GündemAnne adayları için gebelik rehberi

Anne adayları için gebelik rehberi

20.04.2018 - 14:58 | Son Güncellenme:

Gebelik bireyin anne adayı olma durumunu ve doğuma kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu süre bebeğin anne rahmine düşmesi ve gelişiminden oluşmaktadır. Gebelik evresi anne sağlığı ve doğacak bebeğin sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli bir dönemdir.

Anne adayları için gebelik rehberi

Gebelik süreci

Haberin Devamı

Gebelik süreci boyunca anne adayı sağlığına hem fizyolojik olarak hem de psikolojik olarak çok dikkat etmelidir. Anne adayları gün içerisinde yorucu işlerden kaçınmalıdır. Ağır işler, anne adayının ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir. Genellikle anne adayları, hamilelik sürecinde bir işte çalışıyorlarsa hamilelik izni almalıdır. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken önemli bir husus da sigara ve alkol kullanımıdır. Anne adayları hamilelik süreci boyunca doğacak olan bebeğin sağlığı için sigara ve alkol kullanımını kesmelidir. Bunun yanı sıra düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Gün içerisinde protein, karbonhidrat, vitamin içeren besinlerin oranında tüketilmesine özen gösterilmelidir. Annenin yediği yiyeceklerin besin değerleri anne karnındaki bebeği doğrudan etkilemektedir. 9 aylık bu süreç boyunca bebeğin gelişim evrelerinden anne sorumludur. Bebeğin sağlığı için rutin kontrollere gidilmeli, yapılması gereken testler yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Gebeliğin ilk ayında anne adayının regl düzeni gecikmiştir ve bu sayede hamile olduğunu keşfeder. İkinci ayında ise anne karnındaki bebeğin organ gelişimi yavaş yavaş başlar ve anne de bazı hamilelik belirtileri meydana gelir. Bu belirtilerden bazıları, bulantı ve kusma gibi şikayetler, bel ağrıları, anne adayının bazı yiyeceklerden soğuması ve midesinin bulanmasıdır. Hamileliğin 3. Ayında anne karnındaki bebek organ gelişimini tamamlamaya geçmiştir. Bu ayda bebek yavaş yavaş hareketlenmeye de başlar. 4. aya gelindiğinde ise bebek tamamen bir insan şeklini almış olur. Bu süreçte anne adayı da gebelik sürecine alışmış olur. 5. ayda anne karnı kendini belli edecek seviyede şişkinlik gösterir. Yine bu süreçte de bebek büyümeye devam etmektedir. 6. ayda anne karnındaki bebeğin hareketlerini, anne adayı hissedebilir. Bu hareketlenmeler annenin hissedebileceği düzeye ulaşır. Hamileliğin 7. ayında anne adayında bazı sağlık problemleri meydana gelebilir. (bel ağrıları, sürekli acıkma, mide yanması, varisler) 8. aya gelindiğinde artık anne adayı doğum yapacağının bilincinde olur ve kaygılanmaları başlayabilir. Kendini psikolojik olarak anne olmaya hazırlamalıdır ve bu sürecin üstesinden geleceğine inanmalıdır. Anne adayı son aya yani 9. aya geldiğinde sağlığına, beslenmesine dikkat etmeli bol bol sıvı tüketimi yapmalı ve kalsiyum oranı yüksek gıdalarla beslenmelidir. Anne adayı bol bol dinlenmelidir. Bu ayın sonunda anne adayı doğumunu gerçekleştirir.