Gündem30.hafta gebelikte yaşananlar

30.hafta gebelikte yaşananlar

30.04.2018 - 12:36 | Son Güncellenme:

30. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1300-1400 gramdır, boyu ise 38-40 cm uzunluğundadır. Bu hafta itibariyle bebeğin gelişimlerinin çoğu tamamlandığı için doğuma hazırdır diyebiliriz.

30.hafta gebelikte yaşananlar

Bebek bu haftada anne ve babanın seslerini duyabilmektedir, çevreden gelen seslere de tepkiler verebilmektedir. Anne adayının psikolojik durumunun iyi olması bebeği de yakından ilgilendiren bir konudur. Doğum yaklaştıkça anne adayları daha çok tedirgin olmaktadır.

Haberin Devamı

30. hafta gebelikte snne

30. haftada anne adayının, mide yanması ve uyku problemleri daha çok olmaktadır. Anne geceleri rahat uyuyamadığı için gününü yorgun geçirir. Anne adayında el ve ayaklarda şişme meydana gelmektedir. 30. haftada anne, karında bebeğin ağırlığı ve büyüklüğünden dolayı hareket etmekte zorlanmaktadır, sakarlık ve buna benzer hareketler gözlenmektedir. Doğumun yaklaşması nedeniyle anne adayı çok endişeli ve bebeği hakkında meraklı bir durumdadır. Bu dönemde annenin diş ve diş etinde sorunlar çıkmaya başlaması normaldir. Annenin sık sık idrara çıkmaya başlaması, bebeğin ağırlığının mesaneye baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. İdrar yolları enfeksiyonu riski bu haftada daha fazladır. Anne adayı düzenli egzersizler ve yürüyüşler yaparak daha rahat ve stressiz bir gebelik geçirebilir.

Haberin Devamı

30. hafta gebelikte bebek

Bebek 30. haftada yakın çevresindeki seslere tepkiler verebilmektedir. Bebeğin akciğerleri dışında bütün organları gelişimini tamamlamış durumdadır. Bu haftada bebeğin beyin gelişimi daha hızlıdır, bebeğin el, kol, bacak hareketleri hissedilir ölçüdedir. Bebeğin boy ve kilosu giderek arttığından, anne karnında hareket alanı daralmaya başlamıştır. Bu haftada bebeğin saçları, kirpikleri son şeklini almış durumdadır.

30. hafta gebelikte beslenme

30. haftada anne adayı beslenmesine her hafta olduğu gibi çok dikkat etmesi gerekir. Anne adayının, bağırsak problemlerine karşı lif kaynaklı gıdalar ile bol bol su tüketmesi gerekir. Dengeli ve çeşitli beslenme ile öğünlerinizde az yemek yemeniz ve sık öğünler halinde beslenmeniz, anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Bu dönemde vücudun gerekli olan vitaminleri alması çok önemlidir. Annenin güneşli havalarda yürüyüş yaparak D vitamini alması bebek sağlığı açısından önemlidir.