05.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ
ÇİĞDEM YILMAZ - Kahramanmaraş depremlerinin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’ın Antakya ilçesinde durağımız konteyner çarşı.
Depremde iş yerleri yıkılan esnaf için ilçeye 25 metrekarelik, 219 konteyner dükkân kuruldu. Antakya’nın çeşitli noktalarına konumlandırılan konteyner dükkânların sadece 130’u müşterilerine hizmet veriyor. Konteyner esnafı zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor.
AYAKTA DURSUN DİYE...
Antakya’daki evi ve dükkânı yıkılan Mete Erdahan, ailesiyle bir süre çadırda kaldıktan sonra konteynere yerleşti. Ekim ayında da 25 metrekarelik konteyner dükkânına geçti. Reklam ajansı sahibi Erdahan depremden sonra değişen hayatını anlattı: “Her şeyimizi kaybettik ve yeniden hayata tutunmaya çalışıyoruz ama hiçbir şey eskisi gibi değil, olmayacakta. Hayattayız ama tüm sosyal hayatımız bitmiş durumda. Dükkânlarımızı da Antakya yok olması diye açtık. Bir şey kazandığımız da yok, ciddi anlamda maddi bir kayıp var.”
ÖZLEM, ACI AYNI
Baharat dükkânı işleten Didem Yalçın evleri yıkılınca Arsuz ilçesindeki yazlıklarına taşındıklarını anlatan Yalçın “Çok zorlu bir süreç yaşıyoruz, alışmaya da çalışıyoruz. Dükkânda da günü kurtarırsak ‘Şükür’ diyoruz. 1 yılI geride bıraktık ama yaşadığımız özlem de acı da aynı. Antakya’mız hâlâ yaralı, tanınmaz durumda” diyor.
KÜÇÜK DÜKKANLARDA YENİ HAYATLAR
Depremde Antakya’daki evi ve dükkânı yıkılan Oktay Başman (47), bir süre çadırda kaldıklarını şimdilerde de yıkılan evlerinin yerine yaptıkları prefabrik evde yaşadıklarını söylüyor. Konteyner dükkânını 3 ay önce açtığını anlatan Başman “Üç ay öncesine kadar elde avuçta ne varsa onu yiyorduk, o da bitti. Burada herkes kendi imkânlarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Deprem her şeyimizi aldı bizden ve öyle kolay kolay toparlanmamız mümkün değil. Şu küçük dükkânlarda hayata tutunmaya çalışıyoruz ama çok zor. Dükkanları açtığımıza bakmayın iş yok” diyor.
Fetva Alvanoğlu (49) da Antakya’da küçük bir market işletiyordu ancak depremde hem marketi hem de yaşadığı ev yıkıldı. Uzun bir süre sokak satıcılığı yaptığını söyleyen Alvanoğlu “25 yıllık emeğim bir gecede yerle bir oldu” derken, Rıza Aslan (51) da “Ayakta durmaya çalışıyoruz ama nereye kadar” diyor.
'PSİKOLOJİMİZ DE DÜZELİR'
Evi ve restoranı yıkılan 87 yaşındaki Şahan İnanç, Hatay’ın sahipsiz bırkıldığından yakınırken, evi, mobilya dükkânı ve marketi depremde yıkılan Mehmet Akay da şunları söyledi: “Depremde her şeyimi kaybettim. Burada bir şeylerin yapılmaya başlanması bu halkın psikolojisini de olumu etkiler. En büyük sorun hâlâ güvenlik. Hırsızlık devam ediyor, mahkeme kararı ile yıkılmayı ya da güçlendirilmeyi bekleyen binaların kapıları, kabloları çalınıyor.”