09.04.2021 - 03:07 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Binlerce asker, yüzlerce tank ve zırhlı aracı Ukrayna sınırına yığarak dünyayı dehşete düşüren Rusya lideri Vladimir Putin'in, hangi silahları çatışma alanına sevk ettiği netlik kazanıyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Tunguska uçaksavar ve füze sisteminin sınıra götürüldüğü dikkat çekti. Ayrıca TOS-1A roketatar sistemi de yine yığınak arasında.
Rus yanlısı ayrılıkçılar çatışma hattında saldırılarını yoğunlaştırdı, son 24 saatte açılan ateşlerde iki Ukrayna askerinin öldüğü bildiriliyor. Avdiyivka bölgesinde yaralanan asker, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Ukrayna ordusunun Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçılara saldırılar düzenlediğini ileri süren Rus medyası, ilk kez S-400 füze savunma sisteminin Kırım'a transfer edildiğini doğruladı.
ABD ordusunun, Rusya ile gerilimi artan Ukrayna'ya olan desteğini göstermek amacıyla Karadeniz'e savaş gemileri yollamayı düşündüğü bildirildi.
CNN'e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi, gelecek haftalarda Karadeniz'e savaş gemileri göndermeyi düşündüklerini açıkladı.
Konuya ilişkin herhangi bir takvimden bahsetmeyen yetkili, ABD Donanması'nın Karadeniz'de rutin olarak sürekli faaliyetlerde bulunduğunu fakat bölgeye savaş gemileri göndermenin "Moskova'ya, ABD'nin durumu çok yakından izlediği mesajını vereceğini" dile getirdi.
Haberde ayrıca, Karadeniz'e savaş gemileri göndermek isteyen ABD'nin gemilerini boğazlardan geçirebilmek için bu niyet beyanını en az 14 gün önce Türkiye'ye bildirmek zorunda olduğu ancak bu bildirimin yapılıp yapılmadığının henüz bilinmediği kaydedildi.
Bölgede şu an herhangi bir saldırı beklemediklerini kaydeden yetkili, bu durumun değişmesi halinde yeni gelişmelere hazırlıklı olacaklarını vurguladı ve ABD hava unsurlarının Karadeniz üzerindeki uluslararası hava sahasında Rusya'nın eylemlerini takip noktasında gözetleme faaliyetlerine devam ettiğini sözlerine ekledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bugünkü basın brifinginde, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmasına yönelik endişelerini bir kez daha dile getirerek, bu konuda NATO müttefikleri ile görüştüklerini açıklamıştı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, orduda planlı bir "savaşa hazırlık" teftişinin başladığını bildirdi. Şoygu, askeri yetkililerle yaptığı toplantıda, Rus askeri güçlerinin eğitim planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Savaşa hazırlık durumuna ilişkin denetimlerin başladığını kaydeden Şoygu, "Silahlı kuvvetlerin eğitim planı çerçevesinde, askeri yönetim ve birimlerde denetimler başladı." ifadesini kullandı.
Şoygu, ülkenin çeşitli bölgelerinde poligonlarda taktik tatbikatların yapılacağını belirterek, "Denetim çalışmalarının yüksek nitelikte yapılmasını ve askerler ile askeri teçhizatın hareket esnasında güvenliğinin sağlanmasını talep ediyorum." şeklinde konuştu.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, geçtiğimiz günlerde Rusya'nın, Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği konusunda niyetini açıkça ortaya koyması çağrısında bulundu.
Günlük basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kirby, Rusya'nın, Ukrayna sınırının güneyi ile doğusunda askeri hareketliliğini gözlemlediklerini söyledi.
ABD'nin, Ukrayna'yı savunma ve saldırı ekipmanları ile desteklediğini belirten Kirby, Rusya'yı bölgedeki niyetini gizlemekle suçladı.
Kirby, "Orada niyet tam olarak açık değil. Rusya'nın sınır boylarında bu kuvvetlerini hareketlendirme konusunda niyetini açık etmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.
Ukrayna medyasına göre, "Kiev bölgede kuvvetli birlikler konuşlandırdı, bu da Ukrayna ordusunun tüm Azak sahili boyunca 12 millik bölgeye deniz seviyesinde veya altında izinsiz giren herkese" uyarı yapmadan ateş açmasına izin verecek."
Bu plan, Ukrayna Deniz Hukuku ve Güvenliği Enstitüsü müdürü Bogdan Ustimenko tarafından Kırım TV kanalı ATR'de sunuldu.
Bir Rus uzman ise, "Ustimenko ve arkasındakilerin planlarında, 2014'ten sonra gelişen yeni gerçekliği tamamen görmezden gelecek bir mantıkla bu denizi talan etme planı var" ifadelerini kullandı.
Rus uzman, "Kesinlikle, Azak Denizi kıyıları boyunca 12 mil uzunluğundaki bir su şeridi Kiev tarafından Ukrayna'ya ait ilan edilmek istenecek ve kimse onların izni olmadan buraya giremeyecek" dedi.
Mart ayı sonunda ateşkesin havaya uçması ve dört Ukrayna askerinin ölmesiyle, Ukrayna-Rusya sınır hattı yeniden ateş topuna döndü. Rusya'nın devasa sevkiyatı, uluslararası medyada 'Savaşın eşiğinde' ve 'Dünya Savaşı dört hafta içinde tetiklenebilir' başlıklarıyla sunuluyor.
Moskova, bunca askeri yığınağa ve el konulan Kırım üzerinde helikopterlerin uçmasına rağmen kimseyi tehdit etmediğini savunuyor. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, ordu birliklerinin sınıra yerleştirildiğini söyleyip ekledi:
"Rus ordusu, Rusya topraklarında gerekli görülen doğrultularda ve gerekli görülen şekilde ilerliyor. Bu, hiç kimsede en ufak endişeye yol açmamalı. Rusya, dünyanın hiçbir ülkesi için tehdit oluşturmuyor."
Rus askeri uzman Pavel Felgenhauer, sınırda muharip güçlerin yanı sıra küçük çaplı hava indirme birliklerinin de bulunduğunu söylüyor. Felgenhauer göre, Rusya Odessa ve Mykolaiv'i işgal için Normandiya benzeri bir çıkartma yapabilir.
Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbass bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana devam ediyor.
Donetsk'e bağlı Şumi kasabasında 26 Mart'ta keskin nişancıların açtığı ateş sonucu dört Ukrayna askeri hayatını kaybetti, iki asker yaralandı. Bunun üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, uluslararası topluma Rusya'yı 'şiddetle kınama' çağrısı yaptı.
Rusya'nın 'geniş çaplı' bir provokasyona hazırlandığını vurgulayan Ukrayna istihbaratına göre, Moskova Rus yanlısı ayrılıkçıların saldırılarına Ukrayna'nın askeri karşılık vermesini istiyor.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, Rusya'nın askeri yığınağını bir 'kas gösterisi' olarak tanımlayıp, Moskova'nın bu yolla ateşkes müzakereleri sürecinde baskı oluşturmak istediğini dile getiriyor.
Rusya'dan gelen açıklamalar ise, açık açık Ukrayna'yı tehdit üzerine kurulu. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, 'Ukrayna'nın provokatif eylemlerde bulunmasının ülkede iç savaşa yol açabileceği'ni söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Putin kısa süre önce söylemişti ancak bu sözler bugün de geçerli; Donbas'ta yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna'yı yıkıma uğratır" dedi.
NATO, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını güçlendirmesinden endişe duyulduğunu belirtti. Bir NATO yetkilisi, Moskova'nın barış görüşmelerinin altını oyduğunu ve Temmuz 2020'de varılan ateşkesi ihlal ettiğini dile getirdi.
Rusya'nın 2014'te Kırım'e el koymasıyla Soğuk Savaş'tan bu yana Batılı ülkeler ve Moskova arasındaki en büyük kriz patlak verdi. ABD ve AB, Kırım'ı Rus toprağı olarak tanımayı reddediyor.