03.06.2016 - 16:41 | Son Güncellenme:
Güllaç içeriğindeki yufkanın hafif olması ve süt ile yapılmasından dolayı, yağlı, unlu ve şerbetli tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir alternatif. Güllaç yufkaları, mısır nişastasının su ile karıştırılmasıyla elde edilen hamurdan yapılıyor. Mısır nişastası glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle kan şekerini daha yavaş yükseltiyor.Ayrıca güllaç yapımında kullanılan süt de bu tatlının kan şekerini yükseltme hızını düşürürken, yüksek protein içeriği ile günlük protein ihtiyacını da karşılamaya yardımcı oluyor. Bir porsiyon güllaç, özellikle süt içeriği nedeniyle yetişkin kişilerin günlük kalsiyum gereksinmesinin yüzde 15’ini karşılıyor.
Güllaçta genelde nar, badem, ceviz ya da fındık kullanılırken içeriğindeki bu besinler kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi minerallerin vücuda kazandırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarından bağışıklığın güçlendirilmesine dek birçok faydası bulunan Omega 3 yağlarından zengin bir tatlı.Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, protein ve karbonhidrattan zengin bir tatlı olan güllacın bir porsiyonunun yani yaklaşık bir dilim ince güllacın ortalama 250 kalori olduğunu belirterek, baklava ya da şekerpareye göre yarı yarıya daha az kaloriye sahip olduğunu söylüyor.
Güllaç tüm faydalarına karşın neticede bir tatlı. Bu nedenle diyabet hastalarının tüketmemesi, canları çektiyse de porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat etmeleri gerekiyor.Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, “Ne kadar hafif olursa olsun tatlıyı çok sık tüketmemek gerekiyor. Diyabet hastası olmayan kişiler ise güllaç tatlısını Ramazan boyunca haftada 2-3 kez 1 ince dilim şeklinde tercih edebilirler. Diğer günler ise tatlı niyetine taze mevsim meyveleri seçilmeli. Bu sayede lif, vitamin ve mineral almakla birlikte oruç tutarken gün içerisinde kaybettiğiniz suyu yerine koymuş olacaksınız” diyor.
Ramazan’da uzun süre aç kalan midenin iftarda yemekle doldurulması nedeniyle, tatlının iftardan en az bir saat sonra tüketilmesi gerekiyor. Ramazan’da öğün sayısı azaldığı için sahur ve iftarda alınan kalori miktarının arttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı “Bu nedenle tatlıyı yemek üzerine değil, en az 1 saat sonra, ideali yemekten 2 saat sonra tüketmek. Ayrıca tatlı yemekten hemen sonra yenildiğinde hazımsızlık ve uyku hali gibi problemler yol açabiliyor. Gaz problemi yaşayanlar ise güllaç yapımında laktozsuz süt kullanabilir” diyor.
•Güllacın gaz sorununa yol açmaması için çok soğuk tüketmeyin•Buzdolabından çıkardıktan sonra biraz bekletin•1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer. •Güllacın kalorisini düşürmek için güllaç yapımında kullanılan sütü light olanlardan tercih edin•Güllaç yapımında kullanılan şeker miktarını düşük tutun•Güllacın ve diğer sütlü tatlıların üzerine toz tarçın serpmek de kan şekerini dengelemek açısından faydalı.