Gündem20. hafta gebelik ve bebekte yaşanan değişimler

20. hafta gebelik ve bebekte yaşanan değişimler

02.05.2018 - 15:28 | Son Güncellenme:

Gittikçe büyüyen bir karnınız ile birlikte gebeliğinizin yarısını atlatmış ve bebeğinizin hareketlerini daha fazla hissetmeye başladığınız haftalara gelmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğiniz bu haftadan itibaren gözle görülmeye başlar. Anne olduğunuzu daha somut bir şekilde anlamaya başlarsınız...

20. hafta gebelik ve bebekte yaşanan değişimler

20. hafta gebelikte annede oluşan değişiklikler

Haberin Devamı

· Karnı belirginleşmeye başlar.

· Bu haftadan sonra annede demir eksikliği oluşmaması için anneye doktor kontrolünde demir takviyesine başlanır.

·Gebelik çizgisi de denilen göbek ile simfisiz pubis arasında bulunan hat kahverengi bir şekilde belirginleşmeye başlar.

· Annenin yüzünde de doğum sonu iyileşecek olan doğum lekeleri oluşmaya başlar.

·Uterus normal hacminin üç katına çıkarak göbek deliğinizin hizasına ulaşmış olur.

· Artık bebeğiniz doğana kadar uterus haftada 1 cm büyür.

· Bebeğin saçlarının uzamasına bağlı olarak bu haftadan sonra annede geceleyin mide yanmaları başlar.

20. hafta gebelikte bebekte oluşan değişimler

Bebeğin hareketleri bu dönemde daha hızlı ve sert olur. Kız bebekte yumurtalıklar gelişmeye başlamış ve gelişimini neredeyse bu haftada tamamlamış olur. Erkek bebeklerde testisler gelişir. Bebeğin göz kapakları bu haftadan sonra ara ara açılmaya başlar. Bebeğin tat alma, işitme gibi duyuları gelişmiştir ve bebeğiniz sizi artık duyabilir. Lanugo denen ince vücut tüyleri ve bebek saçları oluşur. Bebeğin vücudunu kaplayan ve vücut ısısını korumasına yardımcı olan verniks kazeoza bebeğin vücudunu artık kaplamıştır. Bebeğin kalp atımları hızlanmaya başlar. Bebeğin ağırlığı 300-500 gram arası bir ağırlığa ulaşır. Bebekte down sendromu dediğimiz sorun olup olmadığı için üçlü test yapılabilir. Bebeğinizin cinsiyetini net olarak bu haftada öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

20. hafta gebelik önerileri

Hormonların artmasına bağlı terlemeler artacağı için terleme önleyici kıyafetler giyilmesi önerilir. Demir eksikliğinin önüne geçmek için anneye demir takviyesine bu haftada başlamak en doğrusudur. Gece mide yanmasının önlemek için yemek yedikten hemen sonra uzanmamalı ve dik bir şekilde yatılmalıdır. Amnion sıvısının da azalmasını önlemek için bu haftada anne mutlaka günde 2-3 litre su içmelidir. Konstipasyon ve hemoroidleri önlemek için beslenme düzenine dikkat etmek önemlidir.