15.01.2020 - 17:23 | Son Güncellenme:
AÖL 2019-2020 eğitim öğretim yılının 2. dönemi için süreç başladı. İlk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 31 Ocak'a kadar devam edecek. Henüz bu işlemler hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmayanlar "AÖL 2020 ilk kayıt ve kayıt yenileme nasıl yapılır? Kayıt yenileme nereden yapılacak?" sorularına cevap arayıp başvuru ücretini sorguluyor.
AÖL 2020 ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 6-31 Ocak tarihlerinde yapılacak. Kayıt ücreti 30 lira olarak belirlenirken sınavlar 21-22 Mart tarihinde uygulanacak. Başvurular il ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri'ne yapılacak.
İLK KAYIT İÇİN HEREKLİ EVRAKLAR
İlköğretimi tamamlayanlar, Ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarından ayrılanlar, Ortaöğretim kurumlarından/bir yükseköğretim kurumundan mezun olanlar ile bir yükseköğretim kurumunda ayrılanlardan;
• Açık Öğretim Lisesine kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe,
• T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge istenir.
Ayrıca sistem üzerinden alınan kayıt raporunu imzalamaları gerekmektedir. (18
yaşından küçük öğrencilerin kayıt raporu velileri tarafından imzalanacaktır).
e-Okulda Kaydı Olmayan Öğrencilerden;
İlköğretim Okulu veya Ortaokul Mezunu Öğrencilerden;
• T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge,
• Ön cepheden ve son altı ay içinde çekilmiş 4,5x6 cm. ebadında bir adet renkli vesikalık fotoğraf,
• İlköğretim okulu veya ortaokul diplomasının aslı (diploması kayıp olanlardan Diploma Kayıt Örneğinin aslı) istenir.
• T.C. Kimlik Numarası olmayanlardan ilk kayıt sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı, Ortaöğretim Ara Sınıflarından Ayrılan Öğrencilerden;
• T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge,
• Ön cepheden ve son altı ay içinde çekilmiş 4,5x6 cm. ebadında bir adet renkli vesikalık fotoğraf,
• Tasdikname/tasdikname kayıp belgesinin aslı ve ekinde okuduğu tüm sınıflara ait not döküm çizelgesinin aslı/onaylı örneği,
• T.C. Kimlik Numarası olmayanlardan ilk kayıt sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı
KAYIT YENİLEMEDE İZLENECEK YOL
a) Öğrenciler kayıt yenileme işlemi sırasında, fotoğrafları sistemde kayıtlı değilse ya da var olan fotoğraf tanınmayacak kadar silik, karanlık, bozuk vs. ise fotoğraflarının sisteme yeniden aktarılmasını sağlamak zorundadır. (İleriki sınavlarda, sınav giriş belgelerinde fotoğrafı olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır).
b) 2003 yılından önce Açık Öğretim Lisesine kayıt olmuş ve bu tarihten sonra hiç kayıt yenileme işlemi yaptırmamış öğrencilerimizin T.C. Kimlik Numarası, Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine kayıtlı olmayabilir. Bu öğrencilerimizin yatırdıkları ücret sistem tarafından
görülmeyeceği için öncelikle T.C. Kimlik Numaralarının, Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine kaydedilmesini sağlamaları gerekmektedir. Bunun için irtibat bürosuna başvurmalı veya durumlarını anlatan bir dilekçeye (dilekçeye öğrenci numarası ve T.C. Kimlik Numarası yazılması kaydıyla), nüfus cüzdanı fotokopisini de ekleyerek, en fazla bir sayfa olacak şekilde 0 312 213 01 75’e faks ya da aciklise@meb.gov.tr adresine e-Posta yoluyla göndermeleri gerekmektedir.
c) Ders seçme işlemi en geç kayıt yenileme tarihinin son günü mesai bitimine (saat 18:00) kadar yapılacaktır. Ders seçme işlemi sistemde ,“Ders Seçme ve Kayıt Yenileme İşlemleri” menüsü altında yer alan “Ders Seçme İşlemi“ seçeneğinden yapılır. Ders seçme işleminin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı açıklama resmî web sitemizde yer almaktadır.
d) Süresi içerisinde ders seçme işlemini yapmayan/yapamayan öğrencilerin ders seçme işlemleri sistem tarafından yapılır. Öğrenciler seçilen derslerden sınava girmek zorundadır.
e) Sınav giriş yerini değiştirme veya adres bilgilerinde güncelleme işlemleri en geç kayıt yenileme tarihinin son günü mesai bitimine (saat 18:00) kadar yapılacaktır.
f) Açık Öğretim Lisesi, sınav giriş yeri ve sınav sonuç bilgilerini resmî web sitesi aracılığı ile duyurmaktadır. Öğrenciler sınav giriş yeri ve sınav sonuç bilgilerini http://aol.meb.gov.tr/adresinde yer alan “sisteme giriş” öğrenci butonundan öğrenci numarası ve şifresini kullanarak öğrenir. Bu bilgiler posta aracılığı ile gönderilmez.
g) Ders seçimi yapan öğrenci sistem üzerinden seçmiş olduğu derslerin listesi ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine müracaat ederek kitaplarını alacaktır.
h) Öğrencilerimiz, SINAV GİRİŞ BELGELERİNİ sınav giriş yerleri açıklandıktan sonra sisteme giriş yaparak “Öğrenci Genel Bilgiler” menüsü altında bulunan “Sınav Giriş Bilgileri” seçeneğinden görerek çıktısını alacaklardır. Öğrencilerin sınava girerken SINAV GİRİŞ BELGELERİ ile birlikte fotoğraflı nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport belgelerinden birini yanında bulundurmaları gerekmektedir.
Engelli, Tutuklu ve Hükümlü Öğrenciler:
Engelli öğrenciler, ilk kayıt aşamasında engelli olduğunu belgeleyen raporu vermemiş veya engeli sonradan oluşmuş ise Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine kayıt yenileme sırasında raporunu vererek engel durumlarını sisteme kaydettirmeleri gerekmektedir. Engelli öğrencilerimize ait listeler İl Sınav Yürütme Kuruluna gönderilmektedir.
Ceza ve tevkif evlerinde bulunan öğrencilerin sınavları, Millî Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen bir cezaevinde yapılmaktadır.
Ceza ve tevkif evlerinde bulunan öğrenciler kitap ve ders notları ile diğer belgelerini cezaevi öğretmeni aracılığı ile talep etmek durumundadır.