25.02.2025 - 17:20 | Son Güncellenme:
Paketli tatlılar, dondurmalar, rafine şekerler, gazlı içecekler, soğuk çaylar ve daha pek çok atıştırmalıklar obeziteye yol açabiliyor. Bu nedenle çocukların bu tarz gıdalara özendirilmesinin mutlaka önüne geçmelisiniz. Kalp sağlığına katkı sağlamak şart.
Çocukların sebze ve kuru baklagil tüketmesi diğer yiyeceklere kıyasla daha zor olabilir. Sebzeler düşük yağ içerikleri sayesinde kötü kolesterolü düşürür. Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller ise posa yönünden zengindir. Aynı zamanda yüksek besin değerine sahiptir. BU nedenle çocuklara böyle yiyecekleri sevdirmelisiniz.
Hızlı pişirme yöntemleri daha pratik olsa da yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da kalp sağlığını etkileyebilir. Kızartma ve kavurma hazırlamak yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirme tekniklerini tercih etmeniz daha sağlıklıdır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği günlük tuz tüketimi günlük 2 gramdır. Türkiye'deki erişkinlerde yapılan çalışmada günlük tuz tüketimi 18 gram olarak belirlendi. Yemek hazırlarken eklenen tuz miktarı azaltılırsa çocuklar daha az tuz tüketebilir.
Isıl işlemlerden geçerek sofralarınıza ulaşan işlenmiş et ürünleri yanlış beslenme alışkanlıkları arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre bu etlerin tüketilmesi de kalp hastalığı riskini artırabiliyor. Bu nedenle pastırma, sucuk, sosis, salam tüketiminin azaltılması gerekiyor.
Omega-3 bakımından zengin olan balık, çocukların gelişimi için etkili bir rol oynar. Balık tüketimini artırarak kolesterol düzeyini düşürebilirsiniz. Damar tıkanıklığına yol açan plak oluşumunu ortadan kaldırırken kalp ritmimin de düzenlenmesine etkili olabilirsiniz.