12.04.2018 - 15:04 | Son Güncellenme:
AIDS Nedir?
AIDS, HIV virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlara kan ve cinsellik yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca AIDS olan bir annenin, çocuğunu emzirmesi durumunda çocuğuna bulaşmaktadır. Doğuştan nasıl böyle bir rahatsızlığın taşıyıcısı olunur sorusunun cevabı da burada yatmaktadır.
Peki AIDS olan bir kişi, bu durumun farkına kolaylıkla varabilir mi?
Doğrusu anlaşılması çok güç olabilir. Çünkü sadece kan testi ile ortaya çıkar. Hastalık belirtisi, 10-12 yıl gibi bir süre kendini göstermez. Ancak kişi, hastalıklara karşı dirençsiz olur. Çünkü AIDS hastalığı, bağışıklık sistemini zayıflatır. En ufak bir soğuk algınlığında dahi, normal bir insandan daha güçsüz düşebilir.
AIDS'in vücuttaki gözle görülür belirtileri nelerdir?
Hastalığın ilk zamanlarında yüksek ateş, deride kızarıklık ve dökülmeler ile boğaz ağrısı gibi belirtiler görülür. Aynı zamanda; gece terlemeleri, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları gibi vücudun direncini düşüren belirtiler de mevcuttur.
En belirgin belirtiler nelerdir?
Ateş, en çok karşılaşılan belirtidir. Onu lenf bezlerinde büyüme takip eder. Bağışıklığı zayıflayan vücud her türlü enfeksiyonel duruma dayanıksız olur. Bu yüzden en ufak bir soğuk algınlığında bile, lenf bezlerinde, ciddi bir büyüme gözlemlenebilir. Ardından faranji ile birlikte, deride kızarıklık ve dökülmeler gözle görülür bir biçimde fark edilir. İshal, baş ağrısı, bulantı, kusma, karaciğer, dalak büyümesi ve son olarak ağız içerisinde çıkan beyaz renkte pamukçuklar AIDS hastalığının anlaşılmasını kolaylaştıran belirtiler olarak kendini göstermektedir.
Sıkça sorulan bir soru: Öpüşme yoluyla AIDS geçer mi?
Toplumda bu rahatsızlığa sahip olan insanlarımıza vebalı gibi bakılsa da AIDS, en ufak bir temasta bulaşan bir hastalık değildir. AIDS'li bir kişinin tabağından yemek yediğinizde size doğrudan bulaştırmaz ya da aynı tuvaleti kullandığınızda da bu hastalık size bulaşmaz. Öpüşme konusunda da diğer konularda olduğu gibi bu hastalığın ‘kan yoluyla’ geçtiği unutulmamalıdır.
Herhangi bir şüphe durumunda gerekli testleri yaptırmak üzere sağlık uzmanları ile iletişime geçmeyi ihmal etmeyiniz.