01.02.2021 - 06:45 | Son Güncellenme:
2.1 milyon yıl önce patladığında külleri neredeyse tüm dünyayı kaplayan Yellowstone, 20. yüzyılın en büyük patlamalarından birini olan St. Helena yanardağı'ndan tam 25 bin kez daha güçlü bir patlamaya sahne olmuştu. Yellowstone'un günümüzde patlaması halinde yaklaşık 100 bin kişinin ölümüne neden olacağı düşünülüyor.
İtalya'nın en büyük kentlerinden biri olan Napoli'nin hemen doğusunda yer alan Vezüv, 20 yıllık bir periyot halinde aktive oluyor. Dünyanın en tehlikeli yanardağlarından biri olan Vezüv'ün yakınındaki Napoli ve diğer yerleşim birimlerinden 3 milyondan fazla insan yaşamakta. Milattan sonra 79 yılında gerçekleşen ve Pompeii kentinin yok olmasına neden olan patlamanın bir benzerinin gerçekleşmesi durumda yüz binlerce insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor.
Meksika'nın başkenti Meksiko'ya çok yakın bir mesafede bulunan ve üzeri buzla kaplı olan Popocatepetl, patlaması durumunda büyük felaketlere yol açabilir.
Doğu'nun Vezüvü olarak anılan Sakurajima, 1914'te meydana gelen patlamayla ada olma özelliğini kaybedip yakınındaki anakara ile birleşti. 700 bin kişinin yaşadığı Kagoshima kentine çok yakın bir mesafede yer alan Sakurajima, yeniden faaliyete geçmesi halinde büyük tehlikelere yol açabilir.
Etna, Avrupa'nın en faal yanardağlarından biri. Akdeniz'in en büyük adası Sicilya'da bulunan Etna sık sık faaliyete geçmekte.
Kolombiya'nın güneyinde Ekvator sınırında yer alan Galeras Yanardağı, 450 bin kişinin yaşadığı Pasto kentinin yanıbaşında yer alıyor. 16. yüzyılda büyük bir patlamanın gerçekleştiği yanardağın her an faaliyete geçme ihtimali bulunuyor.
Sicilya yakınlarında küçük bir ada olan Stromboli, Avrupa'nın en tehlikeli yanardağı. Araştırmalara göre Stromboli'nin patlaması sonucu Avrupa, küçük bir buzul çağına girebilir.
Hawaii'nin en faal yanardağlarından biri olan Mauna Loa, bölge halkı için de büyük tehdit oluşturmakta.