06.01.2022 - 13:35 | Son Güncellenme:
Malatya ilinin bir diğer doğal güzelliği ise Tohma çayı kanyonudur. Fırat nehrinin bir kolundan oluşan bu çay Karakaya Barajına dökülmektedir. Darende ilçesi üzerinde bulunan bu çay 20 km uzunluğundadır. Doğa sporları ile ilgilenen çok sayıda kişinin ilgisini çeken bu kanyonda tırmanış, rafting, trekking gibi birçok aktivite yapılmaktadır.
Malatya ilinin merkez ilçesi ile arasında 7 km bulunan Orduzu beldesindeki Arslantepe Türkiye’de bulunan en büyük höyüklerden birisidir. Arslantepe bölgesinde yapılmış olan kazıların ardından M.Ö. 5000 yıl kadar geçmişe sahip ilk yerleşim yerine ait kalıntılar elde edilmiştir. Arslantepe Bizans ve Roma dönemlerine tanıklık etmiştir. Açık hava müzesinde Arslantepe’deki kazılardan çıkarılmış olan eserler sergilenmektedir. Kazılar sırasında ilk çıkarılan eserler sergilenebilecekleri bir yerin henüz olmaması nedeni ile Ankara’ya tanınmış olsa da açık hava müzesinde ilk eserlerin kopyaları da sergilenmektedir.
Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde Battalgazi Ulu Camisi bulunur. Bu camiinin geçmişi 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Fakat bugün bulunan Camii 1224 senesinde Selçuklu hükümdarlarından Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiştir. Restore edilmiş olan bu camii hala orijinal halini korumaktadır. Malatya’nın en turistik ilçesinde bulunması nedeni ile kolayca ziyaret edilebilen bir camiidir.
Battalgazi ilçesinde bulunan bir başka tarihi yapılardan biridir. Roma İmparatorlarından Titus döneminde Lejyon Karargahı olarak yapılmaya başlanan surların inşası uzunca yıl sürmüştür. 98 ila 117 yılları arasında Titus tarafından genişletilen surlar 363 senesinde 1. Constantinos zamanında halen yapımı devam eden sur inşaatı hızlandırılmıştır. En son ise 527 ila 565 seneleri arasında Justinianos zamanında surlar son şekillerine sahip olmuşlardır. Evliya Çelebi’nin ünlü eseri olan Seyahatnamede de bu surlardan ve özelliklerinden bahsedilmiştir.
Battalgazi ilçesinde bulanan ve mutlaka görülmesi lazım olan bir diğer tarihi yapı bu kervansaraydır. Kervansaray dikdörtgen bir alan üzerine IV. Murat’ın silahtarlarından biri olan Mustafa Paşa’nın kendisi yaptırmıştır. 1637 yılında inşa edilip 2007 ila 2010 seneleri arasında restorasyon çalışmaları yapılarak kullanıma açılmıştır. Çocuklar için piyano, ney, seramik, çini, ebru gibi sanat dallarında eğitim verilmek için kullanılmaktadır. Özel turlar ve çeşitli aktiviteler ile birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
843 senesinde Hocazade Hacı Yusuf’un yaptırmış olduğu bu camii büyük depremin ardından neredeyse tamamen yıkılmıştır. 1913 yılında yeniden inşa edilmesi ile ismi yeni camii olarak anılır.
1971 senesinde küçük bir alan içerisine kurulan ve ardından 1979 senesinde bugünkü kullanılan Kernek Meydanı’na taşınan müzede çok sayıda köklü tarihe sahip esere yer verilmiştir.
Malatya’nın geleneksel olan konakların müzeye çevrilmesi ile oluşmuştur. Her biri 1900’lü senelerin başlarında inşa edilmiş olan ve yan yana inşa edilen beş adet konaktan oluşmaktadır. İki kattan oluşan bu konaklar bugün çok sayıda sanatsal ve kültürel hizmet içi kullanılmaktadır.
Malatya’da gezilip görülmesi gereken doğal yerlerden biri Levent vadisidir. Malatya’nın merkez ilçesine olan uzaklığı 47 km olan Akçadağ ilçesinde bulunmaktadır. İçinde hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada bulundurur. Paraşüt, kaya tırmanışı, kampçılık ve doğa yürüyüşü gibi çok sayıda alternatif etkinlikte yapılabilmektedir.
Darende ilçesinde bulunan doğal güzelliklerden birisidir. Gürpınar köyünde bulunan şelale Tohma çayı üzerinde bulunur. Doğa yürüyüşü, çevrede bulunan tesislerde yemek yiyebilme fırsat gibi çeşitli aktivitelere olanak sağlayan bir yerdir.