Gündem9 aylık bebek nasıl beslenmeli?

9 aylık bebek nasıl beslenmeli?

24.04.2018 - 12:42 | Son Güncellenme:

Anne ve babalar bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk andan itibaren kendilerini koşuşturma içinde bulurlar. Bu koşuşturma bebeklerini sağlıklı büyütmek içindir. Sağlıklı büyüyen bir bebek için beslenmenin rolü ise tartışılmazdır. Bizler de bu yüzden 9 aylık bebekler sağlıklı nasıl beslenir sorusunun cevabını araştırdık.

9 aylık bebek nasıl beslenmeli

Beslenmenin sağlıklı büyüme üzerindeki etkisi

Haberin Devamı

Sağlıklı büyümek için gerekli olan vitamin ve mineraller besinler yoluyla vücudumuza katılır. Gelişmek ve canlılığın devam etmesi için de beslenme çok önemlidir. Nitekim bebeklerin büyümesi ve gelişmesini sağlayan da doğru beslenmedir. Ebeveynlere bu konuda yapmaları gereken çeşitli görevler düşmektedir. Öncelikle çocuğun gelişimsel dönemine uygun gıdalar seçilmelidir.

Bebekler ilk etapta anne sütüyle beslenmeye başlar. Diş yapısı henüz meydana gelmediğinden ilerleyen zamanla anne sütüne ek olarak püre tarzı gıdalara başlanır. Daha sonra bebek için aile sofrasında yetişkin bireylerin tükettiği yemeklerin tadına alışma süreci başlar.

9 aylık bebeklerin beslenmesinde dikkat edilenler

9. ay, bebekler ailenin yemek kültürüne alışmaya başladıkları zamanlardadır. Uzmanlar genel olarak bebeklerin bu dönemde yemek kurallarını öğrenebileceklerini söylemektedir. Bu dönem aynı zamanda 9 aylık bebeklerde beslenme açısından zorlayıcı bir dönem olabilir. Bebek yeni bir yemek yeme alışkanlığını reddedebilir. Denediğiniz yeni gıdalara direnç gösterebilir. Bu dönemlerde bebeklerde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise dişlerinin çıkıp çıkmadığıdır. Eğer bebeğin diş yapısı yeterli olgunluğa erişmiş ise pürelerden daha katı gıdalar verilebilir. Ya da diş çıkarmaya yakın bir süreçte ise eline salatalık gibi daha sert gıdalar verilebilir. Salatalık diş çıkarmaya çalışırken meydana gelen kaşıntıyı gidermede yardımcı olabilir. Genel olarak 9 aylık bebeklerde dişlerin çıktığı gözlemlense de istisnai durumlar olabilir. Çünkü bazı bebekler diş çıkarmaya daha geç başlayabilir.

Haberin Devamı

9 ay aslında bebeklerin yemek alışkanlıkları açısından çok karışık bir dönemdir. Çünkü bu dönemde anne sütüne devam etmekle beraber mama takviyesi yapılmaktadır. Ek olarak dişlerin çıkmış olması ile beraber daha sert yiyecekler bu dönemde denenmeye başlar. Ebeveynler bazen bu üç farklı yemek tarzı arasındaki dengeyi kurmada zorlanabilir. Ebeveynlerin aradaki dengeyi sağlamak için günde 4 ya da 6 kez yani üç buçuk saatte bir bebeklerini beslemesi gerekir. Bu periyot 9 aylık bebeklerde beslenme sürecinin sağlıklı ilerlemesini sağlar.

Haberin Devamı

9 aylık bebeklerin tüketebileceği gıdalar

  • Günde yarısı olmak üzere yumurta sarısı verilmesi uzmanlar tarafından dokuz aylık bebeklere önerilenler arasındadır.
  • Bu dönemde bebek kuru fasulye ile tanıştırılabilir. Kuru fasulyenin kabızlığı önlemesi ve bol vitaminli olması tercih edilmesini sağlamaktadır.
  • Anne sütü veya mamanın yanında kahvaltıya peynir de eklenebilir.
  • Bebe bisküvisi kullanılıyorsa devam edilebilir.
  • Yağ bakımından zayıf olan kuzu ciğeri püre hâline getirilip bebeğe yedirilebilir. Kuzu ciğeri protein bakımından zengin bir besindir.
  • Gıda takviyesi olarak pirinçli yemeklere de başvurulabilir.
  • Pekmez veya ceviz verilmeye başlanabilir.
  • Balık ya da tavuk beslenme listesinde alternatifler arasına konulabilir