09.02.2023 - 09:56 | Son Güncellenme:
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin üzerinden 82 saat geçti. Çöken binalarda mahsur kalanları kurtarmak için başlatılan çalışmalar devam ederken, iş makinelerinden de yoğun destek alınmaya başladı. Son durum drone ile havadan görüntülendi.
Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem 10 ili derinden etkiledi. Kahramanmaraş başta olmak üzere tüm illerde çöken binalarda mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için ekipler ilk andan itibaren yoğun mesai harcadı.
Halen çalışmaların 24 saat aralıksız sürdüğü Kahramanmaraş'taki son durum ise dron ile havadan görüntülendi.
Bir taraftan ses alınan noktalarda ekipler bir canlı daha kurtarmak için zamanla yarışırken, diğer taraftan da iş makinelerinden yoğun destek alınmaya başladı. Depremin verdiği yıkımı havadan çekilen görüntüler gözler önüne serd
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen 10 il için uzman ekipleriyle hasar tespit çalışmalarını karadan ve havadan sürdürüyor. Bakanlık, karadan yaptığı çalışmaların yanı sıra Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyon merkezinden yürüttüğü çalışmalarla da şehirlerin üç boyutlu önceden oluşturulan dijital ikizlerini, 12 adet uçak İnsansız Hava Aracı (İHA), dronlar ve Göktürk uydusundan gelen anlık görüntülerle karşılaştırarak ön hasar tespit çalışmaları yapıyor.
Dijital ikiz teknolojisiyle hasar gören binaların kadastro ve Mekansal Adres Kayıt Sistemi’ndeki (MAKS) numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verileri eşleştirilerek, Bakanlığa ait ATLAS sistemine entegre ediliyor ve bu sayede yıkık binalarda ikamet eden kişi sayısına depremde görevli ekiplerce erişilebiliyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, uçak İHA’larından elde edilen veriler ve Aksungur İHA görüntülerinin afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynayarak katkıda bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı açıklamasında hasar tespitlerinin sağlıklı ve kurumlarla eşgüdümlü bir şekilde gerçekleştirildiği vurgusu yapılarak, şu ifadeler kullanıldı:
“Kadastro ve Mekansal Adres Kayıt Sistemi’ndeki (MAKS) numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verileri eşleştirilerek, ATLAS sistemine entegre edilmiştir. İlgili veriler, depremde görevli tüm ekiplerimizin kullanımına açılmıştır. Bu çerçevede, Genelkurmay Başkanlığı tarafından sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, Harita Genel Komutanlığı uçaklarından elde edilen veriler ve Aksungur İHA görüntüleri afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynamıştır. Yine Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, özel sektörden 12 adet firmanın 12 adet İHA’yla, afet bölgesinde yer alan 10 ilimizde hassas görüntülerin alınması çalışmaları devam etmektedir."
"Bakanlığımızda oluşturduğumuz koordinasyon merkezinde yapılan kapsamlı çalışmalar ile bölgedeki binalara ait kadastro ve tapu bilgileri ile bağımsız bölüm ve kişi sayıları sistemimize entegre edilmiştir. Görev alanımızda yapılan çalışmalar ile ihtiyaç duyulacak tüm alanlardaki tüm alanlardaki yıkık ve çökük binalar için verilere erişim sağlanmıştır.”
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Adana'da da yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Çukurova ilçesinde yerle bir olan 14 katlı Alpergün Apartmanı'nın enkazında yapılan aramalarda, çıkan eşyalar da bir bahçede toplanıyor.
Enkaz altında kalan yakınlarından gelecek umutlu bir haber bekleyenler, bir yandan da eşyaların arasında onlara ait olan malzemeleri arıyor. Gözyaşları içinde eşyalar arasından yakınlarının eşyalarını seçen depremzedeler, onları alıp, araçlarına götürüyor. Genç bir kadının bir yakınına ait bulduğu fotoğrafı öpüp koklayarak gözyaşı döktüğü görüldü.
Kahramanmaraş merkezli art arda meydana gelen iki deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen enkaz altından ümit veren haberler gelmeye devam ediyor. Arama kurtarma ekipleri tarafından yapılan kurtarma çalışmalarında Hatay Antakya'dan bir güzel haber daha geldi. Çalışmalarda Odabaşı apartmanının enkazında bir kadın sağ salim olarak çıkartıldı. Kurtarılan kadının ilk isteği, ismi Abdurrauf olduğu öğrenilen kocasının sesini duymak oldu. Kurtarma ekipleri tarafından telefonla ulaşılan Koca Abdurrauf'a, karısının ve kızının enkazdan sağ salim kurtarıldığı söylendi. Ekipler, eşinin, 'Aşkım, canım neredesin?' sorusuna 'Geliyorum' diyen kocaya Şehir Hastanesi'ne gitmesini istediler. Telefon konuşmasının ardından rahatlayan kadın ekipler tarafından hastaneye kaldırıldı.
(İHA-Y)
Gaziantep'te en çok binanın yıkıldığı İslahiye ilçesinde 3 bin 500 çadırın yer aldığı çadır kent kuruldu. Depremzedeler çadırlara yerleşirken, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan askerler sıcak çorba dağıtıyor.
Aralarında, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada görev yapanların da olduğu madencilerin sorumlusu Alparslan Türkoğlu, ekiplerin bölünerek görev yaptığını söyledi. Türkoğlu, "Biz geldiğimizden beri çok canlı çıkardık ama daha çok görevli gelmeli. Biri engelli 3 kişiyi çıkardım. Vahim bir durum, tüm madenci kardeşlerimize sesleniyorum, burada iş hemen bitmeyecek. Madenci kardeşlerimizi seferberliğe davet ediyorum. Bir can, bir candır. İşin içinde çocuklar olunca iptal olduk, çok zor" dedi.De premin 37'nci saatinde bir kız çocuğunu kurtaran 12 yıllık madenci Muharrem Cida da "Aileler üzerimize geldi 'canlarımız var kurtarın' diye. 6 katlı binaya gittik, bir kız sesi duyduk. O an bir heyecan geldi, iğne deliğinden geçerek onu kurtardık, Allah’ımıza şükürler olsun. O sese ulaşıncaya kadar hiç durmadım ve ağladım. İyi ki buraya gelmişiz" diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için deprem bölgesine giden Erzurum AFAD ekipleri, Hatay’da arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Hatay’da bir binanın enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarından bir sevindirici haber daha geldi. Depremden 80 saat sonra Erzurum AFAD ekipleri, 40 yaşındaki Selma Hasar’ı enkaz altından sağ çıkardı. Hasar’ın kocası ise eşinin çıkarıldığını görünce mutlulukla yanına koştu. Selma Hasar ambulansa bindirilerek hastaneye kaldırıldı.
Depremin vurduğu Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde enkazda canlı arama çalışmaları gece boyunca sürdü. Depremzede ve yakınları ateş yakarak ısınırken, Nurdağı ilçesindeki enkazın boyutu ve kurulan çadır kent drone ile görüntülendi.
Türkiye'yi sarsan 2 büyük depremden sonra Hatay'ın İskenderun ilçesi Çay Mahallesi’ndeki sahil yolunda deniz seviyesi yükseldi. Mete Aslan Bulvarı'na doğru deniz taştı. Yaklaşık 200 metre içeri giren deniz suyu bazı bölgelerde binaların 4'üncü katına kadar yükseldi. Sahil bandındaki işletmeleri aşan sular, bulvarı geçip sokak ve caddelere ilerledi. Bulvardaki siteler, banka ve iş yerleri tahliye edildi. Deprem sonrası kendilerini sokağa atan halk, deniz sularının cadde ve sokakları basmasının şaşkınlığını yaşadı. Depremin 4’üncü gününde deniz suyu sahilden çekildi yerine çamur kaldı. Ancak sahile yakın yollar ve Barış Manço Parkı'nda su birikintileri kaldı.
Amanos Dağları’nın tepelerinde ise fay hattının geçtiği noktalarda kaya parçaları peynir dilimi gibi dağıldı ve bazı köylerin üzerine döküldü.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Hatay'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binası da yıkıldı. Hastalar ile sağlık personeli, göçük altında kaldı. Depremin 4'üncü gününde de arama-kurtarma çalışmalar sürüyor. Enkaz altında kalanların yakınları, hastane bahçesinde umutlu bekleyişini sürdürüyor. Metin Akçay, ağabeyi Murat Akçay'ın şeker hastası olduğunu, bu nedenle bir haftadır hastaneden yattığını belirterek, "Hastaneye geldiğimde, yıkıldığını görünce şok olduk. Herkes, akrabasını, çocuğunu, eşini aramaya başladı. Daha sonra ekipler geldi ve sağ olan kişileri çıkardı. Umutla bekliyoruz, ağabeyimden hiçbir ses gelmedi" dedi. (DHA)
Halen çalışmaların 24 saat aralıksız sürdüğü Kahramanmaraş'taki son durum ise dron ile havadan görüntülendi. Bir taraftan ses alınan noktalarda ekipler bir canlı daha kurtarmak için zamanla yarışırken, diğer taraftan da iş makinelerinden yoğun destek alınmaya başladı.
Depremin verdiği yıkımı havadan çekilen görüntüler gözler önüne serdi.