18.05.2018 - 14:20 | Son Güncellenme:
19 Mayıs'ın tarihsel açıdan önemi
19 Mayıs günü akıllarda Bandırma Vapuru ile özdeşleşmiştir. Bu durumun sebebi tarih, 1919 yılı, Mayıs ayının 19. gününü gösterdiği vakit yaşananlarda saklıdır. Nitekim bu tarihte Atatürk bu vapurla İstanbul'dan Samsun'a geçerek, milli mücadeleyi başlatma amacına ulaşmıştır. Atatürk'ün Samsun'a gönderilmesindeki asıl görevi silahlanan halkı uyarmak olsa da, o görevini amaçlarını gerçekleştirmek için kullanmıştır. İtilaf devletlerin Anadolu'da hukuki olmayan işgallere başlamış olması amacına ulaşma süresini hızlandırmıştır. Samsun şehrinin coğrafi konumu, aynı zamanda Anadolu'ya açılma imkânı verdiğinden, dönemde önemli bir yere sahiptir.
19 Mayıs tarihinin bir diğer önemi Atatürk'ün bu tarihi, sık sık önemlerine değindiği gençlere armağan etmesidir. Milli mücadele döneminde pek çok gencin göstermiş olduğu fedakârlık, Atatürk'ün bu düşüncesinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. 1919 yılından daha sonraki yıllarda bu tarih, milli mücadelenin başlangıcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu gibi tanımlarla anılmaya başlanmıştır.
19 Mayıs'ın resmi tatil olarak kutlanması
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, önemli bir yere sahip olan gün, her yıl resmi tatil olarak kutlanmaktadır. Atatürk'ün talebi üzerine, gençlere itham edilen gün 1938’de "Gençlik ve Spor Bayramı" ismiyle milli bayramlar arasında yer almıştır. 19 Mayıs kutlamaları ve günün resmi tatiller arasına girmesi ise Atatürk’ün onayı ile yasa haline getirilmiştir. Daha sonraki yıllarda (1981'de) bu tanıma "Atatürk'ü Anma" da eklenmiştir.
Her yıl takvimde farklı günlere denk gelen tarih 2018 yılında hafta sonuna denk gelmektedir. Hafta sonuna denk gelmesi bazı kesimler için -örneğin okul öğrencileri- ekstra bir tatil anlamına gelememektedir. Günün resmi tatil olarak ilan edilmesi sebebiyle, pek çok resmi kurum ve kuruluşlarda tatil olmaktadır. Günün anlam ve önemine ithafen çeşitli etkinlikler, kutlamalar ve törenler ülkenin dört bir yanında gerçekleştirilmektedir. Geçmişte bu tarihin denk geldiği zamanların soğuk hava şartlarına sahip olması sebebiyle, kutlamaların kaldırılması gündeme gelmiştir. Kutlamaların kaldırılmasına tepki gösteren bazı kesimlerin girmiş olduğu mücadele, olumlu sonuç vermiştir ve resmi tatil olarak her yıl kutlanan günde kutlamalar devam etmiştir.