Son Güncellenme:
Moritanya'nın Vadane şehrinde bulunan Sahra'nın Gözü, yeryüzündeki en ilginç jeolojik oluşumlarından biri. Yalnızca uzaydan tam anlamıyla gözlemlenmesine rağmen, dikkat çekmeyi başaran bu oluşumun önceleri meteor taşı düşmesi sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyordu. Fakat günümüzde uzmanlar, bu görüşün tamamen dışında bir yaklaşımda bulunuyor.
1965 yılında uzay yolculuğu yapan Gemini 4 astronotları McDiwitt ve White tarafından keşfedilen Sahra'nın Gözü, daha sonra uzaya çıkan tüm astronotların yönlerini belirlemelerine yardım edebilecek kadar çarpıcı bir görüntüye sahip. İlk keşfedildiğinde meteor çarpması sonucu ortaya çıktığı varsayılan ilginç oluşum, aslında su ve rüzgar erozyonunun o bölgedeki taşlar üzerindeki etkisiyle meydana gelmiş.Göze benzeyen bu ilginç formdaki oluşumun, yan bölümleri tortul kayaçlardan ve kuvars taşlarından, ortasında bulunan ve göz bebeğini andıran yuvarlak kısım ise yeryüzünde 600 yıllık geçmişi olan bazalt ve volkanik taşlardan oluşuyor. Uzaydan bütün güzelliği ile gözlemlenen jeolojik oluşum, keşfedildiği günden bu yana adeta gemi kaptanlarına ışık tutan bir deniz feneri gibi astronotlara yol gösteriyor. Astronotlar Sahra'nın Gözü'nü odak kabul ederek seyir rotalarını belirliyorlar. Sahra'nın Gözü bu yönüyle NASA tarafından astronot feneri veya Dünya'nın Gözü isimleriyle de anılıyor.
Varlığı hakkında birçok efsaneler anlatılan gelişmiş kayıp uygarlık Atlantis'i arama çalışmaları, uzun yıllar okyanus dibinde sürdü, ancak ne yazık ki hep hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Bilim insanları tam Atlantis'in bulunacağına dair tüm umutlarını yitirmek üzereyken iki bilim insanının bu konudaki yepyeni fikri, bambaşka bir yönü gösterdi.
Sahra'nın Gözü adı verilen sıra dışı oluşum, büyük Sahra Çölü'nün kuzey batısında ve "Kediet ej Jill Dağı" ile çevrelenmiş biçimde yer alıyor. George S. Alexander ve Natalis Rosen isimli iki bilim insanı, Sahra Çölü'nün çöl olmadan önceki dönemlerinde, bölgedeki akarsu kaynaklarına yataklık ettiği bilgisi doğrultusunda Sahra'nın Gözü'nün kayıp Atlantis kenti olma ihtimalinin de yüksek olduğunu iddia ediyor.
Richat Oluşumu olarak da adlandırılan Sahra'nın Gözü, gizemini hala koruyor. Bu ilginç jeolojik oluşum tam anlamıyla yalnızca uydu yoluyla gözlenebilse de ilerleyen teknolojiler sayesinde bir gün uzaya turistik geziler düzenlenmeye başladığında, dünyaya geri dönerken bu şahane oluşumu izleme şansına erişebilirsiniz. Yaklaşık çapı 50 kilometreyi bulan dev gözü karadan ziyarete gittiğinizde, yerel bölge halkından ve yerel rehberlerden bu oluşuma dair bir sürü farklı ve ilginç mit duyabilirsiniz.