01.09.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:
Topkapı Sarayı, altı asırdır İstanbul tarihi ve siluetinin ayrılmaz bir parçası olarak görenleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde ilk bölümü inşa edilen ve sonraki yıllarda da çeşitli eklemelerin yapıldığı saray 19. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim merkezi olma özelliği taşımaktaydı.
İstanbul'un ünlü "Altın Boynuz"u Haliç'in girişinde Sarayburnu Yarımadası'nda bulunan Topkapı Sarayı, Asya ve Avrupa kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı İstanbul Boğazı'na da oldukça hakim bir noktada bulunuyor. Tarihte Roma İmparatorluğu'nun sarayının da bulunduğu bu bölge, günümüzde İstanbul'un en turistik noktalarından biri.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi üzerine zaman içerisinde bölüm bölüm inşa edilen Topkapı Sarayı'na Kaununi Sultan Süleyman ve 4. Murat da önemli eklemeler yapmıştır. Günümüzde her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Topkapı Sarayı, son olarak Money.co.uk tarafından dünyanın en güzel sarayı da seçildi.
İngiltere merkezli bir araştırma sonucunda dünyanın dört bir yanındaki birbirinden ünlü sarayları geride bırakıp zirvede yerini alan Topkapı Sarayı, "En Güzel Saray" unvanının sahibi oldu. Altın oran göz önünde bulundurularak yapılan geniş kapsamlı araştırmaya göre Topkapı Sarayı bu alanda dünyanın en güzel sarayı kabul edildi.
Altın oran hesaplamasından sadece %3lük bir sapmaya sahip olan Topkapı Sarayı bu yönüyle neredeyse kusursuz bir yapıda. Matematiksel hesaplamalar ışığında elde edilen altın oran bakımından zirvede yer alan Topkapı Sarayı'nı ise dünyaca ünlü pek çok saray epey gerilerden takip etmekte. Üstelik bazıları listeye bile girememiş durumda.
Listenin bir numarasında yer alan Topkapı Sarayı'nın en büyük takipçisi ise Hindistan'da bulunan ünlü Maisur (Mysore) Sarayı. Hindistan'ın güneyinde tarihi bir krallık olan Maisur'un yönetim merkezi olan bu saray, altın oran bakımından Topkapı Sarayı'na en yakın yapı olma özelliği taşımakta.
Dikkat çekici listede zirvede yer alan Topkapı Sarayı, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan dünyaca ünlü "Yasak Şehir"i de geride bıraktı. Altın orandan yüzde on sapmaya sahip Yasak Şehir, listede üçüncü sırada yer almayı başarmış durumda. Listenin dördüncü sırasında ise Avusturya'nın başkenti Viyana'nın ünlü Schönbrunn Sarayı bulunuyor.
Pek çok ünlü sarayı geride bırakmayı başaran Topkapı Sarayı'nın arkasında yer alan yapılardan bir diğeri de Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinde bulunan Neuschwanstein Şatosu. Masallara konu olan ünlü şato "Dünyanın En Güzel Sarayları" listesinde beşinci sırada yer aldı.
Listenin altıncı sırasında yer alan Tokyo'daki İmparatorluk Sarayı ise altın oran bakımından %30'luk bir sapmaya sahip. Japonya'nın başkentindeki bu ünlü sarayı sırasıyla Château De Chambord ve Vatikan'daki Papalık Sarayı takip etmekte. İngiliz kraliyet ailesinin ikâmet ettiği Kensington Sarayı ise listenin dokuzuncu sırasında bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan Topkapı Sarayı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan İstanbul'un Tarihi Yarımadası'nın en önemli noktalarının başında geliyor. Dış avlusunda yer alan Aya İrini Kilisesi, surlarının hemen ilerisinde bulunan Ayasofya Camii ve Sultanahmet Camii ile birlikte Topkapı Sarayı, İstanbul'un en özel simgelerinden biri.
Bab-ı Hümayun (Saltanat Kapısı), Hasbahçe (Gülhane Parkı), Istabl-ı Âmire (Has Ahırlar), Soğukçeşme Kapısı, Otluk Kapısı, Odun Kapısı, Balıkhane Kapısı, Vükela Kapısı, Yalıköşkü Kapısı, Alay Köşkü, Sepetçiler Kasrı, Yalı Köşkü, İncili Köşk, Şevkiye Köşkü, Eski Kayıkhaneler, Yeni Darphane, Darphane Köşkü, Gülhane Kasrı, Gotlar Sütunu, Çinili Köşk, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, III. Osman Köşkü, Sofa Köşkü gibi yapılar Topkapı Sarayı'nın içinde bulunan bölümlerdir.
80 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Topkapı Sarayı, 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı'da görülen Batılışma hareketleri kapsamında inşa edilen Dolmabahçe ve Yıldız Sarayları ile birlikte padişahların ana ikamet merkezi olma özelliğini büyük ölçüde yitirmiştir.
Ancak yine de sahip olduğu başta Kutsal Emanetler koleksiyonu olmakla birlikte çok sayıda tarihi eseri de barındırmaya devam etmiştir. Bu nedenle saray her daim bir cazibe noktası olmayı sürdürmeye devam etmiştir.
Saray günümzüde de istanbul'un en turistik noktalarının başında gelmektedir. Kutsal Emanetler bölümünün yanı sıra saray mutfağı, Harem ve değerli hazinelerin sergilendiği bölümler Topkapı Saray'ının en ilgi çekici bölümleri arasındadır.