Toplamda 9 tane olan 1 milyon pounddan bir tanesi, 2011’de Londra’da özel bir ihalede satıldı. Kağıt para, İngiliz ekonomisine yardım için savaş sonrası Marshall Planı kapsamında 30 Ağustos 1948 basılmıştır. Bu banknot, Amerika Birleşik Devletleri tarafından verilen 300 milyon dolarlık kredinin bir bölümünü oluşturmaktadır. Ama bu işlem yasal bir işlem olarak görülmemiştir. Bu işlemden sonra bu banknotların birçoğu yakılmıştır ve yalnızca 2 milyon pound günümüze kadar gelmiştir.Satılan bu banknotun üzerinde İngiltere Merkez Bankası’nın damgası bulunmaktadır ve borçlanma amacıyla hazineye verilmiştir. Bu kağıt para, 1954 yapımı ve başrolünü Gregory Peck’in oynadığı “The Million Pound Note” filmine de konu olmuştur.
1928 basımı 50 dolarlık altın sertifika için 120.000 dolar değer biçildi ve Nisan ayında Miras Müzayede’sinde satıldı. Altın sertifikaları, altın yatırımı için iyi bir yoldur ve sahip olunan altın bir miktarını temsil eder. Bu banknotlar, kağıt para biriminin ilk hallerini oluşturmaktadır ve Roosevelt hükümeti tarafından 1933’de yeniden piyasaya getirilmiştir. Bugün sadece bir düzine kadar 50 dolarlık altın sertifikası muhafaza edilmiştir.
Avustralya’nın ilk resmi kağıt parası, 1817’de basılmıştır. 10 şilin değerindeki bu banknotlar, Yeni Güney Galler Bankası’nın bastığı ilk paralardır. Bankanın koleksiyonunda bir kopyası da bulunmaktadır. Bu paralardan bir tanesi, 2005 yılına kadar muhafaza edilebildi ve o yıl bir İskoçyalının koleksiyonuna dahil oldu. Sydney’de yapılan bir açık artırmada tam 226.000 dolara satıldı.
Nadir bulunan bir kağıt para olarak 1000 pound, bir kamu ihalesinde satılarak, bugüne kadar en pahalıya satılan Avustralya banknotu olarak rekor kırdı. Rare Coin Company isimli şirket bu parayı satın aldı. Ama şirketin sıkı sigorta ve güvenlik düzenlemeleri çerçevesinde özel bir koleksiyoncuya tekrar satıldı. Birçok olaya konu olan bu para en sonunda 1.2 milyon dolara son sahibini buldu.
1882 Basımı 500 Dolarlık Altın Sertifikası1882 basımı, 500 dolarlık altın sertifika, kusursuz şekilde bulundu ve orijinal değerinin çok üzerine satıldı. Paranın 5.7 milyon dolar edeceği düşünülüyordu; fakat 2.4 milyon dolara satıldı. Bu para Amerika’nın basılan ilk kağıt paraları arasındadır. Yıllar sonra bu parayı, bu kadar harika bir şekilde bulmak, gerçekten büyük bir şans olarak görüldü.
1891 yılında basılan kırmızı mühürlü 1.000 dolar, 2013 yılının Nisan ayında Schaumburg’ta açık artırmada 2.5 milyon dolara satıldı. 1891 basımı kırmızı mühürlü 1.000 dolar, Coinweek’e göre Amerika’da şu ana kadar satılan en pahalı paralar arasındadır. Kırmızı mühürlü olarak bugün hala varlığını koruyan iki paradan birisidir ve üzerinde ABD Generali George Meade’nin portresi bulunmaktadır.
2006 yılında satılan, 1890 basımı karpuz desenli bu kağıt para, gelmiş geçmiş en pahalı kağıt paralar arasında tarihe geçmiştir. Orlando’da yapılan biz müzayedede, 3.2 milyon dolara satılarak dünyanın en imrenilen para birimi unvanını aldı.Dünyada sadece iki tane olduğu düşünülen bu paranın bir diğeri de, San Francisco Federal Rezerv Bankası’nda muhafaza edilmektedir. Bu paranın mührü ve rakamları karpuza benzer bir şekilde basılmıştır ve bu nedenle büyük karpuz lakabını almıştır.Kaynak: Paratic.com