22.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı valiler kararnamesi, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameyle 20 vali merkeze alınırken, 20 ile yeni vali atandı, 19 il valisi ise yer değiştirdi.
Merkeze çekilen valiler arasında eski İçişleri Bakanı Efkan Ala döneminde atanan isimlerle ismi çeşitli iddianamelerde, haberlerde geçen, FETÖ iddialarına hedef olan isimlerin de yer alması dikkati çekti.
Aralarında Coş da var
Kararnameyle, isimleri kamuoyunda sıkça yer alan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tokat Valisi Cevdet Can, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş gibi isimler de merkeze çekildi. İçişleri Bakanı Yardımcısı Sebahattin Öztürk’ün de merkeze çekilmesi dikkati çekti. Öztürk’ün yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy atandı. Kararname ile Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu Diyarbakır’a, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy da Kocaeli Valiliği’ne atandı. İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan kararname, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararname ile 20 vali merkeze alınırken, 20 ile yeni vali atandı, 19 il valisi ise yer değiştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe giren kararnameye göre İçişleri Bakanı Yardımcısı Sebahattin Öztürk merkeze çekilirken, bu göreve Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy getirildi. Merkeze alınan valilerden dokuzunu büyükşehir niteliğindeki Aydın, Denizli, Eskişehir, Malatya, Muğla, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Van valileri olması dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı bünyesinde de müsteşar yardımcılıkları ile bazı genel müdürlükler dahil olmak üzere çeşitli 21 birimde değişikliğe imza atıldı.
Basındaki haberler
Merkeze alınan isimler arasında Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tokat Valisi Cevdet Can, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş da bulunuyor. Şahin hakkında basında “Kimse Yok Mu Derneği’ne” bağışta bulunduğu haberleri çıkmıştı.
Tokat Valisi Can için de eski Ak Parti vekili Abdullah Çetinkaya, “İki oğluna ‘Fetullah’ ve ‘Gülen’ ismini verdi. FETÖ’den esinlendiği biliniyor” iddialarında bulunmuştu. Darbe girişimi sırasında Kaleşnikof silahlı fotoğrafıyla gündem olan Sakarya Valisi Hüseyin Coş da Adana Valiliği sırasında 10 Kasım törenleri sırasında kendisine hakaret ettiğini öne sürdüğü vatandaşa “gavat” demişti. Coş’un, Sakarya’da FETÖ bağlantılı bir operasyonda yakalanan kişileri tanıdığına dair iddialar da basına yansımıştı.
Valilerin yanı sıra İçişleri Bakanlığı bünyesinde de kritik değişiklikler yapıldı. İçişleri Bakanı Yardımcısı Öztürk merkeze çekilirken, yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Ersoy atandı. İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Fahri Meral ise Süleyman Tapsız’ın yerine Karaman Valiliğine getirildi. Merkeze çekilen 20 vali şöyle: “Ağrı Valisi Musa Işın, Amasya Valisi Salih Işık, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Çankırı Valisi Mesut Köse, Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Muğla Valisi Amir Çiçek, Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu, Osmaniye Valisi Kerem Al, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Tokat Valisi Cevdet Can, Uşak Valisi Ahmet Okur ve Van Valisi İbrahim Taşyapan.”
Yeni atanan ve il değiştiren valiler
Kararnameye göre Kilis Valisi İsmail Çataklı İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz Afyonkarahisar Valiliği’ne, Bilecik Valisi Süleyman Elban Ağrı’ya, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger Aydın’a, Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu Bitlis’e, Giresun Valisi Hasan Karahan Denizli’ye, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu Diyarbakır’a, Mersin Valisi Özdemir Çakacak Eskişehir’e, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy Kocaeli’ye, Zonguldak Valisi Ali Kaban Malatya’ya, Şırnak Valisi Ali İhsan Su Mersin’e, Kırklareli Valisi Esengül Civelek Muğla’ya, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım Muş’a, Muş Valisi Seddar Yavuz Ordu’ya, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu Sakarya’ya, Tunceli Valisi Osman Kaymak Samsun’a, Adıyaman Valisi Abdullah Erin Şanlıurfa’ya, Karabük Valisi Mehmet Aktaş Şırnak’a, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu Van’a, Bitlis Valisi Ahmet Çınar Zonguldak’a, Merkez Valisi Mehmet Tekinarslan Kilis’e, İstanbul Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı Adıyaman’a, Tavas Kaymakamı Osman Varol Amasya’ya, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez Ardahan’a, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan Bayburt’a, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın Bilecik’e, Mamak Kaymakamı Ali Mantı Bingöl’e, Akdeniz Kaymakamı Hamdi Bilge Aktaş Çankırı’ya, Hukuk Müşaviri Çetin Oktay Kaldırım Elazığ’a, Nizip Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları Giresun’e, Osmangazi Kaymakamı Enver Ünlü Iğdır’a, Mülkiye Başmüfettişi Kemal Çeber Karabük’e, İişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Fahri Meral Karaman’a, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Yaşar Karadeniz Kastamonu’ya, Bağcılar Kaymakamı Orhan Çiftçi Kırklareli’ye, Pendik Kaymakamı Yılmaz Şimşek Niğde’ye, Mülkiye Başmüfettişi Ömer Faruk Coşkun Osmaniye’ye, Ezine Kaymakamı Ali Fuat Atik Siirt’e, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ömer Toraman Tokat’a, Kadıköy Kaymakamı Tuncay Sonel Tunceli’ye, Sincan Kaymakamı Salim Demir de Uşak Valiliğine atandı.
11 yıldır görevi birbirlerine devrediyorlar
Kararname ile ilginç bir durum ortaya çıktı. Diyarbakır Valiliği’ne Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu atanırken, Kocaeli’ne de Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy getirildi. Güzeloğlu ile Aksoy, 2006’dan bu yana, görev yaptıkları makamları birbirlerine devrediyor. 2006’da Samsun’da göreve başlayan Güzeloğlu, görevini 2010’da Mersin’den gelen Aksoy’a devrederek kendisi Mersin Valisi oldu. Valiler Kararnamesi ile 2014’te Güzeloğlu Kocaeli Valisi olurken, aynı yıl Aksoy da Diyarbakır Valisi oldu. Dün yayımlanan kararname ile Güzeloğlu Diyarbakır; Aksoy da Kocaeli Valisi olarak atandı.