GündemAz uyuyan çocukta obezite riski

Az uyuyan çocukta obezite riski

06.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, uyku düzeninde sorun yaşayan çocukların obezite ve şeker hastalığı riskinin arttığı konusunda uyarıyor. Az uyuyan çocuklarda stres hormonları artıyor, sağlıksız beslenme ve kilo alımı tetikleniyor...

Az uyuyan çocukta obezite riski

İngiltere’de Londra Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre çocuklarda 1 saat az uyumanın kilo artışı, insülin direnci ve kan şekeri yüksekliğine neden olduğunu belirten İstanbul Bilim Üniversitesi Deneysel Tıp ve Arge Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, “Az uyuyan çocukların obezite ve şeker hastalığı başta olmak üzere birçok sağlık sorununu yaşaması muhtemel” diye konuştu.

Haberin Devamı

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Erbaş, “Çalışmaya katılan 4 bin 525 çocuğun ortalama yaşı 9-10 civarındaydı. Çalışmada fazla uyuyan çocuklarda insülin direnci ve vücut yağ kitlesinin daha az olduğu görüldü. Az uyuyan çocuklarda ise vücutta stres hormonları olarak bilinen kortizol, adrenalin, inflamatuvar sitokinlerde artış olduğu tespit edildi. Bu artış beraberinde insülin direnci ve kan şekeri yüksekliğine neden oldu” dedi.

‘En az 10 saat’

Yapılan deneylere de değinen Erbaş, “Az uyumanın, yağ dokusundan salınan leptin hormonunun azalmasına ve buna bağlı olarak iştah artışına neden olduğunu gözlemliyoruz. İştah artışı beraberinde obeziteyi getiriyor. Londra’daki çalışma bizim araştırmalarımızı doğrular nitelikte ve çocukluk çağında uykunun önemini ortaya koyuyor. Çocukların en az 10 saat uyumaları gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Strese dönüşmemeli’

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu da rakamlar üzerinden şu uyarılarda bulundu: “Uyku, çocuğun sağlıklı fiziksel ve nörolojik gelişimi için en önemli kriterlerden. 1 haftalık bebeğin toplam 16 saatlik uyku ihtiyacının yarısını gündüz uykusu oluşturur. Uyku ihtiyacı 6 aylık bebeklerde 10 saat gece, 3-4 saat gündüz uykusuna geriler. 1 yaş bebeklerde 11 saat gece, 2.5 saat gündüz uykusu. 3 yaşta 10-11 saat gece, 1 saat gündüz uykusu gerekirken, 4 yaş sonrası için gündüz uykusu rutin değildir. Düzenli ve yeterli uykunun optimal büyümeyi sağladığı gibi günlük iştah ve kalori alımı konusunda da etkili bir düzenleyici olduğunu gösteren çalışmalar var. Uyku eksikliği vücutta şeker metabolizmasını yöneten leptin gibi bazı hormonların düzenini değiştirerek iştah ve insülin direnci üzerinde etkili oluyor. Bebekler kendi yataklarında uyutulmalı. Uyku zamanları, bebeklerde ihtiyaç iyi gözlenerek seçilmeli, uyutma işi strese dönüştürülmemeli.”

Yazarlar