14.11.2024 - 16:30 | Son Güncellenme:
Aslında kaşıntı hissi, cildimizdeki gözle görülemeyecek küçüklükteki sinir uçlarının beynimize sinyaller göndermesi sonucunda ortaya çıkar. Bu sinyaller ise genellikle cildimizde bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlık çoğu zaman zararsız olsa da beynimiz yine de bir reaksiyon vererek bizi kaşınmaya yönlendirir.
Vücudumuzda milyonlarca sinir ucu bulunur ve bunlar beynimize sürekli olarak sinyaller gönderirler. Bu sinir uçları, bazen tamamen zararsız durumlarda bile beynimize kaşınma sinyali gönderebilirler. Örneğin, ciltte bir değişiklik, ani bir hareket ya da uzun süre hareketsizlik durumunda sinir uçları hemen sinyal gönderirler. Beyin ise bu sinyali kaşıntı olarak algılayabilir. Bu durum genellikle çok hassas sinir uçlarına sahip kişilerde daha sık görülüyor.
Sebepsiz kaşıntının tek nedeni fiziksel rahatsızlıklar değildir. Bazen, birinin kaşındığını görmek veya kaşıntıyla ilgili bir şey duymak dahi kaşınma hissini tetikleyebilir. Örneğin, bir sivrisinek ısırığını düşünmek, böcekleri hayal etmek dahi cildimizin farklı yerlerinde kaşıntı hissetmemize neden olabilir. Bu tür durumlarda yaşanan bu kaşıntı hissi aslında beyninizin size verdiği bir yanıttır. Stresli veya heyecanlı olduğumuz zamanlarda bu durum daha çok yaşanır ve özellikle daha çok baş bölgesinde kaşıntı hissi oluşur.
Cilt kuruluğu da kaşıntıya neden olabilir. Kış aylarında, soğuk havalarda veya nem oranının düşük olduğu kapalı ortamlarda cildimiz çok daha fazla kurur ve bu da kaşıntıya yol açabilir. Kuruyan cilt, doğal koruyucu yağ tabakasını kaybettiğinden ötürü hassaslaşır ve aşıntı gözlemlenebilir. Özellikle kış aylarında cildinizi düzenli olarak nemlendirmeniz tavsiye edilir. Cildin nemli ve sağlıklı kalması, sinirlerin daha az yanıltıcı sinyal göndermesini sağlayacağı için, daha az kaşıntı hissi oluşabilir.