Son Güncellenme:
Küçük alanlarda kendi bahçenizi yaratmak aslında çok kolay. Hem farklı hem de çok şirin görünen askıda çiçek aslında Japon kültüründe çok uzun zamandır yer alan bir unsur. Kokedama adı da verilen bu bahçeler aslında bir bonsai stili. Bitki köklerinin yosun bir topun içine koyularak şekillendirilmesi ile gerçekleşen stili siz de evinizde kolayca uygulayabilirsiniz.
Askıda çiçek için hangi bitkiyi kullanacağınız kritik bir önem taşır. Özellikle sert, şekilli gövdeleri bulunan ve sade kök sistemleri olan bitkiler bu uygulama için idealdir. Bitkiyi köklerine zarar vermeden, nazikçe toprağından ayırıp köklerini kontrol edin. Köklerin çok karmaşık ve iri olmadığından emin olduktan sonra kökleri topraktan temizlemelisiniz. Bitkinizin yeni toprağını hazırlarken de onun ne tarz bir toprak sevdiğini göz önünde bulundurarak su yardımı ile bir çamur şekillendirin. Kollarınızı sıvayın derken bunu gerçek anlamıyla kastetmiştik. Bu eğlenceli işlemde ellerinizi bolca kirletmeniz gerekecek. Tadını çıkarın!
Çiçeğinizi askıya alırken ellerinizle incelikle yaptığınız işlemler büyük önem taşır. Çiçeğinizin köklerini dikkatli bir şekilde hazırladığınız toprakla sarmaya başladığınızda, karışımınızın kıvamının ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Eğer toprak çok ıslak ise ya da yeterince ıslanmamışsa köklere tutunmakta sıkıntı yaşayacak ve çalışmanız güçleşecektir. Duruma göre karışıma toprak ya da su ekleyerek ideal kıvamı tutturabilirsiniz.Kökleri çamurla buluştururken askıda çiçek uygulamasının başarılı olabilmesi için olabildiğince yuvarlak bir top formu elde etmeye çalışın. Kökleri şekillendirebilmek ve yosunun rahatça tutunabilmesini sağlamak için bu işlemde olabildiğinizce titiz davranmalısınız.
Paketler halinde satılan Sphagnum yosunu temizleyerek içindeki yabancı maddelerden arınmasını sağlayın. Hazırladığınız yuvarlak kökü kaplayabilecek büyüklükteki yosunu masaya yayın ve bitki topunu yosunun ortasına oturtun. Yosunların toprağa yapışmasını sağlamak için ufak hareketlerle topun şeklini bozmadan bastırabilirsiniz ancak köklere zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.Yosunların köklerinin toprağa girmesi ve bitkinin köklerinin zarar görmemesine dikkat ederek hiçbir boşluk kalmayacak şekilde topu kaplayın. Yosunların tutunabilmesi ve kökün dağılmaması için köklerin etrafını bir ip ile sabitleyin. Aslında organik ve yeşil ipler daha uygun olsa da zevkinize göre farklı renklerde ipler de tercih edebilirsiniz. Hatta iplerin hiç görünmemesini istiyorsanız, misina da uygun bir seçenek olacaktır. Bu aşamadan sonra ipi istediğiniz uzunlukta bırakıp şekillendirin. Çiçeğinize can suyu verdikten sonra askıda çiçeğiniz hazır olacaktır.