12.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - ABD’de Filistin yanlısı ilk protesto, Harvard Üniversitesi’nde Harvard Lisans Filistin Dayanışma Komitesi’nin yanı sıra birçok öğrenci topluluğunun katılımıyla gerçekleşmişti. Ortaya çıkan şiddetten İsrail’in sorumlu olduğuna dikkat çekilen bir mektuba imza atan öğrencilere disiplin cezası verilmesi ve işe kabul edilmemeleri yönünde milletvekilleri, iş insanları ve mezunların çağrılarına rağmen Harvard yöneticileri, gruplara yaptırım uygulama konusunda tereddütlü yaklaşmıştı. O nedenle Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay’in istifası istenmişti.
Kongre’ye çağrıldılar
Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) de Filistin yanlısı öğrenci protestolarının yaşanmasının ardından MIT Rektörü Sally Kornbluth’un protestolar sırasında Yahudilere yönelik soykırım çağrılarını duymadığını söylemesi tepki çekmişti. Son olarak Pensilvanya Üniversitesi, Yahudi ve Filistin yanlısı öğrenciler arasında düello protestolarına sahne oldu. Gelişmeler üzerine Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay ve MIT Rektörü Sally Kornbluth, kampüslerdeki olaylara ilişkin yaklaşımlarına dair sorulara yanıt vermeleri için 5 Aralık’ta ABD Kongresi’ndeki oturuma çağrılmıştı. Rektörler, ifade özgürlüğü vurgusu yaparak nefretin tüm türleriyle mücadele edeceklerini belirtmişlerdi. Baskılar üzerine Rektör Magill, istifa etmek zorunda kaldı.
‘Baskı kabul edilemez’
ABD üniversitelerinde yaşanan durumla ilgili YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Özvar, “Üniversiteler insanlığın vicdanını koruması için önemli bir görev yaparlar. Üniversiteler ve akademisyenler üzerindeki bu baskıyı kabul etmek mümkün değildir. İsrail’in zulmüne yönelik protestolara tepki göstermek yerine Filistin halkının haklı mücadelesinden yana cesurca tavır alan bilim insanlarına teşekkür ederim” dedi.