Günümüzde Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi çok sayıda sosyal medya kanalı bulunuyor. Bu platformlardaki uygunsuz içeriklerin özellikle çocuklar tarafından izlenmesinin yaygınlaşması, birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu durum gelişme çağındaki çocuklar üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabiliyor.
Çocukların dijitalleştiğini belirten araştırmacılar, "Günümüzde çocuk, teknolojinin imkânlarıyla yetiştirilmiş bir varlıktır. Başka bir deyişle modern sömürgedir. Yani ilkel toplumlarda prangalı çocuğun, modern toplumlarda tasmalı çocukla yer değiştirmesi olduğunu söyleyebiliriz. Enformatik çocuk, teknolojinin şaşırtıcı imkânlarını kullanan çağdaş bir köleden farksızdır” diyerek sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapıyor.
İZLEDİKLERİ VİDEOLARI DENİYORLAR
Çocuklar sosyal medyada cinsellik, şiddet, mahremiyet, kötü alışkanlıklar, argo ve video paylaşım sitelerinde birbirinden farklı, hatta onları tehdit eden içeriklere maruz kalabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Adana'da 11 yaşındaki bir çocuk benzer bir olayla karşı karşıya kaldı. Sosyal medyada gördüğü 'ses bombası yapımı' videosunu izledi ve aynısından yapmaya çalışırken hazırladığı karışımın patlaması sonucu gözünden yaralandı. İki gözünde görme kaybı riski bulunan çocuğun hastanedeki tedavisi sürüyor.
Videoyu izleyip deneyen çocuk, "Sosyal medyada geziyordum, karşıma 'bomba yapımı' videosu çıktı. Ben de merak ettim, izledim ve yaptım. Şişe şişti şişti, attım, patladı. Bir an gözüme geldi. Ne olduğunu hatırlamıyorum" dedi.
Sosyal medya ve internet kullanımının özellikle Kovid-19 süreciyle tüm yaş gruplarında arttığına dikkat çeken uzmanlar, “Sosyal medya ve internetin kontrol dışı olması günlük yaşamda pek çok soruna yol açabiliyor. Bu durumdan en çok çocuklar ve ergenler etkileniyor” diye konuştu.
EVDEKİ MALZEMELERLE BOMBA YAPIYORLAR
Yaz tatiline giren çocuklar, bu dönemi eğlenceli aktiviteler yerine sosyal medyadaki videoları izleyerek geçiriyor. YouTube gibi video paylaşım sitelerinde birbirinden farklı, hatta onları tehdit eden içeriklerle karşı karşıya kalıyorlar. İzlemekle kalmadıkları bu videoları evde yapmayı da deniyorlar. Çocuklar sosyal medyada nasıl yapıldığının anlatıldığı videoyu izledikten sonra ses bombası bile yapabiliyor. Bunun için de evde bulunan malzemeleri kullanıyorlar. Bu durum onlara telafisi mümkün olmayan zararlar verebiliyor.
'MUTLAKA YAZ LİSTESİ HAZIRLANMALI'
Günümüzde çocuk kavramının da değişim yaşadığını söyleyen uzmanlar, "Aileler bu endişelerin önüne geçebilmek için çocuklarına yaz tatili listesi hazırlamalı. Bu listede her gün aile ile oyun zamanı olmalı, yaz sporları yapılmalı, oyun buluşmaları gerçekleştirilmeli, okuma saatleri düzenlenmeli, planlamanın önemi vurgulanmalı ve ev içi aktivitelerine yer verilmeli" açıklamalarında bulundu.