13.09.2024 - 16:52 | Son Güncellenme:
Kardeşlerin birbirlerinin sosyal ve duygusal gelişimlerine birçok farklı katkısı mevcut. Arada kurulan bu ilişki hem uyumlu zaman dilimlerini hem de bazı çatışmaları beraberinde getirir. Bunların hepsi temelde çocukların gelişimi için önemli kaynaklara dönüşebilir. Ancak Çin ve ABD'de yapılan araştırmada kardeşlerin psikolojik açıdan birbirini olumsuz etkilediği ortaya çıktı.
ABD ve Çin'de yapılan araştırmada az kardeşli veya kardeşsiz çocukların zihin sağlığının çok kardeşli çocuklardan daha iyi olduğu ortaya çıktı. Araştırma için ortaokul son sınıftaki 9 bin 400 çocuğun verileri tek tek incelendi. Karşılaştırmaların sonucu araştırmacıların düşündüğü gibiydi.
Çin'de zihin sağlığı en iyi durumdaki çocukların kardeşsiz büyüyenler olduğu belirlendi. ABD'de ise aynı durum kardeşi olmayan veya tek kardeşe sahip olan çocuklarda görüldü. Çocukların zihin sağlığını olumsuz etkileyen en belirgin durumlardan biri ise yaşça büyük kardeşlerle büyümeleri.
Zihin sağlığını negatif etkileyen bu durumun oluşmaması için kardeşler arasındaki yaş farkının az olmasıdır. Ohio State Üniversitesi'nden Doug Downey, problemin kaynak seyrelmesi nedeniyle yaşandığını belirtti. Bu durum ebeveynleri de ilgilendiriyor.
Doug Downey'in yorumuna göre ebeveyn kaynakları bir pasta gibi düşünülebilir. Tek çocuk büyüyenler ebeveynlerin tüm ilgisini ve kaynaklarını alabiliyor. Ancak fazla kardeşle büyüdüğü zaman kaynaklar giderek bölüştürülmeye devam ediyor. Bu durum da ne yazık ki çocukların zihin sağlığını etkiliyor.
Kardeşler arasındaki negatif sonuçları önleyebilmek için kurulan ilişki büyük önem taşıyor. Downey, sağlam ve paylaşımcı bir ilişki kurulduğu takdirde çocukların zihin sağlığının daha olumlu bir yöne evrileceğini söylüyor. Çocuk ve kardeşi arasındaki etkileşim süreci hem kendilerini hem de başkalarını daha iyi tanıyabilme fırsatı sunar.
Tek çocuğa sahip olmayan ebeveynlerin her çocuğuna karşı tutumu oldukça önemlidir. Kardeşler arasındaki bağlantının olumlu bir şekilde kurulmasına yönelik atılan her adım ilerleyen zamanlarda çocukların gelişimine katkıda bulunacaktır.