Gündem‘600 bin ev acilen yıkılmalı’

‘600 bin ev acilen yıkılmalı’

25.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik depremin ardından, kaç binanın riskli olduğu sorusu akıllara geldi.

‘600 bin ev acilen yıkılmalı’

EREN KOCA Haber Merkezi - Son 22 yılda ülke genelinde 3.5 milyonu aşkın konutun dönüşümü sağlanmış olsa da hala riskli olduğu aktarılan 6 milyon civarındaki konutun varlığı bu konuya verilmesi gereken öneme işaret ediyor. 

Haberin Devamı

Türkiye toplam 35 milyon konutun olduğunu belirten Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkanı Dr. Haldun Ersen, “İstanbul 7 milyon 100 bin birbirinden bağımsız konuta sahip bir şehir. Yaklaşık 2 milyonu riskli. Bunlardan yaklaşık 600 bini acil dönüşmesi gerekiyor. İlçe bazında hızlı acil dönüşmesi gereken yerler Küçükçekmece, Fatih, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Şişli. Tabi bu saydıklarıma hemen hemen bütün ilçelerde de aynı risk oranı geçerli” dedi. 

Vatandaş ne yapmalı? 

Ersen şöyle devam etti: “1999 sonrasında yapılan binalarda, 1999 öncesine göre ağır hasar riski yok ama orta hasar riski olabilir. Vatandaş eğer risk hissediyorsa üniversite odaklı bir firmaya ya da onların iş birliği yaptıkları firmaya risk analizi yaptırabilir. Tabi gözlemle de anlaşılabilir. Kolonlara, kirişlere bakılması, oradaki çatlaklara bakılması, belediyeden binanın statik projesine bakılması, tapu bilgilerine bakılması gibi böyle şeylerle anlaşılabilir.” 

Haberin Devamı

Ersen, “Zemini iyi olan 1999 sonrası yönetmeliğine ivedilikle yapılmış, demir, beton kalitesi yüksek, az katlı ve denizden uzak olan, kayalık alana sahip binalar güvenli. Örneğin; Sarıyer, Ataşehir ve Sancaktepe ilçeleri güvenli. Fay hattına yaklaştıkça risk artıyor. Tabi orada olmayacak anlamına gelmiyor. Kötü bina yapmışsan orada risk var demektir” dedi. 

‘5 milyon konut kurtarılabilir’

Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kılınçarslan, İstanbul’da 7 ile 7.5 büyüklüğünde yaşanacak muhtemel bir depremde 500 binden fazla binanın hasar görmesinin beklendiğini dile getirerek, 48 bin binanın ağır, 146 bin binanın ise orta derecede hasar alacağının öngörüldüğünü söyledi. Bina güçlendirme uzmanı Sinan Türkkan, ülke genelinde 6 milyon civarında riskli konutun bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu konutların 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarılabilir. İstanbul’daki yüksek riskli 600 bin konutun 150 bini için ise hemen harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

KEŞFETYENİ
Garsonluktan Megastar’lığa: Onları böyle hayal etmediniz!
Garsonluktan Megastar’lığa: Onları böyle hayal etmediniz!

Cadde | 25.04.2025 - 07:55

Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...

Yazarlar