30.05.2013 - 11:42 | Son Güncellenme:
Reşat Nuri Güntekin'in 'Çalıkuşu' romanına konu Teferrüç Mahallesi’nin üst kısımlarındaki 150 yıllık geçmişe sahip Zeyniler köyü, yıllarca elektriğin geleceği günü beklemiş, çocuklar mum ve gaz lambalarının ışığında ders çalışarak öğrenimlerine devam etmişlerdi. 95 haneye sahip Zeyniler’de oturan vatandaşlar, işlerini kolaylaştırmak için zaman zaman Teferrüç ve çevresindeki evlere taşınırken, köye elektrik gelmeden önce bazı köy sakinleri güneş enerjisini kullanarak, bazıları da su gücüyle enerji üreterek evlerini aydınlattı. Akü enerjisiyle televizyon bile çalıştıran köylüler, geçen ekim ayında elektriğe kavuştu.
ELEKTRİKLE TANIŞAN KÖYLÜLERİN FATURA SEVİNCİ
Elektriklerin gelmesiyle birlikte evdeki tesisatlarını yenileyen Zeyniler sakinleri, teknolojik yaşama geçişin mutluluğunu yaşıyor. Köyde ilk kez çamaşır ve bulaşık makineleri ile buzdolapları çalışıyor. Daha önceleri derelerde ve çeşmelerde giysilerini yıkayan köylüler, elektrik olmadığı için yıllarda bir günlük yetecek kadar gıda stokluyordu. Elektriğin gelmesiyle Zeyniler’de bundan böyle yaşamın daha farklı olduğunu belirten köy sakinlerinden Aydın Yıldırır, evine ilk kez elektrik faturası kesilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı. UEDAŞ yetkilisini dört gözle bekleyen Yıldırır, ilk kez gelen elektrik faturalarını hatıra olarak saklayacağını belirtti. Artık Zeynilerde hayatın daha güzel olduğunu belirten Yıldırır, "Elektrik aletlerimizi tamamını kullanabiliyoruz. Televizyon seyredebiliyoruz. Daha önceleri bir saat bile televizyon izleyemiyorduk. Buzdolabı çamaşır makinesi tamamen faal durumda değildi. Şimdi her şey değişti. Çamaşır için şehre inmek zorunda kalıyorduk. Şimdi hepsi burada ayağımıza kadar geldi. Şükürler olsun" şeklinde konuştu
ELEKTRİK FATURASINA SEVİNEN İNSANLAR
Türk edebiyatının usta kalemlerinden Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında yazdığı 'Çalıkuşu' romanının yazıldığı yer olan Zeyniler'de elektriğin nimetlerinden faydalanan köylülerden Şükran Yıldırım ise, ilk gelen elektrik faturasını çerçeveletip saklayacağını kaydetti. Yıldırır, şöyle devam etti:
"Artık faturamız da geldi. Çok sevindik. Ne zamandan beri bekliyorduk. İlk başkta elektriğe karşıydım. Doğası bozulmasın isterdim. Şimdi elektrikler gittiği zaman eksikliğini anlıyoruz. Elektronik aletler bizim büyük ihtiyacımız."
"73 YILDIR İLK DEFA FATURA ÖDEYECEĞİM"
Köydeki hanelere ilk defa elektrik faturası kesilmesinin mutluluğunu yaşayanlardan olan 73 yaşındaki Halit Üstünağ, "Herhalde elektrik faturasına ilk sevinen insanlar biz olacağız. 73 yıl sonra ilk defa elektrik faturası ödeyeceğim. Bu değişik bir duygu. Şehirde fatura geldiği için insanlar ağlıyor, biz ise seviniyoruz" ifadelerini kullandı.
70 yaşındaki Hacer Üstünağ ise, 55 yıldır kaldığı köyde ilk defa elektrikli aletleri kullanmaya başladıklarını anlatarak, elektrik sayesinde hayatın kolaylaştığını belirtti.
Köy Muhtarı Mahmut Yıldırım, ise "Televizyonla ilgili sıkıntılarımız çoktu. Haberleri izleyemiyorduk. Buzdolabı sıkıntımız vardı, etlerimiz ve peynirlerimiz hemen bozuluyordu. Halen de çocuklarımızı buraya getirmekte zorluk çekiyoruz. İlk defa elektrik faturası da geldi. Faturamı son ödeme tarihini geçirmeden parasını yatıracağım" dedi.