Gündem68 yıl sonra umutlandılar

68 yıl sonra umutlandılar

02.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kore Savaşı’nda toplu mezara gömülen 487 Türk askerinin kimliğinin belirlenmesi için ailelerden DNA istendi. Şehit olan er Hidayet Akpınar’ın kardeşi, Dışişleri Bakanlığı’na başvurdu...

68 yıl sonra  umutlandılar

Kore Savaşı’nda 1950-53 yılları arasında hayatını kaybeden ve cenazeleri Kuzey Kore’de kalan 321’i şehit ve 166’sı kayıp 487 Türk askerinin naaşlarının tespit edilmesi için geçtiğimiz hafta önemli bir adım atıldı. Güney Kore, Türkiye’nin Seul Büyükelçiliği’nde görevli askeri ateşe vasıtasıyla Türkiye Muharip Gaziler Derneği’ne yazı göndererek, şehit ve kayıp askerlerin yakınlarından DNA örnekleri alınarak kendilerine ulaştırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Dışişleri devrede

Bunun üzerine Türkiye Muharip Gaziler Derneği, ailelere DNA testi yapmaları ve kendilerine müracaat etmeleri çağrısında bulundu. Daha sonra devreye Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı girdi. Konuyla ilgili Milliyet’e konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Beyazıt Yumuk, “Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri bizi aradı. Dışişleri Bakanlığı ile birlikte hareket edeceklerini öğrendik. Devletlerarası bir olay olduğu için müdahil olmaları gerektiklerini söylediler” diye konuştu. Kore’deki kemik parçaları ile şehit askerlerin yakınlarından alınacak DNA’lar karşılaştırılarak kimlik tespiti yapılacak. Kimlik tespitinin ardından bulunan şehitler, Pusan’daki şehitlikte toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Milliyet

‘Bir mezarı olsun’

Milliyet, Kore Savaşı’nda Kunuri bölgesine giden ilk tugayın içinde yer alan ve şehit olduktan sonra cenazesi alınamayan şehit er Hidayet Akpınar’ın 71 yaşındaki kardeşi Satılmış Akpınar’a ulaştı. Dışişileri Bakanlığı’na giderek ilk başvuruyu yapan şehit yakını olan Satılmış Akpınar, haberi alınca çok sevindiğini söyledi. Akpınar, “Ağabeyim Kore’ye gitmeden önce son bir kez yanımıza gelmiş. Ben o zamanlar 2-3 yaşlarındaydım. Dayımın oğluyla birlikte Kore’ye gittiler. Ağabeyim şehit düştü. Dayımın oğlu sağsalim geldi. Ağabeyimin ise şehit olduktan sonra toplu mezara gömüldüğünü öğrendik. DNA testi için cuma günü Dışişleri Bakanlığı’na gittim. Gerekli evrakları doldurduk” ifadelerini kullandı.

Şehit Hidayet Akpınar’ın yeğeni M. Enes Bahadır ise, “En azından bir mezarının olmasını istiyoruz. Kuzey Kore tarafında kaldığı için daha önce böyle bir inceleme yapılamadı. Hiç arayan soran olmadı. Bunca yıl sonra böyle bir fırsat doğdu. Devletimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Milliyet

Kunuri bölgesi nerede?

Şu anda Kuzey Kore’nin toprakları arasında yer alan Kunuri bölgesi, 1950’de ilk Türk tugayının ayak bastığı ve en büyük kayıpları verdiği yer. Türkiye’nin “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında 2017’de Oscar adayı olan ‘Ayla’ filmi de, 1950’de Kore’nin Kunuri bölgesinde savaşan Türk askeri Astsubay Süleyman Dilbirliği ile küçük Koreli bir kızın duygu dolu hikâyesini anlatıyor.