02.10.2021 - 02:02 | Son Güncellenme:
Kalifornia, Amerika Birleşik Devletleri'nin 51 eyaletinden biri. Ancak eyalet, büyüklüğü, nüfusu ve ekonomisiyle ABD'nin en hayati bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. Pasifik Okyanusuna kıyısı bulunan ve dünyada Akdeniz dışında Akdeniz İklimi özelliğine sahip tek coğrafya olan Kaliforniya Amerikan Rüyası'nın gerçeğe dönüştüğü yerlerden biri olarak da biliniyor.
Kaliforniya ya da halk arasında da sıklıkla kullanılan şekliyle Golden State, 423.970 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip. ABD'nin Alaska ve Teksas'tan sonra en büyük üçüncü eyaleti olan Kaliforniya'nın nüfusu ise 39.600.000'dir. Kaliforniya bu yönüyle de ülkenin en kalabalık üçüncü eyaleti konumundadır. Eyalet ekonomisiyle de ülkenin can damarlarından biridir.
ABD ve Meksika arasındaki savaşların ardından Kaliforniya 9 Eylül 1850 tarihinde 31. eyalet olarak federasyona katıldı. Sınırın Meksika tarafında da Caja California eyaleti bulunmaktadır. Topraklarının büyük bölümünde Akdeniz İklimi özelliğinin görüldüğü Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nde kültürel çeşitliliğinin en fazla olduğu eyaletlerden biri olma özelliğine sahiptir.
Eyalette özellikle 19. yüzyıldan kalma yapılarda yoğun biçimde Latin etkisi gözlemlenir. Günümüzde de eyalette en çok konuşulan dillerden biri İspanyolcadır. 19. yüzyılın ikinci yarısında Kaliforniya'da altın bulunması bölgeye hem ABD içinden hem de Avrupa'dan Uzak Doğu'ya farklı coğrafyalardan büyük bir göç dalgasına neden oldu. Eyaletin Golden State (Altın Devlet) olarak anılmasının nedeni de budur.
Los Angeles, San Francisco ve San Diego gibi dünyaca ünlü kentlerin bulunduğu eyaletin başkenti ise nispeten daha küçük bir kent olan Sacramento'dur. Kaliforniya'nın yönetim merkezi olan Sacramento, tıpkı diğer kentler gibi bölgedeki İspanyol-Meksikalı hakimiyeti döneminde kurulmuş kentler olma özelliği taşır. Sacramento sokaklarında da bu etkiyi gözlemlemek mümkün. Başkent Sacramento'nun nüfusu 500 bindir.
Pasifik Okyanusu boyunca uzanan kıyılarıyla Kaliforniya eşsiz güzellikteki plajlara da ev sahipliği yapmaktadır. Hollywood filmlerinden de aşına olduğumuz bu plajlar hem ABD içinden hem de yurt dışından her yıl milyonlarca turisti ağırlamakta. Ancak pek çok kıyıda tehlikeli seviyelerde dalga oluştuğu için buralar yüzmekten ziyade sörf tutkunları tarafından daha çok tercih edilir.
1350 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahip olan Kaliforniya'nın en önemli plajları arasından Venice Beach bulunur. Adını İtalya'nın ünlü Venedik kentinden alan ve Los Angeles'a bağlı olan Venice, özellikle gençlerin eğlence hayatı nedeniyle sıklıkla tercih ettiği rotalardan biri özelliği taşır.
Su kanallarının bulunduğu yapay bir Venedik şehrinin de kurulduğu Venice Beach'te başta su sproları olmak üzere pek çok branşta sporcunun antrenmanlarına ve müsabakalarına oldukça sıradan. Bölge sıklıkla Amerikan filmlerine de doğal bir plato görevi üstleniyor. Öyle ki buraya gelen turistler iyi bir sinema izleyicisiyse bölgede yabancılık çekmemekte.
Yine buraya yakın bir başka önemli destinasyon olan Santa Barbara, üzüm bağları ve etrafındaki villalarıyla kendinizi fazlasıyla Akdeniz'de hissedebileceğiniz yerlerden biridir. Santa Monica ile birlikte zenginlerin sıklıkla rağbet ettiği bu bölge dünyanın en güzel emlaklarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.
Sadece Kaliforniya değil Amerika Birleşik Devletleri'nin de simgelerinden biri olan Hollywood dünya sinema endüstrisinin kalbinin attığı yer olma özelliğini taşıyor. Disney, Universal, Fox gibi dev film platolarına ev sahipliği yapan Hollywood aynı zamanda dünyaca ünlü film yıldızlarının da yaşadığı yer olarak biliniyor.
Rotamızı bu sefer melekler şehri olarak da anılan Los Angeles'ın merkezine çeviriyoruz. Dünyanın en ünlü kentlerinden biri olan Los Angeles bu şöhretiyle doğru orantılı olarak her yıl milyonlarca turisti de ağırlamakta. Los Angeles, tıpkı San Francisco gibi ABD'nin en kozmopit kentlerinden biridir.
Yaklaşık dört milyonluk bir nüfusa sahip olan Los Angeles, New York ile birlikte Amerikan Rüyası kavramı için en çok örnek gösterilen iki kentten biridir. Bunun nedeni kentin sahip olduğu yüksek refah seviyesidir. Los Angeles dünyanın dört bir yanından zenginlerin konut satın aldığı ve yılın bir bölümünü geçirdikleri yer olma özelliği taşıyor. Bu yönüyle Los Angeles dünyanın en sosyetik kentidir.
Rotamızı bu sefer Kaliforniya'nın en güneyine Meksika sınırına çeviriyoruz. Ülkenin bir diğer önemli kenti olan San Diego, Kaliforniya'nın ikinci ABD'nin ise dokuzuncu büyük kentidir. 1.5 milyonluk bir nüfusa sahip olan San Diego özellikle bilişim sektörü ile ön plana çıkan bir şehirdir.
Amerikan filmlerinin değişmez doğal platolarından biri olan San Francisco, ülkenin de tanıtım yüzlerinden biridir. ABD'nin en özgürlükçü kenti olarak da tanınan San Francisco, dünyaca ünlü Golden Gate Köprüsü, gökdelenleri, şirin evleri ve Çin Mahallesi ile oldukça ünlü. San Francisco Körfezi'nde bulunan kent, eyaletin en engebeli arazilerinden birine sahiptir.
Yaklaşık bir milyon kişinin yaşadığı San Francisco dünyanın en önemli üniversitelerine, bilişim şirketlerinin araştırma ve geliştirme üslerine ev sahipliği yapmakta. Yaşantımızı değiştiren pek çok icadın gerçekleştiği, yeniliğin ilk kez denendiği yer olan San Francisco, ABD'de en renkli gece hayatına sahip kentlerinden de biridir.
San Francisco demişken ünlü Alcatraz Hapishanesi'ne de bir parantez açmamak olmaz. Hollywood filmlerine de konu olan bu ünlü hapishane günümüzde bir müze olsa da bir zamanlar ülkede kaçmanın en zor olduğu ve en azılı suçluların cezalarını çektikleri yer olarak da biliniyordu.