28.10.2020 - 00:14 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Fransa'da Montpellier ve Toulouse kentlerindeki belediye binalarına Hz. Muhammed'in karikatürlerinin yansıtılmasıyla başlayan kriz, dalga dalga dünya çapına yayılıyor.
Birçok ülkede Fransız ürünleri market raflarından indirildi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan boykot çağrısını dile getiren ilk devlet başkanı oldu.
Başlayan ekonomik savaş Avrupa medyası tarafından manşetlere taşınırken, Bangladeş'ten Irak'a, Türkiye'den Pakistan'a birçok ülkede binlerce insan sokağa döküldü.
Bangladeş'in başkenti Dakka'da yaklaşık 10 bin protestocu polisle karşı karşıya geldi, Fransa lideri Emmanuel Macron aleyhine sloganlar atıldı.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Fransa'ya boykot', 'Dünyanın tüm Müslümanları, birleşin' yazılı pankartlar taşınan gösterinin şimdiye kadarki en büyük protesto olduğunu bildiriyor.
Bazı protestocuların Macron'un yüzüne 'X' konulan fotoğraflarını da taşıdığını belirten AP, bir protestocunun Fransa liderinin fotoğrafını ayaklarıyla ezdiğini de aktarıyor.
160 milyon nüfusu bulunan ve ve 145 milyon Müslümanla yeryüzünde sırada bulunan Bangladeş'te, resmi yetkililer ise şimdiye kadar Fransa'yı kınayan bir açıklama yapmış değil.
Pakistan'ın Peşaver ve Lahor kentlerinde sokağa dökülen protestocular da Fransız bayrakları yaktı, 'Kahrolsun Fransa' sloganları duyuldu.
Peşaver'de taşınan pankartlardan birinde 'Dünyanın en büyük teröristi Fransa' cümlesinin hem İngilizce hem de Arapça yazıldığı görüldü.
Irak'ın başkenti Bağdat'taki göstericiler Fransa Büyükelçiliği önünde toplandı, Fransız bayrakları ve Macron fotoğrafları ateşe verildi.
İran ise bugün Fransa'nın Tahran'daki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Resmi açıklamada, görüşmede maslahatgüzar Florent Aydalot nezdinde Fransa'nın kınandığı bildirildi.
Muhafazakar Vatan Emruz gazetesi Macron'u manşetine taşıyıp 'Paris İblisi' başlığını kullandı, Kum'daki dini yetkililer hükümetten Macron'un kınanmasını talep etti.
Şimdiye kadar herhangi bir boykot haberinin gelmediği Suudi Arabistan'dan ise yarı resmi haber ajansı SPA Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasını yayınladı.
Açıklamada İslam ve terörizm arasında bağlantı kuran her türlü girişin reddedildiği, Hz. Muhammed'e hakaret eden karikatürlerin de kınandığı belirtildi.
Ülkedeki resmi vaizler söz konusu skandal karikatürleri kınadı ancak bir başka öne çıkan şeyh Müslümanlardan aşırı tepki göstermemelerini istedi.
Sosyal medyada Fransız marketlerinden uzak durulup alışveriş yapılmamasını isteyen çağrılar ise, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde trend topic oldu.
Kuveyt'teki marketlerde raflardan Fransız yoğurtları, peynirleri ve diğer ürünler kaldırıldı, Katar Üniversitesi Fransız Kültür Haftası'nı iptal etti.
Katar Dışişleri Bakanlığı ise, hiçbir nefret söyleminin kabul edilmeyeceğini vurgulayarak Hz. Muhammed'i hedef alan hakaretlere ve kışkırtıcı söylemlerin artmasına tepki gösterdi.