Gündem‘Algı oluşturma’ iddiasıyla gazeteciye dava açıldı

‘Algı oluşturma’ iddiasıyla gazeteciye dava açıldı

04.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de karakolda Çetin’e işkence yapmakla suçlanan polislere 1, mağdur kadına ise 8 yıl hapis istenmesini haber yapan Milliyet muhabiri Kemal Göktaş’a, savcının suç duyurusuyla 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı

‘Algı oluşturma’ iddiasıyla  gazeteciye dava açıldı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Vedat Bilgin, Milliyet muhabiri Kemal Göktaş hakkında İzmir’de Fevziye Cengiz’e karakolda işkence yapmakla suçlanan polislere 1 yıl, mağdur kadına ise 8 yıla kadar hapis cezası istenmesine ilişkin “savcının polislere ayrıcalık gözettiği algısını oluşturmaya yönelik” haber yaptığı gerekçesiyle dava açtı. Savcı, Göktaş’ın söz konusu haberi nedeniyle “kamu görevlisine alenen hakaret ettiği” iddiasıyla 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istedi. Şikayetçi Savcı Göksel Er ise işkence suçundan yargılanan polislere sadece 1.5 aydan 1 yıl 1 aya kadar hapis istemişti.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Göksel Er’in İzmir Başsavcılığı’na verdiği şikâyet dilekçesi üzerine gazeteci Göktaş hakkında açılan soruşturma tamamlandı.

2 buçuk yıl hapis istemi
Göktaş’ın haberinde, savcı Er’in ismini açıkça yazdığı belirtilen iddianamede “İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davadaki mütalaasının kamuoyunda farklı algılanmasına, bir anlamda görevli savcı olan müştekinin polis memurlarına ayrıcalık gözeterek hakkaniyete uygun hareket etmediği yönünde algı oluşturmaya yol açacak şekilde AİHM ve Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre hakaret suçunu işlediği” ileri sürüldü. Savcı Bilgin, bu nedenle Göktaş hakkında “aleni olarak kamu görevlisine hakaret suçundan” 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istedi. “Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs” suçundan ise takipsizlik kararı verildi.
İddianamede, Göktaş’ın hangi ifadeyle savcı Er’e hakaret ettiği somut olarak belirtilmedi ve yazdığı haberdeki ifadelerin bir bütün olarak savcı Er’in polislere ayrıcalık gözettiği algısı yaratılmaya çalışıldığı savunuldu.