04.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz - Bireysel silahlanmayı konuştuğumuz şu günlerde İstanbul’daki 2 poligona gittik. ‘Stres atmak’ için gidilen poligonlara ilgi yüksek. Eğlence sektörünün parçası olduklarını söyleyen işletmeciler, silahla atış yapmayı ‘spor’ olarak nitelendirip, basket ve bovling oynamakla eş tuttu.
Esenyurt’ta, geçen cumartesi akşamı 2 kişinin öldürüldüğü tekel bayiine yapılan silahlı saldırı Türkiye’de bireysel silahlanmayı yeniden gündeme geldi. Yaptığımız haberlerde gördük ki herhangi bir prosedüre gerek kalmadan 24 saatte Türkiye’nin her hangi bir kentinden istediğiniz silahı alıyorsunuz ve kargoyla 24 saatte belinizde oluyor. Silahlanan kişi sayısı arttıkça poligon sayısı da yükseliyor.
Ateşli silahlar ve gerçek mermi atışları için oluşturulan özel alanlar olan poligonlar dolup taşarken, sayıları da Türkiye’de her geçen gün artıyor. Poligonların neden bu kadar ilgi gördüğünü, İstanbul’un iki farklı bölgesindeki poligonlara giderek görmeye çalıştık.
TEK ATIM 10 TL
Onlarca farklı silahın bulunduğu poligonda, atış için gelenlere farklı silah seçenekleri sunuluyor. İstediğiniz silahla, belirlenen hedefe yanınızda bir görevli olması şartıyla ateş edebiliyorsunuz. Atış fiyatları da kurşunun türüne göre değişiyor. Tek atımı 10 TL olan kurşunlar da var, 50 TL olan da tercih tamamen size bırakılıyor. Eğer ruhsatlı bir silahınız varsa da ruhsatınızı gösterip poligonda kendi silahınızla atış yapabiliyorsunuz.
Gittiğimiz poligonların işletmecileri yaptıkları işin eğlence sektörünün bir parçası ve “bovling oynamak, yürümek, koşmak ya da tabak kırmak” gibi olduğunu söylüyor. Atış yapmaya gelenlerin çoğunun stres atmak için poligona geldiğini belirtiyor. Müşterilerinin yüzde 80’inin Türkiye’ye gelen turistler olduğunu söyleyen işletmeciler, “Farklı sektörler nasıl ki turistler üzerinden ülkeye döviz kazandırıyorsa, biz de yaptığımız işle Türkiye’ye döviz kazandırıyoruz” diyor.
HEDEF TAHTASINDA KAYNANA, ERKEK ARKADAŞ
Atış eğitmeni, emekli polis Orhan Turan, poligona deşarj olmak için gelenlerin çoğunlukta olduğunu belirtirken, gerçek silahla atış yapmayı “bir spor” olarak gördüklerini söylüyor. Turan, devamında da şunları anlatıyor: “İnsanlar gelip, atış yapıp deşarj oluyorlar. Sloganımız da ‘Stres yapmayın, stres atın.’ Basket attığınızda rahatlıyorsunuz, bu da aynı şey. Buraya herhangi birinin fotoğrafını getirip atış yapanlar da oluyor. Bunu daha çok kadınlar yapıyor. Erkek arkadaşlarının fotoğraflarını hedef koyuyorlar ve atış yapıyorlar. Geçmişte de bir beyefendi kayınvalidesinin fotoğrafını getirmiş, başta kabul etmedim ama çok ısrar edince ve yaşadıklarını anlatınca kabul ettim. İnsanlar bu şekilde de kendilerini rahatlatıyorlar.”
NEDEN GELİYORSUNUZ?
AKTİVİTE OLSUN DİYE
Atış yapmak için poligona gelen 22 yaşındaki Büşra Tekin, Fransa’dan Türkiye yaz tatili için geldiğini söylüyor. Daha önce atış yapmadığını söyleyen Tekin, “Eşimle geldim, bize de bir arkadaşımız önerdi. İlk kez atış yaptım. Zevkliydi, keyif aldım. Yine gelirim” diyor. “Fransa’da bunlar yasak” diyen 24 yaşındaki Ertuğrul Tekin de “Türkiye’ye daha önce geldiğimde de yapmıştım. Atış atmayı seviyorum, aktivite olsun diye geldik” diye konuşuyor. Şeyma Yüce (22) ise Fransa’dan gelenler arasında ve “Eşim daha önce atış yapıyordu, ben de merak ettiğim için eşim beni de bugün getirdi. İlk kez atış yaptım, biraz korktum ama güzeldi” diyor.
‘KEYİF İÇİN ATTIK’
İngiltere’den Türkiye’ye tatil için gelen Tunus asıllı Muhammed Mansuri de üç arkadaşıyla birlikte gelmiş. Atış atmaktan keyif aldığını söyleyen Mansuri, “Tatile gelmişken buraya da geldik. Arkadaşlarımız daha önce gelmişti, onlardan gördük. Tamamen keyif amaçlı geldik ve atışları keyif için yaptık” diyor.
EBEVEYN REFAKATİNDE, 15 YAŞINDA ATIŞ!
Poligona gitmenin de belli kuralları var. 15-18 yaş arasındaki çocuklar, anne ve babalarından birinin refakatinde atış yapabiliyor. Poligonlara yalnız giden müşteriler de kabul edilmiyor. Nedeni ise intiharlar. Geçen günlerde İstanbul, Sancaktepe’de 28 yaşındaki Abdurrahman Y., atış poligonunda silahla intihar etmişti.