08.01.2020 - 15:37 | Son Güncellenme:
ABD'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısıyla İranlı general Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından İran intikam saldırısı düzenledi. Peki İran ordusunun gücüyle ilgili neler biliniyor?
İran ordusu artık tümüyle Devrim Muhafızları Ordusu adı altında faaliyetlerini sürdürüyor. 83 milyon nüfuslu ülkenin askeri personel sayısı 523 bin. Yedeklerle birlikte bu sayı 873 bine ulaşıyor.
Bunların 350 bini ordunun ana gövdesinde, 150 bini Devrim Muhafızları'nda, 20 bini ise Devrim Muhafızları'nın donanma birliklerinde bulunuyor.
İran’ın hava kuvvetleri oldukça eski, gövdesi ve yazılımı sürekli güncellenen uçaklarla “karma bir hava filosu” görünümünde. İran’ın elinde 300 civarında savaş uçağı ile toplam 509 adet "aktif göreve hazır" uçak bulunuyor. Bu uçaklar arasında Rus yapımı Mig-29, Su-24 ile az sayıda F-14 ve F-4 öne çıkıyor.
İran ordusunun helikopter sayısı ise 126. İran’ın elinde saldırı helikopteri bulunmuyor. Mevcutlardan 40 kadarı ABD yapımı Chinook ve İtalyan yapımı Agusta tipi nakliye helikopterleri.
İran’ın deniz kuvvetleri envanterindeyse toplam 398 askeri gemi bulunuyor. Donanmanın 6 fırkateyni, 3 korveti, 88 devriye botu var.
İran deniz kuvvetlerinin tercihini daha çok denizaltılardan yana kullanması dikkat çekiyor. İran’ın elinde savaşa hazır toplam 34 denizaltı bulunuyor.
İran kara kuvvetleri, zırhlı birlikler açısından iyi yapılanmış bir ordu görünümüne sahip. Toplam 1634 tankın çoğu yerli “Zülfikar” ve Rus yapımı T-72'ler. Ayrıca az sayıda Amerikan ve İngiliz menşeli tank da envanterde yer alıyor.
İran devrim muhafızları ordusunun en kuvvetli vurucu gücü balistik füzeleri ve silahlı insansız hava araçları.
İran kara kuvvetlerinin elinde 2200 civarında uzun namlulu top ve 2000 kadar da roket sistemlerinin bulunduğu hareketli-zırhlı taşıyıcılar mevcut.
Evet. İran'ın füzeleri ordusunun önemli bir parçası. Özellikle de Suudi Arabistan ve İsrail gibi rakipleriyle hava kuvvetleri bakımından rekabet edememesi, füzelerin önemini artırıyor.
Raporda İran'ın kıtalararası balistik füze üzerinde çalıştığı da belirtiliyor. Bu çalışmalar 2015'teki nükleer anlaşma ile durma noktasına gelmişti. Fakat ABD'nin bu anlaşmadan çekilmesiyle İran tekrardan bu faaliyetlerine başlamış olabilir.
ABD Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı bir rapora göre İran, Orta Doğu'da en fazla füzeye sahip olan ülke. Bunların çoğu kısa ve orta menzilli.
İran kendi imkanlarıyla geliştirdiği 45 kilometreden 2 bin kilometreye kadar menzil genişliğine sahip 10 farklı tipte füze sistemi bulunuyor.
Balistik füze sistemleri arasında Şahab, Fatih, Seccil ve Horamşahr isimli uzun menzilli füzeler “hedefle buluşma kapasitesi” açısından başarılı görülüyor.
İran yıllardır devam eden yaptırımlara rağmen insansız hava aracı (İHA) geliştirmeyi başardı.
2016'da Irak'ta, İran İHA'ları IŞİD'e karşı savaşta kullanıldı. İran'ın Suriye'den yönettiği silahlı İHA'larla İsrail hava sahasına da girdiği belirtiliyor. İran Temmuz 2019'da ABD'ye ait bir gözlem İHA'sını düşürmüştü.