17.05.2021 - 23:30 | Son Güncellenme:
Kabine toplantısı kararları aramaları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Mayıs günü gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından yeni kararları ve değerlendirilen diğer konuları açıkladı. Yasaklar kalktı mı, uzatıldı mı? Kabine yeni kararları neler? İşte, ayrıntılar...
Bakanlar Kurulu Kabine Toplantısınının Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde bugün saat 15:00'de bir araya geldi. Toplantının sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 1 Haziran sonrasında atılacak olan normalleşme adımları ve sürece ilişkin açıklama yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Salgın sebebiyle gönlümüzce bir bayram geçiremediğimiz açıktır. Salgına karşı verdiğimiz mücadelenin tek amacı sağlığı korumaktır. Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık. Mayıs ayının kalan günleriyle ilgili uygulama esaslarına İçişleri Bakanlığımız kamuoyuna duyurdu. Anaokulları ve kreşler açılacak diğer eğitim öğretim kademeleriyle ilgili süreç daha sonra belirlenecektir. 1 Haziran'dan itibaren başlayacak kademeli normalleşme takvimin ikinci etabını da konuştuk. Bu konudaki uygulama esaslarını milletimizle paylaşacağız. Aşı faaliyetlerine hız veriyoruz. Salgının üstesinden ancak hep birlikte hareket edersek gelebiliriz. Belirlenen tedbirler, hayata geçirilen uygulamalar bu sancılı, sıkıntılı süreci bir an önce geride bırakmak için milletimizin önüne konmaktadır. Salgının süresi uzadıkça sabırların tükendiğini biliyoruz, inşallah en zorunu geride bıraktık ama bir müddet daha ihtiyatlı gitmek mecburiyetindeyiz.'' ifadelerine yer verdi. Öte yandan esnafa, çiftçiye bir dizi müjdeyi de açıkladı.
''Bir başka müjdeye daha geliyorum. 645 bin emeklimizin maaşını 1.500 liraya çıkardık. Tarım kredi kooperatiflerin, esnafların vergi ve sigorta primi ertelemeleri ile her kesimden insanımızı rahatlattık. Sadece merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar şimdiden 79 milyar liraya ulaştı. Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. Merkezi yönetim bütçesiyle birlikte nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam, haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır. Salgının başladığı günden bu yana toplamda 661 milyar liralık kaynağı insanımızın emrine vermiş olduk.
Esnaflarımıza 2 grupta destek vereceğiz. Salgın tedbirleri sebebiyle işlerine ara vermek mecburiyetinde kalan esnaflarımıza iki grup halinde destek olmayı amaçlıyoruz. Birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri düğün salonları öğrenci yurtları, kantinler kırtasiyeler internet kafeler, lunaparklar gibi işletmeler yer almaktadır. Sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız. Destek vereceğimiz ikinci grupta ise bakım onarım tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar çilingirler, bakırcılar kalaycılar, ayakkabıcılar konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, züccaciyeciler, kurs işletmecileri yer almaktadır. Bu gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan, lokantalar, terziler dahildir. Bu gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. Toplam 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz.
Çiftçilerimize de müjdelerimiz var. Ramazan ayı boyunca 180 bin ton patates ve kuru soğanı alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecektir.
Çay üreticilerimiz için alım fiyatını açıklıyorum. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya desteklemeyle birlikte 4 liraya yükseltilmiştir. Bakliyat alım fiyatlarımız ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatını 1750 liraya yükseltiyoruz. Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacak.''