28.08.2023 - 04:50 | Son Güncellenme:
2020 yılından bu yana 50 binin üzerinde binanın termal kamera ile ısı kayıplarını ölçerek raporlamasını yapan Dalmaçyalı Isı Kaybı Ölçüm Ekipleri, enerji verimliliği alanındaki çalışmalara katkıda bulunmak üzere yazlık bölgelerde Türkiye’yi dolaşmaya devam ediyor ve uzman teknik kadrosuyla, tüm Türkiye’de ücretsiz olarak sunduğu bu hizmet sayesinde bina sakinlerine binaları özelinde ısı kayıplarını somut bir şekilde gösteriyor. Isı yalıtımının her iklimde bir ihtiyaç olduğuna değinen Nippon Paint Betek Yalıtım Marka Müdürü Özmert Baysaling “Evlerimizde enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 80’i ısıtma ve soğutma amaçlı ihtiyaçlardan kaynaklanıyor. Sadece soğuk iklimlerde değil, sıcak iklimlerde de ısı yalıtımı bir ihtiyaç. Uzun yıllardır sosyal sorumluluğumuz ve işimizin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz enerji verimliliği bilgilendirme çalışmaları sonucunda tüketiciler ısı yalıtımının gerekliliği konusunda çok daha bilinçli hale geldiler. Doğru ısı yalıtım sistemi ve standartlarda belirtilen şekilde bölgeye uygun levha kalınlığı seçimi bu noktada tüketiciler için büyük önem kazanıyor” dedi. Isı yalıtımı duvarlardan iç ve dış ortam arasındaki ısı geçişini sınırlandıran bir uygulama olduğu için kışın ısıtılan ortamın soğumasını engellerken, yazın ise klima kullanımı ile oluşan iç ortam serinliğinin daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlıyor. Binaların dış cephesine yapılacak doğru bir ısı yalıtım sistemi ile klimalar daha az çalışıyor, elektrik faturaları düşüyor.
1963 yılından bu yana “Doğru Aydınlatma” ilkesiyle sürdürdüğü kurumsal yolculuğunda, insan sağlığı odaklı ve çevre dostu aydınlatma aygıtları konusunda bireysel ve kurumsal müşterilerine ürün, sistem ve proje desteği veren LAMP 83, 2023-2025 kataloğunu sektör profesyonellerinin hizmetine sunuyor. Sektördeki öncü rolüyle Türkiye’nin en değerli markalarının yanı sıra dünyanın dört bir tarafından global firmalara da bütünleşik hizmetler sunan LAMP 83, tüm kurumsal ve bireysel müşterilerini “Doğru Aydınlatma” uzmanlığı ile sağlayabileceği faydaları keşfetmeye, nitelikli projeler için yaratabilecekleri farkı deneyimlemeye davet ediyor. Mimarlar, iç mimarlar ve diğer sektör profesyonelleri, ofislerden endüstriyel alanlara, hastanelerden alışveriş merkezlerine tüm nitelikli yaşam projeleri ve ticari alanlar için dahili ve harici aydınlatma ihtiyaçlarını tamamlayacak seçenekleri 60. yıla özel olarak hazırlanan LAMP 83 kataloğunda bulabilecek.
Roca’nın ödüllü tasarımcı Antonio Bullo imzasını taşıyan ve estetiği işlevsel özelliklere entegre eden The Gap koleksiyonu, çok çeşitli ölçülere sahip ürünleri ile her banyo alanına uyum sağlıyor. Banyo alanlarının tüm unsurlarını uyumlu bir şekilde birleştirmeyi hedefleyen tasarımcılara ilham veren The Gap koleksiyonu, geniş ürün içeriği ile dikkat çekerken kompakt ve fonksiyonel ürünlerle modern banyolara farklı alternatifler sunuyor. Küçük bir banyo için kompakt bir ünite veya kalabalık bir ailenin depolama ihtiyaçlarını karşılayacak genişlikte mobilyaları banyolara taşıyan The Gap koleksiyonunun 31’den fazla farklı model seçeneği bulunuyor. İki çekmeceli standart banyo dolaplı lavabolar, yavaş kapanan çekmeceler ve ayak montaj opsiyonu ile dikkat çekiyor. The Gap banyo mobilyaları, çok yönlü depolama alanları ve farklı renk seçenekleri ile de farklılaşıyor. Klasik Parlak Beyaz rengin yanı sıra Antrasit Gri, Arctic Grey, Nordik Kül ve Şehir Meşesi renkleri banyo tasarımına çarpıcı bir etki katıyor. Özellikle dar alanlar için mükemmel bir tercih olarak ön plana çıkan The Gap koleksiyonu, farklı ölçü ve tasarımlardaki lavabo modelleri ve minimal yaklaşımı ile görsel uyumun sağlanmasına yardımcı oluyor. Modern tezgah üstü lavabolar, aynı zamanda banyo mobilyalarıyla da şık bir birliktelik sağlıyor. İki çekmeceli standart banyo dolaplı lavabolar, yavaş kapanan çekmeceleri ve kolay montajı ile dikkat çekerken, minimum sifon alanı ile daha az yer kaplıyor. Beyaz ve tik ağacı renkleriyle tüketicilerin beğenisine sunulan boy dolapları ise gerekli depolama alanını sunuyor. İnovatif yaklaşımıyla banyolarda hijyeni de pratik bir hale getiren The Gap, kirlerin saklanabileceği veya birikebileceği köşeleri olmayan iç yapısıyla büyük kolaylık sağlıyor. Pratik temizlik ve kurulum sağlayan Multi Clean sistemin yanı sıra anti bakteriyel yüzeyiyle de hem hijyeni hem sağlığı güven altına alıyor. Soft Close yavaş kapanan kapak sistemi, gürültüyü ve darbeleri büyük ölçüde azaltıyor.
AA İstanbul Genel Müdürlük Binası
İstanbul merkezli mimarlık ve iç mimarlık ofisi BAB Architects, Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlüğü ve Açık Ofisi projesinin iç mekanlarını tasarladı. Üç bodrum kat, zemin kat ve 12 normal kat olmak üzere toplam 15.000 metrekare inşaat alanına sahip olan yapının tüm iç mekan tasarımlarını ve kontrolörlüğünü gerçekleştiren BAB Architects yapının iç mimari konseptini kurgularken ortaya koyduğu tasarım, mimari planlama ve çözümlerin yayıncılığı da içine alan teknolojik ve alt yapısal konular dahil olmak üzere kurumun prestijini ve yenilikçi vizyonunu da yansıtmasını amaçlamış. Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlüğü ve Açık Ofisi, üst yönetim katı, açık plan ofis katları, bina ana giriş ve personel giriş lobileri ile kafe-bistro, mini amfi, seminer alanı, spor salonu, mescit gibi ortak alanların konumlandırıldığı zemin ve bodrum katlar olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Üst yönetim kat konsepti; açık gri ve tonlarının dengeli şekilde mat ve parlak yüzeyler halinde kullanılmasıyla oluşturulan yalın bir arka plan üzerine sofistike ve aynı zamanda Amerikan ceviz mobilya yüzeyler ve duvarlarda kahve tonlarda tekstil tabanlı vinil dekoratif duvar kağıtlarının kullanımıyla katın ağırlığını da koruyan bir yaklaşım ile geliştirilmiş. Mimari planlamada yönetim odalarının kat planının cephe yönlerine yeterli boyutlarda yerleştirilmesinden sonra geriye kalan geniş ortak alanda BAB Architects mimarları tarafından ‘cam fanus’ adı verilen bir bekleme alanı oluşturulmuş. Katın merkez aksında konumlandırılan bu eliptik bekleme alanı aynı zamanda kat sirkülasyonuna yön veriyor. Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlüğü ve Açık Ofisi projesinin kat genelinde de yer verilen kapsamlı bir peyzaj proje ile fanus içerisi aynı zamanda canlı bitkilerle öne çıkartılmış ve katta yeşil, rahatlatıcı bir ortam yaratılmış.
Antalya’nın Lara bölgesinde yer alan, doğayla bütünleşen ve her biri kendi içerisinde kişiye özel bir deneyim sunması anlayışıyla biçimlendirilen Bayou Villas, 20 yılı aşkın tecrübesiyle Türkiye’de ve yurtdışında üstlendiği farklı fonksiyonlardaki birçok projenin yanısıra otel tasarımlarıyla da öne çıkan Hüray Erk ve Kağan Erk liderliğindeki Metex Studio Erk (MSE) imzasını taşıyor. Projeye özel olarak oluşturulan çağdaş sanat seçkisiyle dikkat çeken Bayou Villas’ta kullanılan sanat yapıtları mimari, iç mimari ve peyzaj mimariyle uyumlu, yalın bir dile sahip. Ağırlıklı olarak insandan, doğadan, doğa gözlemlerinden ve doğanın davranışsal özelliklerinden ilham alan seçki, doğa-insan-zaman-yaşam ilişkisine dair irdelemeleri içeren, düşünce ve üretimin farklı katmanlarını barındıran eserlerden oluşuyor. Zaman içerisinde farklı bakış açılarına sahip izleyicilerle buluşacak olması sebebiyle etkileşim alanlarını genişletmeyi de önemsen MSE ekibi; hem çağdaş sanat kariyerinin başında olan genç sanatçıların desteklendiği hem de uluslararası bilinirliği olan ya da Türkiye'de çağdaş sanat alanında kendilerini ilerletmiş genç-orta kariyerdeki 25 farklı sanatçının resim, seramik, yerleştirme, kolaj, dijital sanat, video art ve NFT gibi farklı disiplinlerdeki üretim biçimlerinin yer aldığı geniş bir koleksiyon yaratmış. İnceledikleri konular farklılık gösteren bu eserler Bayou Villas’a yerleştirilişleri, renk ve biçim yaklaşımları, kavramsal arka planları ve estetik dilleri açısından birbiriyle uyumlu, bütüncül bir bakış açısıyla gerçekleştirilmiş.
Ofist, INSIDE 2023 Finallerinde
Ulusal ve uluslararası platformda birçok ödüllü tasarıma imza atan İç Mimar Yasemin Arpaç ve İç Mimar Sabahattin Emir kuruculuğundaki Ofist, INSIDE World Festival of Interiors Awards’ta Türkiye’den finale kalan iki mimarlık ofisinden biri oldu. Ofist tarafından İstanbul’da tasarlanan Nispetiye No12, INSIDE 2023 finallerinde “Ofis Yapıları” kategorisinde jüri karşısına çıkacak. Bu sene 16. kez düzenlenen ve 29 Kasım1 Aralık tarihleri arasında Singapur’daki Marina Bay Sands’te gerçekleştirilecek olan WAF ve INSIDE festivalleri, tüm finalistlerin projelerini uluslararası jüri heyetine sunduğu, dünyanın en büyük canlı değerlendirmeli mimari ve iç mimari ödül programını kapsıyor. Farklı tipolojilerdeki yapıların, iç mimari tasarımların, peyzaj mimari işlerin ve geleceğin en ilham verici konsept projelerinin değerlendirildiği festivalin INSIDE bölümünde New York, Sidney, Şanghay, Tokyo, Bangkok, Bombay, İstanbul, Kiev, Helsinki, Madrid ve Londra dahil olmak üzere dünya genelindeki şehirlerden 70'in üzerinde iç mekan projesi ağırlanacak. INSIDE 2023 bu yıl konutlardan otellere, bar ve restoranlardan ofislere, kamu yapılarından sağlık mekanlarına kadar uzanan 11 farklı kategoride, dünyanın dört bir yanından, en iyi yeni tamamlanmış iç mekanları öne çıkartacak ve en yenilikçi iç mimari trendlere ve ilham verici tasarım konseptlerine pencere aralayacak. INSIDE World Festival of Interiors Awards’ta “Küçük Ofis Yapıları” kategorisinde finale kalan Nispetiye No12 projesi, Ofist tarafından, moda olandan ziyade zamansız bir yaklaşımla karakteri somutlaştıran, kendine özgü, şık bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla tasarlandı. Yapının tasarım fikri içeriden dışarıya doğru üretildi.