Gündem10 haftalık gebelikte neler gerçekleşir?

10 haftalık gebelikte neler gerçekleşir?

16.04.2018 - 08:35 | Son Güncellenme:

Gebeliğin başlangıcı sayılan ilk haftalar, anne adaylarını tatlı heyecanlara sürüklüyor. Aynı zamanda gebeliğin zorlu dönemi olarak da nitelendirilen ilk üç ayın bitimine yaklaşılıyor. Düşük riski bu dönemde ortadan kalkmaya başlıyor. Gebeliğin en büyük belirtilerinden olan; kusma, bulantı ve halsizlik gibi şikayetler bu dönemde yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlıyor. Artık anne adayları gebeliğin tadını çıkarmaya başlayabilirler.

10 haftalık gebelikte neler gerçekleşir

Gebeliğin 10. Hafta Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin ortaya çıkmasından itibaren büyüyen rahim, bu haftalarda ufak bir top boyutuna ulaşır. Kıyafetler, yavaş yavaş anneyi sıkmaya başlayacaktır. Bu haftalardan sonra kilo almaya başlayan anne adaylarının, beslenmeye dikkat etmeleri gerekir. Gebeliğin ilerleyen döneminde, fazla kilo alınmaması için bu dönemde daha temkinli olmakta fayda vardır. Hafif sporlar, bebek gelişimine de katkı sağlar. Halsizliğin etkisinden çıkmak adına kısa yürüyüşlere çıkılabilir. Hatta gebelik sürecinin rahat ilerlemesi için, evde çok yormayan hafif egzersizler yapılabilir. Gebelik sürecinde yapılacak en ideal sporlar yürüyüş ve yüzmedir. Bu tarz sporlar, doğum sonrasında kiloların verilmesinde de yardımcı olur. Bu dönemde dolaşım sistemi normale oranla biraz daha yavaş çalıştığı için uzun süre ayakta kalmamak gerekir. Uzun süreli oturmalar da iyi değildir. Sık sık ancak yavaş hareket etmek gerekir.

Gebeliğin 10. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Genelde gebeliğin 8. Haftasında duyulan kalp atışları bu haftadan itibaren çok daha rahat duyulacaktır. Bazı bebekler cinsiyetlerini bu haftalarda belli etse de genel olarak ilerleyen haftaları beklemek gerekir. Gebeliğin 10. Haftasında bebeğin boyutu yaklaşık 5 cm kadardır. Kilosu ise ortalama 5 gr kadar olur. Bu dönemde bebeğin vücudu iyice şekillenmeye başlamaktadır. Gebeliğin 10. Haftası ile beraber bebekteki sakatlık riski de ortadan kalkar. Bebek sakatlıkları genelde 10. Haftaya kadar tespit edilir. Bu dönemde bebekte oluşan en büyük gelişim; beyninin çok hızlı bir şekilde büyüyor olmasıdır. Ayrıca el ve parmakları tamamen şeklini alır. Bebeğin böbrekleri 10. Hafta ile birlikte idrar üretmeye başlar. Göz kapakları şeklini alır ve gözleri tamamen oluşur. Genital organları da bu haftalarda oluşmaya başlıyor. Artık gün geçtikçe bebek daha da büyüyecektir. İlerleyen haftalarda hareketlerini de hissetmeye başlayacak anne adaylarının heyecanı ikiye katlanacaktır.

Yazarlar