15.01.2025 - 18:01 | Son Güncellenme:
Çocuklar, çevrelerini öğrendiği sırada dokunma, koklama ve tat alma duyularını kullanır. Çocuklarınız için bir poster tahtası alın ve koyu renkli bir kalemle harfleri çizin. Çocuğunuzun çeşitli metaryalleri bu harflere veya sayılara yapıştırmasına izin verin. Bu işlem sayesinde şekilleri elleriyle hissedebilecekler. Ayrıca, parmaklarını harf üzerinde gezdirirken harf ve sayıları sesli bir şekilde söyleyebilirsiniz. Böylece akılda daha kalıcı olabilir.
Çocukların dil gelişimini desteklemenin en faydalı yollarından biri, evdeki eşyaları etiketlemek. Farklı eşyaları etiketlemek için birlikte hareket edebilirsiniz. B harfi ile başlayan eşyaları bulmasını isteyin, böylece hem öğretici hem de eğlenceli bir aktivite yaratmış olursunuz.
Eşyaları kullanarak ölçüm kavramını öğrenmeye çalışabilirsiniz. Farklı boyutlarda eşyalar edinip birlikte ölçmeye çalışın. Böylece hem matematiksel düşünceleri gelişecek hem de eğlenceli yönü tatmin olur.
Evdeki eşyaları yerine koymaları için çocuğunuzu eğitebilirsiniz. Oyuncakları, tabakları ve kıyafetleri nereye koyacaklarını öğrenebilirler. Çocuğunuza özel bir alan yaratarak onların sorumluluk sahibi olmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Bir takvim oluşturup her gün yeni bir sayı ekleyebilirsiniz. Bu takvimler, çocukların sayı sayma kavramını daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda haftanın günlerini de kolay bir şekilde öğrenebilir. Takvime istediği çizimleri yapmasına izin verebilirsiniz.
Çocuklar şarkılar sayesinde harfleri, sayıları ve kelimeleri öğrenir. Günlük hayatta şarkı dinlemeye ve söylemeye zaman yaratın. Birlikte şarkı söylerken eğlenebileceği öğretici şarkıları tercih edebilirsiniz. Böylece dil gelişimine büyük ölçüde katkı sağlanacak.