26.12.2020 - 09:41 | Son Güncellenme:
İHA
Uzun yıllar tuğla fabrikalarında çalıştıktan sonra emekli olan 59 yaşındaki Hüseyin Tırpan, doğup büyüdüğü Yassıçal köyünde ve il merkezindeki köylülerinden ölenlerin isimlerini 12 yıldır günü gününe defterine yazıyor.
Köyde aynı adı ve soyadı taşıyan çok sayıda kişinin bulunduğu için ölenin ismini gerektiğinde lakabıyla not ediyor.
‘Kör İbiğin Abdullah’, ‘Hakkının Yuluk’, ‘Ayrancının Hülü Ebe’, ‘Tıstıs Ana’ gibi lakaplar dikkat çekiyor.
Amasya merkez Savadiye Mahallesi’ndeki evinin etrafında bulunan köylüleri ve köyündeki akrabalarıyla da telefon ile sosyal medya aracılığıyla sürekli iletişim halinde olan Hüseyin Tırpan vefat edenlerden haberdar olup defterine yeni isimleri ekliyor. Defterde 350 kişinin ismi yer alıyor.
İsimleri hesap makinesiyle yıl yıl topladığını, bu yıl ise korona virüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla bir önceki yıla oranla ölümlerin sayısının arttığına değinen Tırpan, ilginç hobisini ömrünün sonuna kadar sürdürmek istediğini söyledi.
Öte yandan Amasya'nın en büyük ibadethanesi olan Sultan II. Bayezıd Camisi'nde görev yaparken ölenlerin isimlerini deftere yazmaya başladığını, bu ilginç alışkanlığını emekli olduktan sonra da devam ettirdiğini belirten evli ve 3 çocuk babası 65 yaşındaki emekli müezzin Ömer Gökyar, "20 yıldır cenazeleri kayıt ediyorum. Kaç kişinin kalktığını her gün yazıyorum" dedi.
"Elinde 1997 yılından bu yana olan kayıtların yer aldığı defterlerin kaldığını, önceki defterlerin hırsızlık olayı sonrası kaybolduğunu anlatan Ömer Gökyar, "Yakınlarını kaybedenler gelip defterlerimi inceliyorlar. 'Babama bakacağım onun ismi var mı'. Veyahut 'anneme bakacağım'. 'Benim hanımın ismi var mı' gelip soruyorlar. Defterden buluyoruz. Yılını, ayını, gününü buluyoruz. Tarihiyle beraber yazılı burada" diye konuştu.
Emekli oldukta sonra cami avlusunda takke, tespih ve benzeri eşyalar satarak geçimini sürdürdüğünü, bazen şehirden ayrılıp döndükten sonra cami görevlilerine ölen olup olmadığını sorup kayıt ettiğini söyleyen Gökyar, 2011 yılında 169, 2012 yılında 156. 2013 yılında da şu ana kadar 154 kişi kayıt ettirdiğini, 20 yıl boyunca ise 2 binin üzerinde kişiyi defterine işlediğini dile getirdi.Ömer Gökyar'ın ilginç alışkanlığı karşısında şaşıran Amasya Müftüsü İsmail İpek ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat da kayıtları incelediler.