03.05.2020 - 15:23 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Corona virüs yeryüzünde 3,5 milyonu aşkın insana bulaştı, 245 bin can aldı. 210 bölge ve ülkeye yayılan salgından bugün sıra dışı görüntüler geldi.
ABD'nin ardından corona virüs kaynaklı en çok ölümün gerçekleştiği İtalya'da, yarın ilk normalleşme adımları atılıyor. Mart ayından bu yana evlerine kapanan İtalyanlar, yeni dönemde aile yakınlarını ziyaret edebilecek ve toplu olmamak kaydıyla spor yapabilecek. İnşaat, imalat ve toptan ticaret sektörleri işbaşı yaparken, kamuya açık tüm kapalı alanlarda ve toplu taşımada maske takmak zorunlu olacak.
Toplu taşıma araçlarının yarı kapasiteyle hizmet vereceği İtalya'da, büyükşehirlerde ise bisiklet kullanımı teşvik edilecek. Roma Belediyesi ikinci aşamada kent merkezine ek 150 kilometrelik bisiklet yolu yapılacağını duyurdu. Kuzeydeki Milano'da ise ekipler, 200 kilometrelik bisiklet yoluna ek 35 kilometrelik yeni hattı işaretliyor. İtalya'da Nisan ayı ortasından bu yana bir 'bisiklet devrimi' gündemde. Bisikletli ulaşımın yalnızca karantina günlerinde değil gelecekte de şehir hayatına hakim olması için imza kampanyaları düzenlendi.
18 Mart'tan bu yana en düşük ölü sayısının kayıtlara geçtiği İspanya'da ise, haftalardır evlerinden çıkamayan halk kısıtlamaların gevşetilmesiyle sokakları doldurdu. Barcelona ve Madrid gibi kentlerde yürüyüş ve spor yapanların bazıları maske takmadı. Avrupa ülkesinde can kayıpları 164 artışla bugün 25 bin 264 oldu.
Vakaların 100 bine yaklaştığı ve 6 bin 761 kişinin yaşamını yitirdiği Brezilya'da, bir cezaevinde isyan çıktı. Amazonas eyaletinin en büyük kenti Manaus'ta mahkumların rehin aldığı yedi gardiyan, polis bakınıyla kurtarıldı.
Brezilya'da aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile destekçileri, corona virüs salgınını küçümsüyor ve sosyal mesafe önlemlerine uymuyor. Jair Bolsonaro hafta içinde gazetecilerin ölü sayısının 5 bini aşmasıyla ilgili sorusuna, "Ne olmuş yani? Üzgünüm. Ne yapmamı istiyorsunuz?" yanıtını verdi. İsyanın çıktığı Manaus kentinde ise, açılan toplu mezarlara her gün onlarca ceset defnediliyor.
Bir başka aşırı sağcı lidere sahip ülke, ABD'de ise Trump fanatikleri yine ellerinde silahlarla sokağa döküldü. 1 milyon 160 bin pozitif testle yeryüzündeki corona virüs vakalarının üçte birinin görüldüğü ABD'de, Başkan Donald Trump'ın kışkırtmasıyla karantina önlemlerinin kaldırılması için gösteriler düzenleniyor. New Hampshire'deki silahlı protestocular, işyerlerinin yeniden açılmasını istiyor.
California Sacramento'da ise evde kal emrine uymayan Heidi Munoz Gleisner'in protestosu Otoyol Devriye ekibi tarafından sonlandırılıyor.
ABD'de salgının merkez üssü New York, 319 bin vakayla tek başına yeryüzünde bütün ülkeleri geride bırakmış durumda. New York'un kalbindeki Central Park'a gelenler, sosyal mesafe kurallarına uyarak Mayıs güneşinin tadını çıkarıyor. Sıcak havanın başlamısyal New York'ta hafta sonu 1000 polis parklar ve sokaklarda sosyal mesafeyi ihlal edenleri engellemek için görevlendirildi.
ABD'de savaş uçaklarının sağlık çalışanlarına moral için havalanmasının ardından, Hindistan'da da benzer görüntüler yaşandı. Hindistan'da jetlerin yanı sıra helikopterler de gökyüzündeydi, hastane bahçelerine çıkan sağlık çalışanlarının üzerine helikopterlerden çiçek atıldı. Ülkede bir günde görülen en yüksek vaka sayısı da bugün kayıtlara geçti. 2 bin 644 yeni vakayla birlikte corona virüse yakalananların sayısı 39 bin 980'e yükseldi.
Corona virüsün dünyaya yayıldığı Çin'de, son bir günde yalnızca iki vaka tespit edildi. Çin basınındaki haberlere göre, 1 Mayıs'ta ziyarete açılan başkent Pekin'deki parkları son iki günde yaklaşık 1,7 milyon, ülkenin en büyük kenti Şanghay'daki turistik yerleri ise bir milyonun üzerinde kişi ziyaret etti. Çin, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin virüsün yayılmasını durdurmadığı yönünde suçlamalara hedef oluyor.
Çin'e bağlı özerk şehir Hong Kong'da ise, hafta sonu plajlar doldu. Reuters haber ajansı, iki haftadır hiçbir yerel vakanın görülmediği Hong Kong'da insanların plajlara akın ettiğini bildiriyor.
11 Nisan'dan bu yana çoğunluğu yurt dışından gelenler olmak üzere Hong Kong'da yalnızca 39 vaka belirlendi. Geçtiğimiz yılı gösterilerle geçiren özerk şehirde, corona virüse yakalanan 1040 kişiden 879'u iyileşti.
Karantina önlemlerinin sürdüğü Ukrayna'da, restoran sahipleri Başkanlık Sarayı önünde sosyal mesafeye uygun masalar kurarak protesto gösterisi düzenledi. Ukrayna'daki işletmeler, hükümetin restoranlara destek vermesini ve karantina tedbirlerinin yumuşatılmasını istiyor. Doğu Avrupa ülkesindeki vakalar 501 artışla 11 bin 903'e yükseldi.
6 bin 298 teşhisin konulduğu Malezya'da, göçmen bürosu çalışanları koruyucu kıyafetleri test ediyor. Malezya'da son 24 saatteki 122 pozitif test, son 16 günün en yüksek artışı. Ülkede, hükümetin kısmi sokağa çıkma yasağını esneterek ekonomik faaliyetleri yeniden başlatma kararına karşı ise sanal dilekçe kampanyaları düzenleniyor.
Güney Afrika Midrand'da binlerce insan yiyecek yardımı almak için sırada bekliyor. Vaka sayısının artmasına karşın Güney Afrika katı karantina önlemlerini 1 Mayıs'tan itibaren gevşetti.
Doğrulanmış 435 vakanın bulunduğu Afrika ülkesi Güney Afrika'da, bir de sel felaketi yaşandı. Victoria Gölü'nden gelen ters akıntıyla Nzoia Nehri taştı, Siayalı bir adam evinden kurtarabildiği koltuğunu taşıyor.
Bangladeş'in başkenti Dakka'da tekrar açılmasına izin verilen bir tekstil fabrikasında kadın çalışanlar iş başı yaptı. Asya ülkesindeki vakalar son 24 saatte 665 artarak 9 bin 455'e ulaştı.
Batı Afrika ülkesi Senegal'in başkenti Dakar'da corona virüs tedbirleri sürerken, çocuklar bir dükkanın dışında yüzlerinde maskeyle oynuyor. Senegal'de 1115 corona virüs teşhisi konuldu.