16.01.2011 - 12:45 | Son Güncellenme:
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yaptığı esere “ucube” demesi üzerine kopan fırtına, sanat ve siyaset ilişkisinin tekrar sorgulanmasına sebep oldu. Saygın uluslarası politika dergisi Foreingn Policy, geçen yıl nisan ayında hazırladığı bir dosyada dünyanın “en önemli ucubeleri”ni toplamıştı.Dosya, en kötü sanat eserlerinin demokrasinin kötü işletildiği rejimlerde ortaya çıktığını söylüyor. İşte Foreingn Policy’ye göre dünyaca ünlü “ucubeler”:
Sovyetler Birliği dağılalı yıllar geçse de Lenin heykellerini pek çok eski Sovyet ülkesinde bulmak mümkün. Fakat Stalin için aynı şey geçerli değil. Bir istisna Gürcistan’ın Gori kentinde bugün ayakta kalan dev Stalin heykeli. Stalin kendi doğduğu şehrin göbeğinde bugün bile haşmetle duruyor.
Türkmenistan’ın eski lideri Saparmurat Türkmenbaşı’na ithaf edilen bu heykel Aşkabat’ın ortasında dev bir uzay mekiğini andırıyor.
Heykelin tepesinde altından yapılmış kısım güneşin açısına göre gün boyu dönüyor. Ruhname isimli kitabını bir kutsal metin gibi okullarda zorunlu eğitim aracı olarak kullanan Türkmenbaşı’na yaraşır bir heykel.
Rusya ve Avrupa’da “Büyük”, bizdeyse “Deli” unvanıyla nam salan Çar Petro’nun Moskova Nehri kenarındaki heykelinde gemi gemi üstünde, en üstteyse Petro bir geminin dümeninde yer alıyor.
96 metre yüksekliğindeki bu devasa yapı Kremlin’e kıyasla turistler açısından çok cazip bir ziyaret alanı değil.
Gürcü heykeltıraş Tsereteli’nin 11 Eylül kurbanları için yaptığı “gözyaşı” heykeli ABD’nin New Jersey eyaletinde. 2004’te inşa edilen heykel mağdurların sevgisini kazanamamış.
11 Eylül saldırılarından yaralı kurtulan bir kişinin heykel hakkındaki yorumu her şeyi özetliyor: “Bu, bir yarayla kadın cinsel organı arasında bir şey gibi..”
Edgar Hernandez 2009’da patlak veren domuz gribinin ilk kurbanı.
Dünyada 14 bin kişinin ölümüne yol açan hastalığı hafızalara kazımak için Meksika’daki La Gloria kasabasındaki heykel, “bir çocuktan ucube çıkarmak” konusunda başarının sınırlarını zorluyor.
Moğolistan’daki Cengiz Han heykeli haşmetiyle isim babasını aratmıyor.
Yapımında 250 ton çeliğin kullanıldığı eserde at heykelinin kafasına asansörle çıkmak mümkün. Cengiz Han’ın kafasına çıkılmıyor
Emir Kusturica ve Johnny Depp tarafından ziyaret edilen Sıbistan’daki Hollywood heykelleri kült sanat eserleri arasında kabul ediliyor.
Bruce Lee, Bob Marley, Samantha Fox, heykeli bulunan birkaç ünlü arasında. Heykeller yıllar süren savaşın sanata etkisi olarak da kabul edilebilir.
FARSİ BİR BOLİVAR HEYKELİİran-Venezüella ikili ilişkileri çerçevesinde Venezüella halk kahramanı Simon Bolivar’ın Tahran’daki heykeli bayağı tartışma yaratmıştı. Chavez İran’ın jestine karşılık Ömer Hayyam heykeli yaptırdı.
Kuzey Kore eski lideri Kim Il Sung’un heykeli bir heykelden fazlası.
O kutsal bir değer, halka gerçeği gösterecek bir pusula. İşte Kuzey Kore’nin “sanat güneşi” bu anlayışla doğmuş. (Radikal)