GündemAYM’den hekimlere ‘tam gün’ darbesi

AYM’den hekimlere ‘tam gün’ darbesi

08.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

AYM, ‘Tam gün yasası’nın öğretim üyeleri ve kamuda çalışan hekimlerin muayenehane açamayacağına ilişkin hükümlerinin iptal istemini reddetti

AYM’den hekimlere ‘tam gün’ darbesi

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamuoyunda “tam gün yasası” olarak bilinen kanunun, kamuda çalışan doktorların muayenehane açamayacağına ilişkin hükümlerinin iptal istemini reddetti.
AYM, CHP’nin kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruda esasa ilişkin kararını verdi. AYM ilk inceleme aşamasında yürürlüğünü durdurduğu mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunan veya özel kuruluşlarda çalışan öğretim üyelerine, 3 ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirmelerini öngören maddeleri, iptal etti. Heyet, öğretim üyesi doktorların muayenehane ve benzeri yerleri açamayacağına ilişkin hükümlerinin iptal istemini ise reddetti. Karara göre, öğretim üyesi doktorlar bundan sonra muayenehane açamayacak. Yüksek Mahkeme, doktorların saat 17.00’den sonra çalışıp çalışmamasına ilişkin izin konusunda da kanun koyucunun takdir yetkisine sahip olduğuna karar verdi.
AYM kaynakları kararın sonuçlarının büyük ölçüde gerekçeli karardaki tespitlerle şekilleneceğini belirtti. AYM’nin kararlarına göre, halen faliyette bulunan muayenehaneler kapatılmayacak. AYM heyeti, yasanın 3 ay içinde muayenahanelerin kapatılmasına ilişkin hükümdeki süreyi de tartışarak iptal kararı verdi. Gerekçede 3 aylık sürenin kısalığına vurgu yapıldığı takdirde TBMM’nin muayenehalerin kapatılması için daha uzun bir süre belirlemesi gerekecek. Aynı şekilde zel veya vakıf hastanelerinde çalışan öğretim üyesi doktorların da görevden ayrılmaları için daha uzun bir süre belirlenmesi gündeme gelebilecek. Buna karşın, yasa gereği artık öğretim üyesi doktorlar özel hastanelerde çalışamayacak. Sadece YÖK Kanunu’nda üniversitelerle vakıf veya özel hastanelerin protokol imzalamaları durumunda, ödenecek ücretin üniversitenin döner sermayesine aktarılması kaydıyla hocalar bu hastanelerle belirli hizmetleri verebilecek.

Geçici madde düzenlemesi
Sağlık Bakanlığı, yürütmenin durdurulması çerçevesinde, gerekçeye göre yeni bir geçici madde düzenlemesi yapılacağını ve serbest meslek faaliyetinde bulunan veya özel kuruluşlarda çalışan öğretim üyelerinin de tam gün esasına geçişinin sağlanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Karar düş kırıklığı yarattı’

Dr. Beyazıt İlhan (Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel sekreteri): “Bu karar hakikatten hekimler açısından düş kırıklığı yarattı. Yasayla birlikte öğretim üyelerinin bağımsız olarak muayenelerinde çalışması yasaklanıyor. Öğretim üyelerine deniliyor ki “Mesai saatinden sonra çalışmak istiyorsanız, gidin özel hastanelerde çalışın. Kazandığınızın yarısını da devlete ödeyin”. Böyle bir sistem getirilmiş durumda. Dolasıyla devlet artık hem öğretim üyelerine hem hastaları özel hastanelere yönlendiriyor. Bu karar aslında bütün hekimleri kapsıyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan hekimlerin muayane açmaları engellenmişti. Öğretim üyeleri olarak muayanelerinde çalışmaya devam ediyorlardı. Bu nedenle karar özellikle öğretim üyeleri üzerinden konuşuluyor. Yani aslındada kamuda çalışan devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimleri de kapsıyor. Alınan kararla birlikte bütün hekimlerin mesai saatinden sonra muayanelerinde çalışmalarına engel olunuyor. Öğretim üyelerinin açık olan muayeneleri de kapanacak. Elde edilmiş hakkı tanımıyorlar.”

Haberin Devamı

ESENGÜL DEMİRBAŞ İstanbul