12.05.2020 - 15:55 | Son Güncellenme:
Hiç Pamukkale’ye gittin mi? Gitmediysen gezi listene mutlaka eklemelisin. Çünkü pamuk görüntüsüne sahip, ılık sularıyla rahatlatan travertenler orada. Traverten adı verilen bu oluşumlar kireçtaşından oluşmuş. Kireçtaşı ise sıcak suyun içerisindeki kalsiyum karbonatın çökelmesiyle oluşan bir maddeymiş.
Yine gururla sunuyoruz: Peribacaları. Nevşehir’de Kapadokya bölgesinde bulunan Peribacaları da gerçekten perilerin evi gibi görünüyormuş. Bu şekiller tüften oluşmuş. “Tüf ne demek?” dersen yanardağlardan fışkıran volkanik parçalardan oluşan kayaçlara verilen isimmiş. Bu oluşan kayaçlar rüzgarın aşındırmasıyla bu güzel şekilleri almış zamanla.
Biraz da dünyaya bakalım ve Amerika’ya uçalım. Arizona eyaletinde yer alan Büyük Kanyon; kireçtaşı ve kayaçların üst üste birikmesiyle oluşmuş. Bu tabii ki bir günde olmamış, yıllar almış. Suyu kolay geçiren bu kayaçların arasından geçen Kolorado ırmağı da bölgeye son görüntüsünü vermiş.
Afrika’nın batısında yer alan Moritanya’ya yer alan Sahra Çölü’nde bir göz varmış. Şaka şaka… Çölün içerisinde yer alan jeolojik oluşum göze benziyormuş, yoksa dev bir göz olamaz değil mi? Bu bir meteroit kratermiş.
Filipinler gidelim şimdi de… Bohol Adası’nda kireçtaşı, fosiller ve çeşitli taşların birleşmesiyle birçok tepecik oluşmuş. Bu tepecikler zamanla yeşilliklerle örtülmüş ve ortaya muhteşem bir görüntü çıkmış. Sonbaharda kahverengi olan tepeler çikolataya benzediği için bu bölgeye bu isim verilmiş.