın icraatlarını eleştirerek, "Diyarbakır'a Hakkari’ye, Şırnak’a, Dersim’e, Bingöl'e bölünmüş yol dışında herhangi bir yatırım yapıldığı görünmüyor" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise Ulaştırma Bakanlığı’na yönelik eleştirilerini sıralayarak, "Ankara Kırıkkale-Delice Otoyolu ihalesi 3 kez ertelendi. Toplam maliyeti 43,5 milyar, çok büyük bir para. Türkiye’de bu işler böyle olduğu için karşıyız biz. Utanıyorum, üzülüyorum" yorumunda bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, muhalefet partilerinin eleştirilerine, "Yüz yıllık cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılına giriyoruz, büyük bir bahtiyarlık; bugüne kadar kimin emeği geçtiyse her bir bakanlığımıza, bakanımıza, başbakanımıza, cumhurbaşkanlarımıza teşekkür ediyorum huzurunuzda. Ancak bir de mukayese yapmak lazım gelir bir kalbiselimle, bir aklıselimle, bir vicdan muhasebesiyle. 80 yılda 276 baraj, 20 yılda 1018’e çıkartılmış; muazzam bir iş" açıklamasında bulundu.

BAKAN URALOĞLU ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Grup başkanvekillerinin konuşmaların ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı. Bakan Uraloğlu, "Depremde zarar gören Hatay Havalimanı çokça konuşuldu. Burada mevcut havalimanının hemen yakınında 4 tane yer tespit ettik ama maalesef hiçbiri hava mânia kriterlerine uymuyor. Mevcut yerdeki kotu yaklaşık 4,5 metre yükselterek aynı yere yapacağız çünkü burada başka bir alternatif yok maalesef" dedi. 

Bir başka soru üzerine Bakan Uraloğlu, "Türk boğazlarından geçen gemilerle ilgili alınan altın frank düzenlenmesinde yapılan bir çalışma var" açıklamasında bulundu. Bölünmüş yollarla ilgili sorulara Bakan Uraloğlu, "Buradaki kaza sayıları yüzde 81 azaldı. Net kriter şudur; 100 milyon taşıtkilometreye düşen ölü sayısıdır dünyadaki kriter, bu da 2002 yılında 5,72 iken bugün 1.08 seviyesine inmiştir” dedi.

Bakan Uraloğlu, Ankara-İzmir yüksek hızlı treni ile ilgili de 2027 yılında tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Mavi Vatan, Akdeniz’le ilgili çalışmalarda Gemi Trafik Yönetim Merkezi ve gözetleme istasyonuyla ilgili çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, "Yine liman ve tersane yatırımlarımız var" dedi.

BAKAN YUMAKLI DA ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Tarım ve Orman Bakanı Yumak da, milletvekillerinin tarım politikaları ile ilgili eleştiri ve sorularına yanıt verdi. Bakan Yumaklı, DSİ tarafından 2024 yılında 53 baraj, 15 hidroelektrik santrali, 20 gölet ve bent, 65 sulama tesisi, 16 içme suyu tesisi, 314 taşkın kontrol tesisi, 2 atık su tesisi, 19 yeraltı depolaması ve suni besleme, 23 arazi toplulaştırma projesi olmak üzere toplam 527 tesisin tamamlanarak milletin hizmetine sunulacağını söyledi.

Açıklamaların ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçeleri kabul edildi.